Mramorovaná bábovka s tvarohem

Miluji bábovky, vzbuzují ve mě určitou nostalgii, a pokud jsou ještě k tomu mramorované a cítit rumem...hmmm sbíhají se mi hned sliny. Tato je navíc díky tvarohu krásně vláčná.


Časové údaje :
  • 20 minut příprava
  • 35-50 minut pečení
Recept je celkem snadný, množstvím vystačí bohatě pro 4-6 osob, záleží jak velké kousky si budete dopřávat. I když jsme dva ,zmizí u nás tahle mňamka poměrně rychle, tu kus k snídani tu ke kávičce a je to :)

Ingredience:
  • 250g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce ( pokud pečení plánujete včas dopředu sežeňte si farmářský poctivý tvaroh,bábovka bude chutnat o dost lépe)
  • 200g másla, změklého plus trochu na vymazání formy ( opět doporučuji poctivé farmářské máslo nebo z La Formaggeria, bábovka bude lépe chutnat, vonět )
  • 200g pískového cukru ( pokud dáte třtinový bude bábovka více tmavá a o něco méně sladší, já dávám jak kdy, podle momentální chutě, ale kontrast kakaové části vynikne víc s klasickým cukrem )
  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť 
  • 300g mouky - 150g hladké a 150g polohrubé
  • 1 sáček vanilkového cukru 
  • 1 sáček prášku do pečiva 
  • 3-4 lžíce kakaa
  • 2-3 lžíce rumu 
  • hrubá mouka na vysypání formy
Ze všeho nejdřív si zapnětě troubu (horkovzduch ) na 170°C. Potom nachystejte pořádnou misku na těsto a můžeme začít. Tvaroh důkladně smícháme s máslem a pískovým cukrem, buď můžete vařečkou těsto třít ( chviličku to trvá ), mixérem - nestačíte chytat cukr ( už mám tu zkušenost , no jo chybami se člověk učí ) a nebo postup,který napadl mého přítele, zní dost divně,ale fakt to funguje krááásně rychle, prostě si vyhrňte rukávy a šup ručičkami do těstíčka, máslo se krásně rozehřeje teplem rukou a máte to za minutku hotové, pak jen přebytel těsta z prstů setřít zpět do misky, ruce opláchnout a jedeme dál :)Do tvarohového těsta přidáváme po jednom žloutky a hezky zamícháme ( už jen vařečkou ) .

V jiné míse si smícháme obě mouky, prášek do pečiva a vanilkový cukr, sypkou směs postupně zamícháme do tvaroho-vaječné směsi. Nelekejte se , že Vám bude těsto připadat hodně hutné, tvarohová těsta taková jsou. Nyní budeme potřebovat robota nebo šlehací metličku a z bílků našleháme tuhý sníh, který poté vmícháme do těsta. Mícháme opatrně, spíš jakoby překládáme těsto přes sníh, když budeme zuřivě míchat nebude těsto tak nadýchané.

Část těsta odebereme do čisté misky, odebranou část smícháme s rumem a kakaem, pokud bude hodně hutná můžeme přidat po lžičkách trochu vody. Ale pozor ne aby těsto teklo, jen aby se dobře promíchalo!! Jak velkou část těsta je jen na vás, většinou se udává 1/3 , ale zas záleží zda máte radši kakaovou část nebo bílou. Já odebírám opravdu jednu třetinu, vypadá to pak moc hezky.

Formu na bábovku si vymažeme máslíčkem a vysypeme moukou, poté do ní lžící klademe nejprve polovinu světlého těsta, pak tmavé a naposled zbylou polovinu světlého, povrch mírně uhladíme lžící. Teď si vezeme vidličku a jemně, skoro úplně odspodu těsto na některých místech prohrábneme, tím dopomůžeme mramorovému efektu.

Nakonec formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby a necháme krásně péct, čas hlídáme, na budíku si nastavíme 20min a pak se po 5ti minutách chodíme koukat. Pokud už Vám přijde krásně zlatavá, vezměte špejli a opatrně do ní v nejvyšším míste píchněte až téměř ke dnu. Pozor v žádném případě v tomto kroku bábovku nevytahujte ven z trouby na sporák, nechte ji pěkně v teple trouby a tam do ní píchněte :) jinak hrozí, že spadne.


Zaručuji , že až ji vytáhnete hotovou z trouby rozvoní se po kuchyni taková vůně , že Vás zbytek rodiny bude uctívat jako bohyni :)))) 

Dobrou chuť

Komentáře

  1. krásna bábovka a páči sa mi aj ten úvodný opis receptu :-)) ....teda všetko! Prajem Ti krásny večer a nech sa Ti stále, tak krásne darí :-))...ak už konečne dokončím svoj blog, budem sem nakúkať častejšie :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, a též držím pěsti v tvorbě tvého blogu :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Není za co, hned jsem si ho přidala na sledování..

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky