Italské karbanátky s citronovými bramborami

S jarem mám vždy čím dál tím větší chuť na svěží jídla, brambory se slupkou a čerstvé salátky... tohle jídlo je vhodné i na grilování, až bude sezona venkovního grilování ,dají se karbanátky opéct i na grilu . Celý recept je bez většího množství tuku, takže až na vepřové maso je zdravý a dietní. Vepřové sice není nijak lehce  stravitelné,ale jednou za čas proč ne a navíc karbanátky všeho druhu miluju :) jo a ještě bych měla prozradit, že recept není z mé hlavy,ale z Apetitu ..

Časové údaje: příprava 20min, pečení brambory cca 25-35min, grilování či smažení na pánvi cca 10min

Ingredience pro 4 osoby:
  • 6 větších brambor ( omytých, osušených,ale neloupaných a nakrájených na osminky )
  • 2 lžíce olivového oleje
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu 
  • šťáva z jednoho citronu
  • 50 g čerstvé strouhanky ( plátky toustového chleba rozmixujeme v mixéru )
  • 500 g mletého vepřového masa ( libové ! )
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 velký stroužek česneku ( prolisovaný )
  • sůl
  • pepř
  • cherry rajčátka 
  • rukola
  • citronová šťáva (dle chuti na zálivku do salátku )
  • med
  • konopný olej do salátu( může být i olivový )
Nejprve si předehřejeme troubu na brambory na 220°C .  Brambory omyjte, očistěte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na osminky. Vložte do mísy, zakápněte 1lžící olivového oleje a šťávou z jednoho citronu, pořádně rukou promíchejte, vsypte na pekáč i se šťávou  a vložte do trouby. Občas promíchejte varečkou a celkově pečte asi 20-30 min. Brambory budou krásně křupavé a místy hodně opečené. Až budou hotové opět je nasypeme do mísy a osolíme dle chuti.

Mezitím než budou brambory hotové , nachystáme si salát. Je to víc než jednoduché, smícháme rukolu, nakrájená rajčata, citronovou šťávu, trochu konopného oleje a medu dle chuti.Vše pořádně promícháme a ochutánáme, dle chuti přidáme buď citron nebo med. Dáme vychladit do lednice.

Jsou na řadě karbanátky, nejprve si připravíme čerstvou strouhanku ( jen do mixéru dáme toustový chléb a promixujeme ), vsypeme jí do mísy a zalijeme 2 lžícemi  vody, aby se dostatečně zvlhčila. Přidáme mleté maso, parmazán, citronovou kůru, česnek, petrželku , osolíme a opepříme, rukama vypracujeme vláčné těstíčko, z kteréhoo tvarujeme stejně velké placičky. Pokud se zdá směs moc řídká můžeme ještě přidat trochu strouhanky,ale nesmíme to přehnat, stačí jen tak ,aby směs držela pohromadě.  Z masové směsi by mělo být 4-5 karbanátků.



Karbanátky pečeme na dobře rozehřáté pánvi  na troše oleje ( cca 1 lžíci ) asi 5 min z každé strany. Placičky  mají mít krásně zlatavý povrch a být dobře propečené.  Podáváme s opečenými bramborami a salátkem. Masíčko je krásně šťavnaté, chutná pikatně po parmazánu a brambory zas krásně voní i chutnají  po citronu....ještě k pití domácí citronádu a máme letní ( grilovací ) pohodu jak vyšitou :))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Tak to zní neuvěřitelně fajnově. Smím přijít na kus řeči? A při té příležitosti bys mohla malé Vivi naservírovat pár karbanátkových kousků....;-)
    Giveaway...ten kdo vstoupí, neprohloupí ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Na kus řeči určitě, na kus karbanátku už to bude krapet horší :)))))

      Vymazat
  2. jsem čerstvej vegetarián, ale jinak to vypadá dobře:D:)
    dneska jsem ale měla výborný květákový karbanátky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím pěsti, já nějak vůni masa ne a ne odolat nadobro, i když rozumově bych do toho šla taky :) Každopádně během tohoto týdne tu bude super recept na vegetariánské a zdravé jídlo :))

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky