Toskánské chlebové placky


Nevíte co dobrého k večeři, pečivo došlo a v lednici chladíte vínečko? Mám výborný typ - Toskánské chlebové placky jsou ideální volbou. Jsou krásně voňavé po rozmarýnu a i rychle zasytí. Recept je psaný na dvě zhruba třiceti-centimetrové placky, takže pro dva stačí bohatě polovina. Ale i tak Vám asi malinko zbyde, záleží jak moc velký hlad máte :) Recept jsem našla v úžasné knížce - Tisíc dnů v Toskánsku ( Marlena de Blasi ), je to skvělá knížka. Spisovatelka je kuchařka, která píše částečně autobiograficky ,i její další dvě knížky jsou skvělé, vřele doporučuji, zvlášť pokud milujete jídlo....

Nejprve časové údaje :
  • 10min kvásek
  • 5-10 min hnětení
  • 60min kynutí, 10 kynutí a pak ještě 30min
  • 20-25 pečení
Ingredience ,které potřebujete na tento báječný chlebíček :
  • 1 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 čaj.lžičku tmavého třtinového cukru
  • 2 1/4 čtvrtlitrového šálku vlažné vody
  • 1/2 šálku olivového oleje ( čím kvalitnější tím lepší chuť, olej budete potřebovat i na potírání )
  • 3 čaj.lžičky mořské nerafinované soli
  • 6 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek kukuřičné hladké mouky ( seženete ve zdravé výživě i dm drogerii - Kukuřičná mouka dodá krásnou nažloutlou barvu a placka Vám bude krásně vonět po kukuřici. )
  • 2 pol.lžíce čerstvě rozemletých rozmarýnových lístků ( sice mám čerstvý rozmarýn, ale v mixéru to nejde, mlýnek na kávu nemám, takže používám hmoždíř a sušený rozmarýn, který v něm za chviličku rozdrtím na prášek )
  • hrubá mořská sůl na posypání chleba
  • olivový olej a kukuřčná mouka na vymazání a vysypání plechu
Ve velké míse rozdrobte kvasnice, zalijte vlažnou vodou a přisypte cukr, vše míchejte dokud se cukr nerozpustí. Přikryjte utěrkou a nechte 10min kvasit. Zatím si smíchejte olej se solí a po deseti minutách ho vlijte do kvásku, krásně to zasyčí :) Hladkou mouku přimíchávejte hezky po hrníčkách postupně a vždy důkladně promíchejte. Pak přidejte kukuřičnou mouku a vypracuje v nelepivé těsto, pokud lepí přidejte trošičku kukuřičné mouky. Těsto dejte na kukuřičkou moukou lehce vysypaní vál a hněťte 5-10 min, podle vaší kondičky:) Já ji nemám asi moc dobrou takže hnětu pět min a stačí mi to ...ono se to nezdá ,ale čas nějak neutíká :))) Pak dejte do olivovým olejem vymazané čisté mísy, přikryjte utěrkou,nechte hodinku kynout.

Po hodince těsto prohněteme abychom dostali z těsta všechem vzduch, rozdělíme na dva kusy ( pokud děláme variantu jen pro dva samozřejmě nerozdělujeme ). Plech o velikosti zhruba 24cm vymažeme olivovým olejem a vysypeme kukuřičnou moukou. Těsto na plech roztáhneme do placky. Nelekejte se , že těsto bude klást odpor, roztáhnetě ho jen lehce, pozor ať není těsto moc tenké nebo potrhané, přikryjte opět utěrkou a nechte deset minut dokynout, pak Vám půjde krásně dotáhnout těstíčko až do okrajů. Já vím, už je to ohrané,ale přikryjeme zas utěrkou a necháme půl hodinky, těsto krásně zdvojnásobí objem. Mezitím si buďto umeleme čerstvý rozmarýn a nebo v hmoždíři rozdrtíme sušený.

Troubu předehřejeme na 230°C. Těsto máme teď krásně nadýchané, špičkami prstů uděláme do těsta dolíčky jako u italskkého chleba focaccia. Pak placku pokropíme olivovým olejem ( opatrně , raději dejte do hrdla oleje prst at jen lehce teče, přece nechceme těsto utopit v oleji,ale jen ho zvláčnit ), posypeme rozmarýnem a solí. Se solí opatrně, já používám místo hrubozrnné jemně mletou sůl a dávám jí opravdu jen maličko. Nesmíme solí přebýt chuť chleba a rozmarýnu. V předehřáté troubě pečeme 20-25 min do zlatova. Pečlivě hlídejte trvá to chviličku. Krásná vůně co? Rozmarýn se podle mě nějak k podzimu báječně hodí. Jakmile vyndáme placku z trouby opět ji lehce pokropíme olivovým olejem...no ano není to zrovna dietní chlebíček,ale olivový olej je přeeece zdravý :)


Tento chlebíček se já jíst samotný jen k vínečku,ale já ho mám radši doplnění o lehký rukolový salátek s rajčátky, olivami, okurkou a balkánským sýrem. Hutnost chleba, svěžest salátu a báječná chuť silného vína spolu prostě skvěle ladí.S tímto receptem sklidíte úspěch u přátel, je to ideální .

Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky