Mléčný chléb

Mléčný chléb má krásně měkkou střídku i kůrku, má tvar toustového chleba a je nejvhodnější s kozím sýrem a brusinkami nebo na sladko s medem, marmeládou atd. Chutí trošku připomíná vánočkové těsto. Tento druh chleba jsem dělala poprvé a jsem z něj nadšená, večer jsme ho měli s kozím sýrem a chutnalo to jako dortíček :) Půlka zbyla ještě na snídani, když ho dáte opéct do topinkovaše odmění se Vám lehce oříškovou chutí a s medem je to prostě pohádka :))) A i když tohle byl první pokus, povedl se na jedničku takže to není nic složitého. Potřebujete jen formu na chlebíček, jelikož tento recept nejde vyválet do klasického bochníčku,ale chce pevnou oporu formy.


Ingredience:
  • 2 lžičky sušeného droždí 
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 350 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké bílé pšeničné mouky 
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce a 1 lžíce mléka na potření
Suroviny opět máme většinou vždycky doma a nemusíme je složitě shánět. Do mísy vlijeme vlažné mléko smíchané s cukrem a vsypeme droždí. Necháme 5 min stát,aby se aktivovalo a až poté dobře promícháme. Mouku a sůl smícháme dohromady  a vsypeme k mléku. Vařečkou zaděláme lepkavé těsto, které vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme asi 5-10 min, aby přestalo lepit a stalo se z něj pružné,hladké těsto. Chviličku to trvá,ale rozhodně nepřidávejte zbytečně moc mouky, chléb pak bude tvrdší a méně nadýchaný. Těsto vložíme do čisté mísy a zakryjeme utěrkou či folií na 45min.

 
Po uplynutí času těsto stlačíme pěstí, vytvarujeme bochníček, opět dáme do mísy a přikryté necháme odpočívat dalších 45min. Mezitím si vymažeme máslem formu na chleba. Po opětovném nakynutí vytvarujeme těsto do podélného bochníčku  ( asi jako knedlík ) a vložíme do vymazané formy. Zase přikryjeme utěrkou ( nyní ne folií těsto bude kynout  nad okraj ) a hodinku necháme pěkně vyběhnout lehce nad povrch formy.



Trouby předehřejeme na 200°C a povrch chleba zlehka potřeme rozšlehaným vejcem s lžící mléka, což nám zaručí nádherně lesklou,tmavou a měkkou kůrku. Pečeme 30-45 min, opět po dvaceti minutách začneme více hlídat. Až kůrka pěkně zezlátne je nutné chlebík zkotrolovat. Vyklopíme ho opatrně na mřížku spodem nahoru a zaklepeme, pokud uslyšíme dutý zvuk je vše hotovo ( když si nejsme jisté můžeme provést test špejlí ). Vychladnout necháme na mřížce, aby vzduch mohl proudit i pod chlebem a ten se nám tak nezapařil. Myslím, že ten z Vás kdo má rád sladké večeře nebo snídaně si tenhle jednoduchý chléb zamiluje stejně jako já :)


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Vypada moc pekne, dala bych si asi nejvic tu opecenou variantu s maslem a medem :))

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, je fakt, že se po něm jen zaprášilo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky