Kebab s barbecue omáčkou a pita chlebem

Předem chci říct, že tahle omáčka je naprosto dokonalá, láska na první ochutnání :) Jedná se o velmi snadné jídlo, nejlepší je na venkovní grilování, kdy si omáčku připravíte předem a masíčko opečete na grilu. Správný kebab je masová směs na špejli, , jelikož ještě není čas venkovního grilování místo napichování masa na špejli, jsem si udělala placičky a osmažila je na troše oleje na pánvi, vyhovuje mi jak si můžu masíčko krájet, namáčet v omáčce a přikusovat k tomu pita chleba. Ale v létě určitě doporučuji na špejli, navíc to vypadá efektně a  maso se na grilu dobře otáčí, jen špejle kupte buď přímo na grilování nebo je hodinu předem namočte do vody.

Ingredience pro 4 osoby :
  • olivový olej
  • pita chleba
  • špejle
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 400 g rajčat v plechovce ( 1 balení )
  • 85 g třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce rajského protlaku ( bez cukru )
  • 2 plátky toustového chleba
  • 3 lžíce studené vody
  • 1 vejce
  • 500 g mletého hovězího masa ( nebo směs vepřového a hovězího )
  • 2 hrsti čerstvé nasekané petrželky
  • sůl, pepř
Celkem dost ingrediencí, ale stojí to za to, tohle jídlo přítel naprosto miluje, dal ho dokonce na první místo před domácí Hamburger Jamieho Olivera a to už je co říct :))))

Nejprve si připravíme Barbecue omáčku. 1 červenou cibuli najemno nakrájíme, 3 stroužky česneku najemno a to samé i s chilli papričkou, kterou jsme před tím zbavili semínek. Vše osmahneme na troše olivového oleje v hrnci mírně dosklovita. Přidáme protlak, konzervu rajčátek,  ocet, worcester a cukr, vše dobře promícháme, přiklopíme a za občasného míchání dusíme cca 15-20 min. Omáčka tak zhoustne a chutě se dokonale prolnou. Když je omáčka hotová, ochutnáme a případně přidáme ještě worcester, ocet nebo cukr. Já teda vždycky přidávám hlavně worcester jelikož ted dělá tu správnou barbecue chuť. Ponorným mixérem rozmixujeme omáčku dohladka a dáme chladnout stranou do misky.



Teď jdeme na masíčko. V mixéru rozmixujeme 2 plátky toustového chleba ,přidáme 3 lžíce vody, vajíčko, opět promixujeme -  necháme 10min nabobtnat. Směs toustového chleba a vejce vyklopíme do větší misky, přidáme maso, petrželku, 1 najemno nasekanou červenou cibuli, 1 prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše spojíme v " těstíčko" ,která se dá snadno tvarovat. Teď můžeme napichovat menší oválné kousky na špejli  ( nutné maso před grilováním lehce potřít olivovým olejem ) a pokládat na gril, nebo si vytvarujeme placičky a ty smažíme na pánvi ( na troše oleje ).



Zbývá jen ohřát pita chleba , což jde nejlíp na topinkovači ( program ohřev pečiva ) nebo na pánvičce ( obé jen na chviličku ) a můžeme servírovat spolu s dokonalou domácí omáčkou :)



Dobrou chuť

Komentáře

  1. tak toto je niečo pre mojich chlapov, úžasné, jednoduché a chutné zároveň. Skvelý tip na letnú grilovačku! tú omáčku rozhodne vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) jak říkám ten můj by pro tuhle dobrotu šel světa kraj...

      Vymazat
  2. To vypada tak fantasticky! tu omacku rozhodne musim vyzkouset :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Hlavně mi chutná o dost víc než ty kupované, ty jsou na mě některé dost aromatické.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky