Jáhelné knedlíky plněné tofu se zelím

Krkolomný název,ale jedná se o klasické plněné knedlíky, jak vám je určitě dělávaly maminky nebo babičky s tím rozdílem , že je v nich podíl jahel a jsou plněné uzeným tofu. Samozřejmě pro ty kdo nemají rádi tofu ( i když to uzené je opravdu skvělé, záleží jen na ochucení ) mohou nahradit uzeným masíčkem. Jídlo je opět téměř bez tuku, jáhly i brambory jsou zdravé, když použijete špaldovou mouku místo klasické jedná se i o bezlepkové jídlo. Recept na něj jsem našla v úžasné knížce Bioabecedář Hanky Zemanové.

Pro ty z Vás kdo ještě jáhly ani neviděly, jen o nich možná někde slyšeli, se jedná o loupané proso..ano to proso, které dáváme na zimu ptáčkům do krmítek :) Jáhly, tedy loupané proso je původem z Afriky, odkud se velmi rozšířilo hlavně do asijských zemí a pak dále do Evropy. I u nás a na Slovensku mají jáhly velkou tradici, dokonce se z nich pálil alkohol. Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky, vlákninu a vitamíny skupiny B. V kuchyni se používaly všude tam kde dnes rýže, kterou byly tak trochu zastíněny. Bohužel občas se na náš trh dostanou méně kvalitní , které je potřeba před vařením nejprve propláchnout a poté ještě spařit horkou vodou , aby se z nich odstranila nahořklá pachuť. Mě se to zatím ještě nestalo, kupovala jsem jáhly od Country life nebo Alnatura z dmky. Nikdy jsem je horkou vodou neproplachovala, jen opláchla studenou, abych odstranila případné nečistoty. Jáhly jsou samozřejmě bezlepkové, jsou lehce stravitelné a přitom zasytí.


Ingredience pro 4 osoby:
  • 3 střední cibule ( na jemno nakrájené )
  • 200 g uzeného tofu ( opravdu kupte uzené, levné a výborné mají v dmce nebo Globusu v koutku zdravé potraviny )
  • 2 lžičky soli
  • olivový nebo avokádový olej
  • 2 lžíce sojové omáčky ( pořádně si přečtěte složení, čím delší seznam ingrediencí tím horší )
  • 100g jahel v suchém stavu 
  • 250 g vody ( ano opravdu vodu navažte, nebo si to ulehčete - na jeden díl jáhel dva díly vody )
  • 250 g uvařených brambor ( ve slupce )
  • 200 g hrubé mouky ( může být špaldová,ale ne celozrnná )
  • 1 vejce
  • trocha krystalového cukru
  • 1 lahev kysaného červeného zelí
  • 1 velká nebo 2 malé cibule na posypání ( nakrájené na půl měsíce )
  • pepř
Nejprve si omyjeme a osušíme brambory ve slupce, otřeme kuchyňskou utěrkou a dáme vařit do vody. Vaříme doměkka, čas je podle velikosti brambor, občas zkusíme vidličkou zda už jsou hotové. Pozor musí být opravdu měkké! Když jsou hotové necháme vychladnout.


Mezitím ,když se brambory vaří , je na čase uvařit i jáhly. Properte je jednou ve studené vodě, přeceďte, zalijte dvěma díly ( nebo 250 g ) vody a bez pokličky vařte cca 15min, jakmile se všechna voda vypaří , přesuneme jáhly do misky a necháme vychladnout.


Na náplň si na jemno nakrájíme cibule a osolené 1 lžičkou soli je na troše oleje restujeme dozlatova. Pak přidáme v rukou na jemno rozdrobené tofu, celé ještě tři minuty prohřejeme, zakápneme sojovou omáčkou ( radši ochutíme více, těsto chuť hodně ztlumí ) opepříme, promícháme a necháme zchladnout.

Dalším krokem je dát vařit vodu na knedlíky,do dostatečně velkého hrnce dáme osolenou studenou vodu a přivedeme k varu. Brambory oloupeme, prolisujeme ( nebo rozmačkáme ) do mísy kde máme jáhly, rukama dobře spojíme... Pak přidáme mouku, sůl, vejce a pořádně spojíme v krásně nažloutlé těsto.

Do menšího hrnce dáme lžíci oleje a na něj vyklopíme  zelí, promícháme a zalijeme vodou tak ,aby bylo lehce potopené. Dáme vařit, hlídáme, aby se nepřipálilo, voda se rychle odpařuje. Většinou není potřeba znovu podlívat, ale pokud máme pocit, že je potřeba, podlíváme po troškách. Zelí by mělo být měkké zhruba po 20ti minutách. Mezitím z těsta vyválíme váleček, který rozkrájíme na stejné kousky ( počet je individuální podle toho jak chcete mít knedle velké :) , z nich vytvarujte na pomoučněném vále ( hladká mouka ) placičky, které plníme tofu směsí. Pak k sobě přitiskneme rohy, v dlaních vytvarujeme kouli a házíme do vroucí osolené vody. Občas promícháme, aby se nepřichytily na dno. Od té doby až vyplavou napovrch vaříme ještě 7min. Čas jsem zde přesně dodržela a byly akorát uvařené. Jen nevyplavaly úplně všechny najednou, takže jsem čas odměřila až když většina byla na povrchu.


Když se vám zdá zelí ( po ochutnání  ) měkké, přidáme cca 1-2 lžíce cukru ( podle chuti ,někdo radši sladší někdo naopak kyselejší ), přidáme špetku soli a promícháme. Necháme dvě minuty povařit a zaprášíme hladkou moukou , opět můžeme využít i špaldovou, důkladně promícháme. Mouku necháme dvě až tři minuty zavařit. Mouky nepřidáváme moc, jen asi 1/2 - 1 zarovnanou lžíci, nechceme hustou kejdu,ale mírně hustší šťávu mezi zelím. Když je zelí hotové, vypneme ho a připravíme si orestovanou cibuli navrch. Cibuli nakrájenou na půlměsíčky osmahneme na pánvi s kapkou oleje dozlatova.

Když jsou knedlíčky hotové, servírujeme je se zelím a posypané cibulkou. Jídlo je moc dobré, tradiční české a přitom zdravější. Tofu náplň mi zde chutná víc než uzené ve kterém je kvata soli. Jídlo je vhodné i pro vegetariány a díky nepřítomnosti masa i líp stravitelné. Po obědě jsem neměla pocit těžkého žaludku a jídlo mělo úspěch i u masožroutů, navíc chuť jáhel není ani poznat. Uznávám, že tento oběd zrovna nepatří do kategorie za pět minut hotovo,ale stojí za to.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. :) tak máš zas o něco rozšířený repertoár na vegetariánská jídla :))

      Vymazat
  2. Taky se přidávám k mňam :) Uzené tofu mám nejradši z těch druhů, co prodávají, a ještě v knedlíku... nelze odolat! A fotky máš nádherné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Jojo uzené mi taky chutná nejvíc, ale musím zkusit i něco z klasického...tak uvidím jestli vypátrám recept co by mě oslovil ...

      Vymazat
  3. Vypada to trosku pracneji, ale tohle budu muset vazne zkusit, dostala jsem strasnou chut :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No popravdě jsem se v kuchyni nenudila :)) Ale jako pošmákli jsme si takže určitě recept zopakuji

      Vymazat
  4. Yum!
    I am visiting Prague
    Where do I go for delicious food and dumplings??
    Any good places for food shopping?
    Thanks

    M.tchea@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hello,
      try WINE FOOD MARKET for good food shoping: http://www.winemarket.cz/kontakty.php
      and farmers market on square Jiřího z Poděbrad - http://www.farmarsketrziste.cz/jirak.

      Good restaurant are AL FORNO or DIVINIS, both are good and I can recommend them:
      http://www.al-forno.cz/
      http://www.divinis.cz/cz/index.php

      Next you can find - www.scuk.cz ( here are good reviews )

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky