Zapečený krémový fenykl

Taky když jdete obchodem s potravinami koukáte na tu zeleno-bílou zeleninu s otazníkem co s ní? Já jsem ochutnala fenykl až o tomto víkendu poprvé..no jo,nikdy mě nějak nenapadlo co s ním a přišlo mi, že letos se objevilo hoodně receptů a variant na tuto zeleninu,takže už ji konečně musím zkusit. Celkově fenykl jako koření či v bylinkových čajích moc ráda nemám, vadí mi jeho silně anýzová vůně, takže jsem se i bála jeho chuti ve formě zeleniny. Ale zbytečně, po anýzu sice voní,ale jemně a když se správně ochutí je moc dobrý...a pozor tento recept zachutnal i příteli :))) a to je co říct! Myslím, že zapečený fenykl se smetanou je asi ten pravý recept na první seznámení s fenyklem, je zde spousty dalších chutí kromě fenyklu takže se opravdu nemusíte bát. Nám zachutnal a další experimenty s touto zeleninou přijdou určitě brzo.


Recept mám opět z časopisu Apetit, ingredience jsou pro dva a dá se použít buď jako příloha k masu nebo s pečivem jako vegetariánský hlavní chod. My ho měli k večeři s francouzskou bagetkou a byli jsem až přejedení.

Ingredience pro dvě osoby:
  • 2 bulvy fenyklu
  • 500-800ml zeleninového vývaru ( z jedné a půl kostky )
  • olivový olej
  • sůl,pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 125ml smetany
  • 50g rukoly
  • 25 g loupaných mandlí
  • 35ml olivového oleje
  • 70 g parmazánu
Nejprve si předehřejeme troubu na 225°C ( na gril s horkovzduchem či jen gril ). Zeleninový bujon si zalijeme teplou vodou a promícháme. Fenykl zbavíme vrchní slupky a oschlých zelených částí, nakrájíme na osminky a vložíme do hrnce. Zalijeme vývarem, přidáme dva oloupané stroužky česneku a lžíci olivového oleje. Celé vaříme cca 15-20 min, vývar se trochu vypaří ,ale stejně ho budeme muset slít. Takto se fenykl uvaří doměkka a v troubě už jen chytí tu správnou barvu.

Teď si připravíme rukolové pesto, do mixéru dáme rukolu, 2 stroužky česneku, 20g nastrouhaného parmazánu, mandle a 35ml olivového oleje. Dobře zavřeme a promixujeme na hladké pesto. Chutná o dost víc trpčeji než klasické bazalkové pesto, ale v tomto receptu se to pěkně ztratí a udělá spolu se smetanou skvělou omáčku.


Když je fenykl uvařený, vyndáme ho , necháme okapat a vložíme do zapékací mísy. Polijeme smetanou smíchanou se 2 lžícemi pesta, mírně osolíme a opepříme. Navrch ještě posypeme 50g parmazánu a dáme zapékat pod gril na 5-10min ( mě to trvalo deset min ) než chytí hezky zlatou barvičku. Jakmile bude hotové podáváme buď s masíčkem jako přílohu nebo s pečivem.



Dobrou chuť

Komentáře

  1. To muselo nádherne voňať...úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, hlavně ,když se fenykl vařil v zeleninovém vývaru krásně to anýzově provonělo celou kuchyň:)

      Vymazat
  2. Zrovna mám doma fenykl, takže hned zítra se na to vrhnu. :) Díky za tip. Už teď se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co..taky jsem zas na tenhle recept nějak zapomněla, takže v týdnu si dám taky:))))

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky