Brokolicová polévka s krutony

Poslední dobou mám pořád chuť na nějaké zeleninové vývary a krémy, asi už se mi stýská po čerstvé jarní zelenince...takže tahle polévka je hustá, krémová a opravdu zasytí. Je to tzv."obědová" polévka, což znamená , že k obědu bohatě stačí. Je rychle hotová, takže žádné hodiny a hodiny u sporáku :) navíc chutná všem, neznám nikoho komu by tahle polévka nechutnala i zatvrzelý odmítači brokolice ji v rozmixovaném stavu rádi snědí :)))


Ingredience cca pro 4 osoby :
  • 1 středně velká brokolice
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední francouzská bageta, zbytek italského bílého chleba atd.
  • olivový olej
  • 100 g másla ( pro vegany nahradíme olivovým olejem )
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 125 ml smetany ke šlehání 
  •  1 litr zeleninového vývaru 
Pak si rozdělte brokolici na růžičky a košťál nasekejte na malé kostičky stejně jako cibuli. V hrnci rozehřejte olivový olej s polovinou másla a opečte na něm cibuli s kostičkami brokolice ( jsou tvrdší proto musí jít do hrnce dřív než růžičky ). Vše opékejte tak pět minut. Přidejte růžičky brokolice a vše zalijte vývarem, pokud není brokolice mírně potopená klidně ještě dolijte trochu horké vody. Vše nechte vařit cca 15 min, voda by se měla trochu vyvařit a brokolice se trochu rozvaří.

Mezitím si nakrájejte na kostičky bagetu. V pánvi rozpalte druhou polovinu másla s trochou olivového oleje a až se máslo téměř rozpustí vhoďte k němu 2 prolisované česneky a nakrájenou bagetu. Vše hezky míchejte dokud kousky  pečiva nezezlátnou. Hmm cítíte tu krásnou vůni česneku a másla...tohle miluji, po vůni smažené cibule na másle je to má další nejoblíbenější vůně v kuchyni :) Až budou hotové nasypte je do misky a dejte hezky doprostřed stolu ať si každý přidá dle chuti, někdo má radši víc rozmočené  krutony někdo křupavé a přidává si je postupně..

Vývar s brokolicí vypněte a rozmixujte vše tyčovým mixérem dohladka, trvá to max dvě minutky. Pak opět zapněte na velmi mírný plamen a vlijte smetanu (pokud držíte dietu nebo jen chcete zdravější verzi použijte plnotučné mléko ), nechte prohřát cca 4 minutky a občas promíchejte, pokud se vám polévka zdá moc hustá přidejte trochu horké vody. Vypněte a dochutíte solí,  pepřem a štědrou dávkou čerstvě strouhaného muškátového oříšku. Tadááá a hotovo, rychlovka že? Ale zdravá, sytá a efektní i na pohled. Já vždy polévku dám do mističek a ještě povrch jemně pokapu dýňovým olejem, což vypadá moc hezky a navíc dodám další vitamíny navíc.



Dobrou chuť


Komentáře

  1. Stejne jsem toho nazoru ze jednoducha jidla jsou nejlepsi. Koukni se treba na italskou kuchyni, vse je zalozeno na kombinaci nekolika malo surovin a co z toho vznikne za dobroty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas :) Ono pak člověk ocení chuť všech ingrediencí a jídlo si víc vychutná..tím neříkám, že rajská omáčka s knedlíčky mi nechutná,ale bohatě stačí jednou za pár měsíců, kdežto tyhle jednoduchá jídla miluju kdykoliv :))

      Vymazat
  2. Robili sme pred nedávnom podobnú, ale s kokosovým mliekom a trochou chilli a bola božská :) Chutila trochu exoticky, hneď by som si ju dala znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm zajímavý nápad použít kokosové mléko :) musím zkusit

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky