Focaccia s olivami

Jedná se o jednu z variant velmi známého italského chleba Focaccia, ideální je jen tak jako předkrm nebo jako příloha třeba k salátu, tak jí mám nejradši já. Udělám dobrý salát, naliji bílé vínko a k tomu ještě vlažnou Focacciu - a ideální večeře je hotová :)


Časové údaje: kynutí řídkého těstíčka 20min, kynutí těsta 2 hodiny, dokynutí 1 hodina a pečení cca 30 minut

Ingredience na jednu velkou Focacciu:
  • 2 lžíčky sušeného droždí
  • 175 ml vlažné vody
  • 500 g hladké bílé mouky
  • 1 1/2 lžičky soli ( pokud nejsou olivy moc slané můžeme dát celé dvě lžičky )
  • 75 ml olivového oleje + na pokapání
  • 200 g černých oliv ( vypeckovaných a nahrubo posekaných )
  • cca 1-2 lžíce čerstvých lístků tymiánu
  • cca 1 lžíce čerstvého oregana
  • 75 ml suchého bílého vína ( určitě nevynechejte, dodá to chlebu zajímavější chuť a zbytek vínka využijete k hotovému chlebu :)
Droždí nasypeme do misky s vlažnou vodou a necháme 5 minut aktivovat, poté promícháme dokud se droždí dobře nerozpustí. Ve vedlejší míse smícháme mouku se solí a trochu mouky smícháme s vodou s droždím na řídké těstíčko , přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.  K vykynutému těstíčku přidáme zbytek mouky se solí, olivový olej,bylinky a víno, vše dobře promícháme vařečkou a vyklopíme na lehce pomoučněný vál. Hněteme cca 10min a poté do těsta zapracujeme posekané olivy . Chviličku to potrvá a možná bude potřeba přidat jednu nebo i dvě lžíce mouky - olivy jsou vlhké a těsto by bylo hodně lepkavé.



Poté těsto vložíme do olejem vymazané mísy a necháme přikryté ( utěrkou  nebo folií ) kynout dvě hodinky. Poté z těsta vypracujeme placku vysoukou cca 1 cm a o velikosti necelých 30ti centimetrů. Položíme jí na pečící papír nebo olejem vymazaný plech, přikryjeme čistou utěrkou a necháme opět kynout cca 60 min, těsně ( cca 10 min ) před uplynutím celého času ,předehřejeme troubu na 200°C.



Těsto bysme měli mít nyní dvojnásobné a je potřeba do něj konečky prstů udělat důlečky tak typické pro tento chléb :) Vložíme do trouby a pečeme zhruba půl hodiny - prostě do zlatova, při poklepu na spodní stranu zní chléb dutě. Jakmile je upečený, vyndáme a pokapeme olivovým olejem.  Necháme vychladnout a podáváme dle libosti :))) Zaručuji , že se do této olivové varianty zamilujete. Další dobrou variantou je Focaccia alla Salvia, rozdílem je že do těsta ve fázi,kdy přidáváme vínko dáme i cca 20ks jemně posekaných šalvějových lístků plus 1,5 lžičky soli navíc a 2 lžíce olivového oleje navíc. Jinak postupujeme stejně a navrch můžeme ještě posypat čerstvou šalvějí.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Vypadá to moc dobře. V Bille jsem toto viděla za 85 Kč. Myslím, že si to udělám doma sama, levněji a vím, co tam dám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc:) Jojo na domácím vaření a pečení je nejlepší , že člověk má pod kontrolou suroviny

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Tak nezbývá než popřát dobrou chuť :)

      Vymazat
  3. Ta je nádherná! Budu muset co nejdřív vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak ať se povede a hlavně chutná:))

      Vymazat
  4. Tak ta se opravdu povedla,vypadá skvěle a určitě také tak chutná,výborná k večeři i po celý den...:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :))) Já jsem prostě pečivová :))

      Vymazat
  5. mňaam, vyzerá vynikajúco, rozhodne stojí za vyskúšanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já olivy miluju,ale nejlepší chleba z olivkama jsem měla od pekařství Paul..ještě se mi nepovedlo upéct hodně podobný..

      Vymazat
  6. krásne fotky a aj chlebík!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Takhle nějak to znám z Itálie, jen ještě krapánek tenčí. Děkuji moc za recept! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také znám tenčí a už se mi i tenčí daří :))) výbornou dělají i v pár pražských restauracích ,ale opravdu jen v pár:)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky