Domácí ořechový chléb

Ořechový chléb je francouzská specialitka a doporučuje se právě ke kozím nebo ovčím sýrům nejlépe s brusinkami, dále také k salátům s těmito sýry.

Zde je pár údajů o časech :
  • řídké těstíčko 20 min
  • kynutí celého těsta 2 h
  • dokynutí bochníčku 45 min
  • pečení při 200°C 40-60 min
Vím, může se zdát , že je to času až až a raději si chleba zajdete koupit,ale to by byla škoda. Začněte vše chystat v klidu po obědě a čekání využijte jak potřebujete. Ted se podíváme na suroviny , které je potřeba koupit.
  • 2 lžičky sušeného droždí - já kupuji nejradši bio z dm drogerie,je kvalitní a bez chemie
  • 350 ml vody
  • 250 g hladké pšeničné mouky 
  • 125 g žitné mouky 
  • 125 g celozrnné pšeničné mouky - opět bio
  • 2 lžičky soli 
  • 150 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
Z těchto surovin upečete jeden větší bochník, pro dva je hodně velký,ale mě moc chutná a hlavně když zbyde je vynikající druhý den opečený v toustovači, potřený máslem a medem...hmmm už ted se těším na ráno.

Nejprve si připravte větší mísu, já používám velkou skleněnou i na kynutí, krásně vydíte jak těsto kyne a hlavně je dostatečně veliká,aby těsto mělo dostatek prostoru pro zvětšení objemu. Do mísy nalijeme 100 ml vlažné vody a vsypeme droždí, necháme 5 min, to aby droždí mělo čas zaktivovat své síly. Mezitím si odměříme v jiné míse všechny mouky a přidáme sůl, promícháme a do vody
přidáme jen tolik, aby vzniklo hustší těstíčko. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 20 min kynout. Mezitím si nasekáme ořechy.


Po vykynutí základního těstíčka vsypeme do mísy zbytek mouky a vody, nejprve doporučuji vše zamíchat vařečkou a až poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Těsto hněteme 10 min, vypadá to jako málo času ,ale věřte mi je to dobrá posilovna na bicepsy. Přiznám se, že já zde čas trošku šidím a vydržím tak 5-7 minut.  Pak do těsta zapracujte ořechy.

Těsto vložíme do čisté mísy, zakryjeme opět utěrkou a necháme dvě hodinky kynout.Těsto vyklopíme na vál a uhněteme do oválného bochníčku,který dáme na pečícím papírem vyložený plech a přikryjeme utěrkou na 45 min. Chviličku před koncem kynutí zapněte troubu, až bude trouba předehřátá nejprve do ní vložíme hrneček ( samozřejmě žáruvzdorný ) s pár kostkami ledu a necháme tři minuty v troubě. A až poté vložíme i chleba, a spolu s vodou z ledu necháme ještě pět min ( hlídejte aby v nádobě byla ještě voda !! ). Potom nádobu vyndáme a chleba necháme dopéct. Pokud chcete nevynechat tenhle krok s ledem,nedělejte to, protože pára je dobrá hlavně pro kůrku. Je pak krásně křupavá a i těsto může krásně vyběhnout. Cítíte tu kráásnou vůni? Nádhera..už se mi zbíhají sliny.

Chlebík hlídejte, doba pečení závisí na tvaru a tloušťce, hotový chleba poznáte tak, že bude mít nejen zlatavou barvičku,ale když bochník vyndáme a otočíme spodem nahoru a zaklepeme na něj uslyšíme jasně dutý zvuk,pokud pečete chléb sami bez pekárny poprvé můžete píchnout špejli zespodu, pokud bude čistá bez těsta je vše v pořádku,ale nebojte po čase už jen podle zvuku poznáte , že je chléb hotový.

Teď to nejdůležitější - vydržte a nechte chleba vychladnout, opravdu nekrájejte ho teplý poničíte si krásnou mírně bublinkatou strukturu při krájení. Obvykle chladne cca 20-30 min. 



Není nad to cítit čerstvě upečený ořechový chléb...hmm potřený tvarohovým kozím sýrem a brusinkami...no nic jdu si zpříjemňovat zase jeden propršený říjnový večer ...

Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Tak to určitě zkusím, vypadá nádherně !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš já na tenhle recept poslední dobou tak zapomínám :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky