Citronové kuře s rozmarýnem a bramborovou kaší

Recept na toto kuře jsem si poskládala z různých kuchařek, časopisů ,aby mi vyhovoval co nejvíc a vždy se povedl. Kuřecí maso moc často nekupuji z důvodu, že bohužel běžně dostupné není moc kvalitní a kuřata nemají ani moc fajn život ( řečeno velmi lehce ) a proto když už máme chuť na kuře, koupím v bio kvalitě nebo z farmy, kde mám možnost kuřata vidět, ale nejčastěji od známých babičky. Sice nejsou krmena bio,ale jde hlavně o to, že rostou normální dobu a za normálních podmínek. Ale chápu, že bio kuře je setsakramentsky drahá záležitost a kdybychom ho měli kupovat často asi by nás to zruinovalo. Proto radši kupuji krůtí,které přeci jen nejde až tak moc ošidit. Samozřejmě jednou za čas koupím i obyčejné, takže hlavně žádný stres a prostě upečte co zrovna máte doma. Ale určitě si nečtěte knihu Hubená mrcha , kterou napsaly dvě bývalé modelky, vegetariánky. Tato kniha totiž bez obalu ukazuje úryvky výpovědí lidí co pracují v klasickém masném průmyslu.


No zpátky k receptu, kuřecí maso zde není vyschlé, naopak je krásně šťavnaté a dokonale voní. Hlavní ingrediencí je rozmarýn, který maso krásně provoní ( i celou kuchyň) a  zlepšuje zažívání. Další kouzelnou surovinou jsou citrony, ty dodají masu lehkost a zjemní vůni rozmarýnu.Jelikož jsme dva tak tento recept je z poloviny kuřete, nemá cenu dělat dobré masíčko celé aby pak zbylo, kuřátko je nejlepší pěkně ihned po upečení, to je kůžička dokonale křupavá. Množství surovin je zde trochu odhadem, přesné gramy tu nehledejte :)

Ingredience:
  • polovina nebo celé kuře ( pěkně i s kůží )
  • 1-2 citrony ( jeden stačí na polovinu kuřete )
  • svazek čerstvého rozmarýnu 
  • čerstvá petrželka
  • 1 červená nebo žlutá cibule ( nakrájená na půlměsíčky nebo kostičky )
  • olivový olej
  • máslo
  • med
  • sůl
  • pepř
  • brambory ( množství dle počtu osob pro které vaříte, pro dva cca 4 střední brambory )
  • teplé až horké mléko ( odhadem, podle toho jak hustou chcete mít kaši )
Nejprve si předehřejte troubu na 200°C . Kuře očistěte, opláchněte i vevnitř (pokud máte celé ) a pak otřete do sucha kuchyňskou utěrkou ( to aby se bylinky po kuřeti jen nesvezly,ale dobře držely ).Nožem nařízněte , maso se rychleji upeče, hlavně na stehnech. Kuře pořádně osolte ze všech stran i vevnitř, solí nešetřete, kuřecí maso potřebuje trochu víc osolit jinak je bez chutné. Opepřete čerstvě mletým pepřem a celé trochu pokapete olivovým olejem. Olej do něj pěkně vetřete. Větvičky rozmarýnu  nalámejte na menší kusy ( jedna větvička asi na dvě až tři části ) a zapíchejte do zářezů,vložte i pod křídla a pokud máte celé , můžete dát tři snítky také do dutiny. Posypte natrhanou petrželkou , opět po celém kuřeti i vevnitř. Pokud chystáte celé kuře,vezměte citron, pořádně ho omyjte a na minutu ponořte do vroucí vody, uvolní tak své aroma, pak ho osušte a vložte dovnitř, pěkně celé! Druhý citron ( to už se vztahuje k oběma variantám, k celému i polovině ) omyjte, osušte a nakrájejte na půl centimetrové plátky (vyndejte z nich pecičky). Jedno kolečko vymačkejte na kuře a všechny ( včetně tohoto vymačkaného ) naskládejte na dno pekáče a na ně položte kuře. Vůně tak krásně prostoupí celým masem. Podlijte cca půl hrnečkem studené vody ( lijeme vedle kuřete, ne na něj, spláchli bychom si bylinky ), přiklopte a pečte přiklopené do té doby než se Vám kuře zdá téměř úplně hotové ( asi hodinku ). Pak se teprve odklopí,aby dostalo tu správnou kůrčičku. Kuře průběžně kontrolujeme a poléváme šťávou, aby nebylo suché.



Když Vám zbývá asi půl hodina dokonce pečení masa ,je čas udělat kaši. Oloupejte brambory, omyjte a nakrájené na větší kusy a dejte do hrnce se studenou osolenou vodou. Kaši vaříme nepřiklopenou ( vyhnete se nepříjemnému vybublání vody na plotnu ) cca 20 min, dokud nejsou brambory měkké.Vyzkoušíme píchnutím vidličky, když se rozpadají jsou hotové. Mezitím si dáme vařit mléko. Měkké brambory slijeme, vhodíme kousek másla ( dle chuti ) a rozmačkáme. Přilijeme teplé mléko a buď vmícháme vařečkou do husté málo nadýchané kaše nebo vezeme elektrický šlehač a kaši vyšleháme do nadýchanější podoby. Záleží na tom co máme rádi, já jak kdy, na fotce je kaše v nadýchanější verzi. Dochutíme solí a přiklopíme ať nám nevystydne.



V této fázi by mělo být kuře téměř hotové, zvýšíme tedy teplotu na 220°C a kuře pokapeme asi 1 lžící medu ( pokud máme polovinu stačí méně ),necháme odklopené. Tak kuře zezlátne a dostane tu správnou kůrčičku. Šťáva by se také měla více méně vypařit. Cibulku osmahneme na olivovém oleji dozlatova. Když je kuře hotové, vyndáme ho na prkénko, naporcujeme a dáme na talíře, nandáme kaši posypanou cibulkou a koncentrujeme šťávičku. Pekáč ve kterém jsme kuře pekli, dáme na sporák na největší plamen a necháme chviličku vařit ( šťáva se tak koncertuje a zhoustne), až se bude zdát hodně hustá, vypneme sporák a vmícháme kousíček másla asi ve velikosti většího vlašského ořechu .Když budeme poctivě míchat dostaneme hustou tmavě hnědou šťávu, kterou přelijeme kuře . Chce to trochu cviku,ale pak už to jde jako po másle,napoprvé se mi nepovedla, nespojila se , jelikož jsem dala až moc másla. Ale stojí to za tu námahu, je to vyloženě třešnička na závěr.



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Mňam, tak takovéhle kuře bych si dala hned :) Ale asi si počkám, až mi pěkně vyroste rozmarýn, a pak z něj budu mít obrovskou radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zásoby jak křeček v mrazáku :) kupa bylinek a ovoce. Ale už se těším na trhy s bylinkami..hmmm to budou nakupovací orgie

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky