Pane Casalingo - italský domácí chléb

Už jsem si nějak odvykla kupovat chléb v obyčejném supermarketu...od té doby co jsem ochutnala doma dělané chleby nebo kupované v menších pekařstvích už mi nějak ty obyčejné ala polystyren nešmakují. No jo jakmile si rozhýčkáte chuťové buňky kvalitním jídlem už to nejde vrátit zpět :) Proto jsem si oblíbila knížku Chléb , je zde spousta úžasných receptů. Jeden takový je právě Pane Casalingo - což doslova znamená "doma pečený", je oblíbený po celé Itálii, od severu až po jih. Kvásek se netradičně připravuje ze sladu a mléka, což urychluje fermentaci droždí, takže má pak bochník lehce kvasnicovou chuť.


Je  potřeba říct, že pečení chleba bez domácí pekárny není až tak lehké, hlavně si přípravu i samotné pečení musíme dobře časově rozvrhnout. Takže zde jsou časové údaje : kynutí kvásku 12 h ( nechávám přes noc ), kynutí těsta 3 hodiny ( zadělám po snídani ), do-kynutí již vytvarovaného bochníku 1 1/2 hodiny, pečení cca 40-55 min a chladnutí cca hodinu i více. Vše si naplánujte tak abyste večer mohli podávat dobře vychlazené pečivo.

Ingredience na kvásek :
  • 1 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 60 ml vlažné vody
  • 125 ml vlažného plnotučného mléka
  • 1 lžička sladového extraktu ( maltóza )
  • 200 g hladké pšeničné mouky
Připravíme si mísu do které nalijeme mléko i vodu, oboje musí být vlažné! Do tekutiny nasypeme droždí, necháme 5 min aktivovat, pak přidáme lžičku sladu ( je sypký  a dá se sehnat v půl kilovém či kilovém balení přes internet ), promíchejte a přisypte mouku. Vše zamíchejte v husté těstíčko, přikryjte folií nebo utěrkou a nechtě kvasit 12h . Já nechávám kvásek pěkně přes noc, než jdu spát ho připravím ( je to otázka deseti minut ) a pak ho uložím pěkně ke spánku na teplé místečko ( třeba mezi prádlo na žehlení,kterého mám většinou solidní kupu :))) a jdeme oba spát ...



Igredience na těsto :
  • 1 1/4 lžičky sušenéh droždí 
  • 200 ml vlažné vody
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
Droždí nasypeme do vlažné vody a opět necháme 5 min aktivovat ( sušené droždí vždy nakupuji v DM drogerii, je bio a za fajn cenu , a hlavně mají ho vždycky ). Mouku smícháme se solí,je nutné dát dvě zarovnané lžičky, né víc , chleba je pak moc přesolený a všechna práce přijde nazmar. Mouku nasypeme ke kvásku,přilijeme droždí s vodou a vše zaděláme v hutné a trochu lepivé těstíčko. Těsto vyklopíme na lehce ( opravdu lehce,  čím víc mouky tím méně nadýchané a více hutné, suché těsto i upečený pecen ) pomoučněný vál a hněteme cca 10 min ( docela posilovna, ale vydržte alespoň pět min ).


Těsto vložíme do čisté mísy, přikryjeme opět folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 3 hodiny, dokud těsto neztrojnásobí objem. Pak stlačíme těsto pěstí a necháme ještě odkryté deset min odpočinout, poté vyndáme na vál a vytvarujeme do kulatého tvaru. Položíme na olivovým olejem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 1 1/2 h. Nelekejte se, že se bochník mírně rozjede do stran ( pokud chcete pevnější tvar , plech vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem, rozdíl bude i v kůrce, bez oleje bude pevnější a s olejem hodně měkoučká, obě varianty jsou skvělé ). Až bude do konce času kynutí zbývat cca 15 min předehřejte troubu na 200°C. Když bude trouba rozpálená, dáme na dno horko-vzdornou nádobu se studenou vodou a zavřeme na pět min, až poté vložíme chléb a spolu s nádobou necháme dalších pět min péct . Po těchto pěti minutách vyndáme nádobku s vodou. Ptáte se proč dávat do trouby vodu?? To kvůli páře, udělá se pak lepší kůrka. Ještě než dáme chléb do trouby ozdobíme ho několika zářezy do tvaru mřížky a posypeme hladkou moukou.

Pečeme cca 40-55min, po půl hodince  chodíme každou chviličku kontrolovat, jakmile kůrka zezlátne občas vyndáme chleba na mřížku spodem nahoru a zaklepeme na chleba. Pokud se ozve hodně dutý zvuk je chleba hotový, pro kontrolu klidně zkuste píchnout špejli, pokud bude čistá je hotovo. Necháme pořádně vychladnout na mřížce, když dáme chladnout jen  na stůl, chléb se nám zespodu zapaří,kdežto pod mřížkou krásně cirkuluje vzduch, takže toto nehrozí. Ufff a máme hotovo, docela pracné ,ale vyplatí se to..Chlebík je prostě moc dobrý, chuťově neutrální takže se hodí na slano i sladko.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Mňam, vyzerá super ja by som si ho nakrájala a len tak by som ho jedla pokvapkaný olivovým olejom...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. k tomu dobré sýrové prkénko a vínečko...hmmm :)

      Vymazat
  2. Jee, snad se i ja konecne k chlebu odhodlam, vypada fakt bezvadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě to zkus, není to tak těžké jak to vypadá, začni chlebíkem z dm drogerie, kup u nich sušené droždí a sušený kvásek , na zadní straně kvásku je recept na základní hutný polotmavý chléb. To byla moje první zkušenost a hned se povedl, což povzbudí do dalšího zkoušení :)Akorát zkus spíš dva podlouhlé bochníčky ať se ok propečou napoprvé ..a huťově je moc dobrý, dělám ho když nemám moc času

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky