Hamburger podle Jamieho s vynikajícím salátem

Dnes jsem se tedy k večeři rozhodla udělat kalorickou bombu - hamburger, americké brambory s rozmarýnovou solí s citronovou kůrou se skvělým horčičným salátem. Nejlepší je dát si chladit pivečko a zapíjet jím tuto dobrůtku. Recept je psaný pro 4 osoby, kdy na každou vyjde jeden hamburger.

Ohledně času je to zde trošku horší, určitě vše začněte chystat hodinku předem než plánujete večeři. Je dobré začít bramborami, salátem a pak teprve masíčkem a rozmarýnovou solí. Mě většinou pomáhá přítel, těší se tolik, že ho to i baví a práce utíká o dost rychleji. Každý dělá něco a hned je to rychlejší a veselejší, a hlavně vaření s láskou znamená ve dvou :)


Ingredience na brambory:

  • 4-5 nových brambor, omytých, osušených a nakrájených na osminky ( počet brambor záleží na tom jak moc velký máte hlad :)
  • trocha olivového oleje
  • 1 palice česneku , neloupat jen rozdělit na stroužky
  • čerstvě mletý pepř
Nejprve si zapněte troubu na 230°C a připravte plech s pečícím papírem na který naskládejte nakrájené brambory,mezi ně dejte jednotlivé stroužky ( opravdu neloupejte, jsou tu aby provoněly brambory, ale já je pak po upečení oloupu a přikusuji , mají pak jemnější chuť ). Lehce je opepřete podle toho jak máte rádi ostré, pokapte olivovým olejem a prohrábněte prsty, pak opět urovnejte a vložte do trouby.

Mezitím si nachystáme salátek, zde jsou ingredience :

  • římský salát, asi tak 6-10 listů
  • kus salátové okurky, asi 1/3
  • 3 rajčata ( nebo pár cherry, co je zrovna po ruce )
  • 1/2 červené cibule
  • 3-4 lžičky dijonské hořčice
  • 2-3 lžíce slunečnicového oleje ( zapomeňte na olej na fritování, chce to kvalitní slunečnicový olej za studena lisovaný, doporučuji z dm drogerie )
  • 1/2 štávy z citronu
  • 1-2 lžíce medu ( květový nebo lesní , záleží co máte doma )
  • pepř, sůl
Množství na salát a dresing je pouze orientační, záleží kolik vás je. Hlavní je aby neprevažovaly třeba rajčata,ale aby poměr zeleniny byl stejný. Cibulku nakrájíme co nejvíc najemno, dáme do mísy na salát a nakrájíme nadrobno ostatní zeleninu. Nejlepší je Jamieho fígl - zeleninu nakrájejte na větší kousky, dejte na prkénko a vezměte velký široký nůž ,krájejte tak jako když sekáte bylinky, jak vás napadne, tak bude zelenina najemno ,ale nepravidelně - vypadá to moc pěkně. Vše dejte do mísy a připravte si v kuchyňském robotu dresing. V nádobě smíchejte hořčici ( opravdu nestačí klasická levná plnotučná, chce to dijonskou jinak bude dresing opravdu blee :) , olej, šťávu z citronu a med. Zapněte na nejvyšší otáčky a pak jen ochutnávejte a dodávejte podle Vašich chutí co je potřeba - zda torchu oleje nebo hořčice atd. Zeleninu v míse lehce osolte, opepřete a polijte dresingem,promíchejte a dejte vychladit. Salátek by měl být s větším množstvím dresingu než je obvyklé u klasických salátů.

Nyní je na řadě příprava masa do hamburgrů. Budeme potřebovat :
  • asi 300g mlétého hovězího masa ( pokud máte mlýnek na maso namelte si ho raději sami, alespoň budete vědět co v něm je , maso na hamburgy nemusí být úplně libové, vhodné je třeba levné,ale šťavnaté hrudí )
  • 1 menší lžíce mletých koriandrových semínek
  • 1 lžíčka mletého římského kmínu
  • sůl, pepř
  • 1 červená cibule najemno nakrájená a osmažená na olivovém oleji
  • olivový olej
  • hrst strouhaného parmazánu
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 1 vejce
  • hrst strouhanky
  • kečup 
  • housky na hamburgry nebo si upečte domácí viz recept zde
  • plátkový sýr dle Vaší chuti


Připravíme si mísu v které budeme zadělávat masíčko. Do mísy dáme maso, osmaženou cibuli ( nesmažíme do zlatova, pouze aby změkla ), hořčici, parmazán ( zjistěte si dopředu zda ho máte, jelikož bez něj není masíčko tak šťavnaté ),všechno koření a vejce. Přidáme strouhanku a promícháme rukama, pokud je maso hodně vlhké můžeme přidat trochu strouhanky,ale nesmí jí být moc jinak je maso vysušené, což už se mi taky stalo a není to ono, chutná to pak jak karbanátek v housce. Maso si rozdělíme na jednotlivé porce, vytvarujeme kuličky,které potom jemně rozplácneme v ruce na placičky.Na tác dáme trochu strouhanky a na ně položíme maso, které opět posypeme strouhankou. Chviličku necháme odpočinout v lednici.


Hlavně nezapomeňte hlídat brambůrky a občas je promíchat vařečkou. V robotu si nachystáme speciální rozmarýnovou sůl ( zaručuji, že až ji ochutnáte a ucítíte budete jí používat na americké brambory častěji a to nejen u tohoto receptu ). Do nádoby dáme hrubozrnnou mořskou sůl, kůru okrájenou z jednoho citornu ( samozřejmě bio, ten neobsahuje škodlivé chemikálie ,které se usazují právě v kůře citronu ) a lístky z čerstvého rozmarýnu ( bohužel sušený v této kombinaci není moc dobrý a neudělá ten efekt co potřebujeme, naštěstí se už dá sehnat například v Tescu nebo na ek-trade.cz ). Zapněte na nejvyšší stupeň , poté co sůl takto umixujete vezměte cedník ( kovový ) a nasypte do něj sůl a třete tak aby dolů propadla jen ochucená sůl s jemnou kůrou nebo maličkými kousky rozmmarýnu. Přiznám se, že občas krok s cedníkem vynechám a posypu touto hrubou směsí brambory jen tak nahrubo. Po vyndání tedy směsí posypte brambory a jemně promíchejte, česnek buďto vyhoďte nebo jako já oloupejte na talíři a přikusujte k jídlu. To je vůně....rozmarýn je silná vůně, která se krásně zjemní citronovou vůní...hmmm

Na pánev nalijeme trošku olivového oleje a jakmile bude rozpálená dáme na ní opéct masíčko. Hned jak dáme maso na pánev, dáme ještě do rozpálené trouby ohřát houstičky na hamburgry. Masíčko po chvilce obrátíme a opečeme i z druhé strany, trvá to celé ne víc jak pět minut. Maso necháme na vyplé pánvi, na spodek houstičky dáme plátek Vámi vybraného sýra ( já dala chedar, ale je to tak nějak jedno co zrovna máte a co Vám chutná ), na něj masíčko. To potřeme kečupem, dáme zase plátek sýra a přiklopíme nahřátou houstičkou.

Na talíř dáme doprostřed hamburger a kolem něj poskládáme opečené brambory ochucené rozmarýnovou solí, ke všemu tomu už tak dobrému papání podáváme v mističkách trochu salátku a zapíjíme dobře vychlazeným pivečkem. Já dávám přednost tmavému,ale proti gustu žádný ..


Ručím Vám za to, že až se zakousnete do tohohle burgru propadnete mu :) je to slastná směs šťavnatého masíčka, ve kterém cítíte sladkou opečenou cibulku, jemný kečup a napůl rozteklý chedar..pak k tomuhle všemu dáte do pusy ještě opečenou brambůrku se slupkou ochucenou rozmarýnek a citronovou kůrou...ta kombinace je božská. Pak hořčičný salátek a zapít pivem, hořčice a pivo udělají úžasnou tečku za tímto orchestrem chutí...

Dobrou chuť 

Komentáře

Oblíbené příspěvky