Lilky na parmský způsob

Nenechte se zastrašit slovem lilek, já vím, že ho spousta lidí nemá ráda ( a přijde mi , že hlavně chlapi ),ale tuhle úpravu lilků si zamilujete. Chutná trochu jako boloňské lasagne s mletým masíčkem. Tenhle skvělý recept mám opět z knížky - Říkal jsi ti amo od Evy Rýznerové, tenhle a těstoviny carbonara jsou fakt naprosto dokonalé recepty se surovinami,které bez problémů seženete kdekoliv a kdykoliv. Recept je psán pro dvě osoby,ale počítejte s tím, že pro dva hladové jedlíky nebo pro tři skromnější :))

Časové údaje : příprava cca 40min, vaření omáčky cca 20min,zapékání 30min a odpočívání 15-20min

Vzhledem k časové náročnosti si vše dobře naplánujte, když jsem dělala recept poprvé k večeři jaksi jsem si nespočítala kolik mi vše zabere dohromady času a s přítelem jsme už byli hladový jak vlci. K jídlu se podává světlá bagetka a bílé vínečko...mňamky, už mám zas hlad.

Ingredience pro dvě osoby :
  • 1 středně velký lilek
  • 200 g mozzarelly 
  • olivový olej
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • trocha hladké mouky na obalení lilků
  • sůl
  • strouhanka
  • 1 plechovka krájených rajčat 
  • 1/2 menší červené cibule ( nakrájená na maličké kostičky )
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce nasekané čerstvé bazalky (pokud máte jen sušenou bude stačit cca půl lžíce )

Nejprve je zapotřebí nechat "vypotit" lilky, ptáte seproč a jak na to? Lilky se nakrájí vertikálně na cca půl centimetrové plátky, pak se poskládají na talíř vyložený ubrousky, povrch lilku se posype solí a nechá se odpočinout půl hodinky. Po uplynutí času uvidíte jak budou lilky orosené ( opocené :), tuto fázi nevynechávejte, lilky tak pustí přebytečnou vodu a nebudou na chuť hořké. Plátky lilků osušte papírovou utěrkou a po obou stranách obalte v hladké mouce. Na pánvi rozpalte olivový olej a po obou stranách lilky osmažte, netrvá to moc dlouho max.pět minut, pak je dejte opět na ubrousky vyložený talíř , předehřejte troubu na 180°C a věnujte se přípravě omáčky.


Nakrájenou cibulku necháme zezlátnout na dobře rozpáleném olivovém oleji a poté k ní přidáme stroužky česneku vcelku. Obé ještě minutku nebo dvě dobře mícháme, pak můžeme česnek vyhodit. Takhle nebude v receptu tak silná česneková chuť jako kdybychom česnek nakrájeli nebo prolisovali. Vyklopíme k cibulce rajčátka, promícháme a necháme celé pod pokličkou dusit dvacet minut. Pak vypneme, ochutíme bazalkou, solí a pepřem.

Zapékací mísu nebo lépe dvě mističky ( opět se špatně servíruje , aby byly lilky pěkné i na pohled ) vymažeme olivovým olejem a vysypeme strouhankou. Teď začneme vrstvit ingredience, první dáme lilky, na ně polovinu omáčky, trochu parmazánu a mozzarellu nakrájenou předem na kostičky či půlkolečka. Poslední vrstvu musí trvořit lilky posypané směsí strouhanky smíchané s parmazánem. Což na povrchu udělá náádhernou krustičku....už se mi sbíhají sliny.

Nezbývá než dát mňamku do trouby a zapékat cca 30min než bude povrch krásně nazlátlý. Potom vyndáme a necháme odpočinout ještě zhruba 15-20min, vím, že byste se do toho nejraději už pustili,ale tahle fáze je důležitá, zaprvé se štávička krásně zatáhne do lilků a i recept trochu vychladne a bude se dát krásně jíst. Podáváme tedy s bagetkou a vínkem, skvělé je bagetku namáčet do šťávičky , vím, že není slušné vymazávat zapékací misku...ale tohle musíte, taková dobrota nesmí přijít nazmar...no a já běžím koupit lilek jelikož už jsem na tenhle recept zas dostala obrovskou chuť :))))


Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky