Jáhelník s ovocem a praženými oříšky


Poslední dobou bylo málo času na vaření, focení receptů i blogování..tak konečně dnes mám úplně volný den a řekla jsem si, že by to chtělo něco zdravého a přitom sladkého:) nákou mlsnou večeři, která je i zároveň hodně jednoduchá a rychlá. Pro ty z Vás kdo ještě nezkusili jáhly, tak chutnají po oříšcích, na skus jsou mírně tvrdší, což je moc dobré. Pokud Vám chutná rýže na sladko tak tohle, alespoň podle mě ,je mnohem lepší právě svou lehce oříškovou chutí.

Pár časovýcch údajů:
  • příprava 20-30 minut
  • pečení 15 min
Recept je přesně pro dvě osoby. Nejprve si připravte všechny suroviny, ať se už pak soustředíte jen na vaření a pečení. Pokud si říkáte , že jsou jáhly exotická surovina, tak se nebojte seženete je už i v každém supermarketu a ve všech prodejnách bio potravin. Navíc jsou hodně zdravé, obsahují mnoho železa, ale i fosfor, hořčík, mangan, také hodně vitamínů - skupiny B. Navíc jsou bezlepkové a obsahují vysoké procento vlákniny. Jsou velmi lehce stravitelné, takže nebudete mít pocit těžkého žaludku ještě dvě hodiny po jídle. Jáhly jsou také dost výživné takže si je můžete naplánovat po nemocech jako posilující sladkou mňamku.

Ingredience:
  • 100 g jáhel v suchém stavu
  • troška nerafinované sole
  • 200 ml mlék
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru 
  • 1 lžíce medu 
  • kůra z půlky citronu nebo sušená kůra
  • 50 g borůvek, jelikož už není sezona stačí i mražené,já mám v mrazáku z léta vždy solidní zásobu
  • 50 g jahod nebo malin , podle chuti nebo toho co máte v mrazáku, u mě je volba jasná - jahůůůdky
  • 1 hrst vlašských ořechů,
  • 1 lžička másla na vymazání formy
  • 1 lžíce kvalitního tmavého třtinového cukru
  • 100 ml vody
Co se týče výběru formy na jáhly, idelání je pokud máte pro každého strávníka jednu menší mističku , vypadá to pak při servírovaní moc hezky. Já je bohužel ještě nemám, takže pak klasicky nandavám na talířek, což až tak moc esteticky nejde, takže jestli chcete někoho oslnit a ne jen nakrmit hladové krky tak šup koupit zapékací mističky :)


Nejprve jáhly propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku okapat. Přendejte do hrnce, zalijte mlékem a vodou. Lehce osolte ( pravdu jen špetičku, jedná se přece o sladký recept ) a pod pokličkou vařte bez míchání na mírném plameni 10 minut( opravdu na mírném a klidně použijte vyšší hrnec, jelikož Vám může mléko s jáhly vypěnit nahoru až na pokličku, pokud by se to stalo nechte pak pokličku mírně odklopenou - přiznám se když jsem recept vařila poprvé stalo se mi to a pár kuliček ulpělo na pokličce, je to škoda, tenhle recpet je tak dobrý, že každá kulička jáhel na zmar je obrovská škoda :)) , pak vypneme plamen a necháme dojít pod pokličkou 15-20 minut. Mezitím utřeme žloutek s vanilkovým cukrem a medem, přidáme kůru a pak přimícháme do hotových ( po uplynutí 15-20ti min )jáhel. Vše hezky promícháme.

Troubu si předehřejeme na 180°C. Nasekáme si nahrubo vlašské oříšky a mírně je opražíme na suché pánvičce. Pánev musí být plně rozpálená až na ni budeme dávat ořechy. Pražíme je jen chviličku až se víc rozvoní,ale nesmí se spálit, takže průběžně míchejte. Budou tak i lépe stravitelné.Bílek ,který nám zbyl ,ušleháme do tuhého sněhu a zlehka zapracujeme do jáhlové směsi. Formu si vymažeme máslem a začneme vrstvit. Nejprve dáme polovinu jáhel, hezky uhladíme, posypeme oříšky a ovocem. Překryjeme zbývající směsí a mírně uhladíme. Je dobré si trochu ovoce schovat , zhruba malinkou hrstičku a jáhly ještě posypat navrch ovocem, pak pocukrovat lžící třinového cukru a můžeme dát zapéct na 15 min.


Cítíte tu krásnou sladkou vůni ?? Skvělé že ? Hmmm tenhle recept opravdu miluju a myslím, že by pro mě nebyl problém udělat si pro dva i dvojitou porci a přecpat se jím do cukrového bezvědomí :))) Chutnal mi už napoprvé a to , to byla má první zkušenost s jáhly, tak snad ohromíte zbytek rodiny , hlavně dětem bude moc chutnat a opravdu je to rychlovka,kteru zvládnete i po příchodu z práce. A hlavně i když je to sladký recept, je opravdu zdravý.

Dobrou chuť :)

Komentáře

  1. Jáhly mám ráda. Jáhlový nákyp si dávám v jídelně v práci. Když jsem narazila na tvůj recept, tak si ho zkusím udělat doma. Dělávám si na snídani jáhlový salát s ovocem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, tenhle recept je jeden z mích nejoblíbenějších :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky