Chilli con carne


Pokud chcete svého chlapa potěšit něčím dobrým zkuste udělat Chilli con carne, je to pořádné chlapácké jídlo, které zasytí a báječně se k němu hodí pořádně vychlazené pivko :)) Ale nebojte Vám zachutná také. Neděste se , že by to bylo nějak složité jídlo, já ho dělala poprvé a povedlo se na jedničku, stačí mít jen ve spíži a lednici všechny suroviny .Jedná se o časově nenáročnou mňamku, vše je hotové do hodinky - příprava zabere 15min a vaření 45min.

Ingredience na 4 porce:
  • chleba nebo jakékoliv pečivo ,které máte rádi ( k přikusování )
  • 1 velká cibule ( pokud máte červenou je lepší,ale i žlutá stačí )
  • 1 červená paprika ( klasická sladká , ne kapie )
  • 2-3 stroužky česneku ( počet stroužků záleží na chuti )
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce drceného římského kmínu ( stačí i klasický , římský je výraznější a lépe voní )
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 500 g mletého hovězího 
  • 350-400ml hovězího vývaru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku 
  • 1 ( 400 g ) konzerva krájených loupaných rajčat 
  • 1/2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce bílého cukru ( do tohoto receptu se dá použít i zdravější třtinový jelikož v tomto jídle se lehce karamelová chuť úplně ztratí, jen možná budete muset dát o chlup víc ,jelikož tmavý cukr méně sladí )
  • 400 g sterilovaných červených fazolí ( pozor jsou bez omáčky!!! tak nesplést )
  • sůl
  • pepř
Docela hooodně ingredinecí co? Ale neděste se, je to prakticky šup se vším do hrnce nebo do woku. Já ráda dělám ve woku ,nic se mi nepřipaluje a množství se sem krásně vejde. Papriku rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé ( cca 1cm ) kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a oboje nakrájejte hooodně najemno, česnek můžete i prolisovat, záleží jen na Vás. Já radši lisuji, víc vynikne jeho chuť. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno ( doporučuji použít jednorázové rukavice, ano klasické ze zdravotnických potřeb, nebude pak hrozit že si sáhnete chilli prstíkem do oka, což fakt neni příjemný pocit ).

Do hrnce nalejte olivový olej a zesklovaťte na něm cibulku, pak přidejte kmín, česnek, kostičky papriky i chilli papričku a lehce chviličku orestujte. Tak 3 minutky maximálně, pak přidejte sušenou papriku a zamíchejte, ztlumte plamen na minimum a po částech přidávejte maso. Vařečkou ho rozdělujte na malé kousky a stále promíchávejte, nelekejte se mírně se Vám bude přichytávat na hrnec a proto je nutné pořádně míchat. Opékáme cca 8 min ( za stálého míchání ).

Kostku bujonu rozpustíme v 300ml vody. K masu přidáme protlak a ještě chviličku restujeme, pak přidáme konzervované  rajčata a vše zalijte vodou s rozpuštěným bujonem. Pečlivě promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Promíchejte, zaklopte a duste 20 minut. Občas zamíchejte, po dvaceti minutách přidáme fazole a ještě 10min vaříme. Nakonec přidáme majoránku a podle potřeby dochutíme pepřem, solí nebo i cukrem. Sundáme z plotny, přiklopíme a necháme 10min odstát, tak se chutě ještě víc propojí a maso vštřebá přebytečnou štávičku.


Teď už jen nandejte na talíře a přikusujte k téhle dobrotě chleba, klidně si ho máčejte i do omáčky, je to super. K tomu vychlazené pivečko... a chlapská bašta je na světě :)

Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky