Bruschetta s mozzarelou

Co se skrývá pod tímto italským názvem? Klasická bruschetta ( opečený italský chléb ) se speciálně "letně" ochucenou mozzarellou.  Tohle jídlo, je naprostá bomba, objevila jsem ho nedávno ( jedná se o recept Jamieho Olivera ) a úplně jsem se do něj zamilovala. Opět velmi rychlé, zdravé , svěží a sexy :)) Myslím, že je ideální ke grilování jako předkrm ( jeden kousek pro každého ) nebo jako zdravá večeře ( cca dva kousky na osobu ). Jídlo je poměrně syté, ale samozřejmě záleží na velikosti použitého chleba jak velké budou porce. Nejlepší je použít italský bílý chléb nebo ciabattu.

Hlavní ingrediencí je zde mozzarella. Jedná se o klasický čerstvý, měkký,italský sýr.Za pravou tradiční mozzarellu je povážována ta,která je připravována z buvolího mléka. Té patří od roku 1993 unijní ochranná známka DOP. Vyrábí se pouze v oblastech západního pobřeží Itálie, kde získala jméno - Mozzarella di Bufala Campana. Běžne se však vyrábí i z paterizovaného kravského mléka, díky níž má sice méně výraznou chuť,ale i nižší cenu. Tato náhražka se nevyrábí jen mimo Itálii, jak by si někdo mohl myslet,ale i v Itálii je velmi oblíbenou variantou mozzarelly. Historie nám říká, že první sýr vznikl úplnou náhodou v Neapoli, když sýrový tvaroh nešťastnou náhodou spadl do vroucí vody, čímž se zastavily rozkládací procesy a vznikl doposud neznámý druh sýra. A co výživová hodnota ?  Mozzarella má poměrně nízké procento tuku a vysoký podíl bílkovin a minerálních látek. Díky její neutrální chuti má v kuchyni mnoho využití, od salátů až po smažení.Po otevření je však nutné mozzarellu ihned zpracovat, v nálevu vydrží maximálně dva dny. Nejlepší je ji před podáváním nechat dvacet minut stát mimo nálev, což zlepší její chuť.


My si dnes ukážeme jednoduchý recept, kdy je mozzarella "marinovaná" v zakysané smetaně,vím asi se vám to zdá divné,ale ta chuť je dokonale mléčná  a svěží. Pokud chcete ,můžete si dopřát pravou italskou buvolí mozzarellu,ale upozorňuji na vyšší cenu. Já si ji dopřeji jak kdy, dnes jsem si na recept koupila obyčejnou z kravského mléka,ale i tady pozor-  nekupujte ty nejlevnější druhy, ty nemají vůbec dobrou chuť ,jsou konzistenčně divné a mají hořkou pachuť.

Časové údaje: celá příprava cca 15min

Ingredience ( cca pro 2-3 lidi k večeři nebo pro 5 osob  jako předkrm ):
  • bílý italský chléb nebo ciabatta
  • 2 mozzarelly ( cca 2 x 125 g ) 
  • 1 zakysané smetana ( pokud držíte dietu můžete použít i odtučněnou )
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej 
  • 2 citrony
  • 1 chilli paprička (  nutná čerstvá ! )
  • cherry rajčátka ( až bude sezona ,kdy budou rajčátka krásně uzrálá na sluníčku a ne tyhle chemické bezchutné to teprve bude  pecka!!:)
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá majoránka

 Nejprve si nakrájíme mozzarellu na asi půl centimetrová kolečka a rozložíme je na talíř. Ciabattu nakrájíme a buď zapneme troubu na gril a necháte je lehce opéct nebo je dáme do topinkovače na vyšší teplotu ( je to rychlejší ). Nastrouháme si kůru z dvou citronů a vymačkáme z nich vedle do mističky šťávu ( bez pecek :). Chilli papričku rozřízneme, zbavíme semínek, která pálí nejvíce a nasekáme na jemno. Nyní si připravíme "marinádu" - smetanu smícháme s 2/3 kůry z citronu, osolíme, maličko opepříme (ale jen opravdu malinko ) a přidáme citronovou šťávu dle chuti. Zamícháme a popřípadě dochutíme solí nebo šťávou, tou nešetříme,hodně chuti pohltí mozzarella a ciabatta, takže se nemusíte bát dát trochu víc.Přidáme nasekanou čerstvou majoránku ( může být i bazalka, ale majoránka je tu výraznější ). Marinádou potřete plátky mozzarelly, pak posypte zbylou kůrou a chilli papričkou.

Opečené plátky chleba potřeme po jedné straně rozkrojeným česnekem ( jen po jedné straně, jinak přehlušíme chuť ostatních surovin ) a pokapeme dobrým olivovým olejem. Na takto připravenou bruschettu nandáme plátek až dva mozzarelly se smetanou, posypanou stranou nahoru. Navrch nakrájíme cherry rajčátka, lehce posolíme a ještě zakápneme olivovým olejem a už můžeme dlabat :))) Tak co? Naprostá pecka ? Dokonalost v jednoduchosti..hmm -  citron, smetana a mozarrella mi přijdou jako neuvěřitelní parťáci, díky nimž mám v puse jako v pokojíčku :)))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. to vypadá skvěle, mít všechny ty suroviny, tak jdu na to..ale dneska se mi už do obchodu nechce;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) to se nedivím , mě se dnes nechce vůbec nic kromě koukání na pohádky :)))

      Vymazat
  2. Tak to si dám!:D...konečně super skvely blog o jidle!.)...M*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé to je super pochvala :))) děkuji mockrát:))

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. určitě zkus..je to něco co by asi člověka zkombinovat nenapadlo,ale je to moooc dobré :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky