Rajčatová polévka s ricottovými knedlíčky

Tenhle týden bylo nějak málo času na vaření a když už , tak se spíše "recyklovaly" zde již zmíněné recepty než nějaké nové :) Ale dlouho mám chuť udělat si pořádnou poctivou rajčatovou omáčku s nějakými knedlíčky, aby byla sytější a stačila jako hlavní chod k obědu. No a tak jsem se prohrabala recepty co tu mám nasyslené a zaujala mě tahle o něco složitější příprava polévky a knedlíčky jsem našla v novém květnovém vydání Apetitu.

Časové údaje: celá příprava včetně vaření cca 60-70 min

Ingredience na polévku pro 4 osoby :
  • 2 konzervy dobrých krájených rajčat ( v sezoně můžeme nahradit 800g oloupaných a nakrájených čerstvých rajčat, která jsme zbavili slupky, nyní ,ale nejsou tak dobré takže lepší variantou jsou v konzervě )
  • 250 g cherry rajčátek ( čím kvalitnější tím lepší )
  • 1 větší chilli paprička ( zbavená semínek a najemno nakrájená )
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná bazalka  ( asi hrst )
  • 400 ml vody
  • 1 - 1,5 lžíce třtinového cukru
Ingredience na knedlíčky pro 4 osoby ( můžeme je použít i jako předkrm přelité šalvějovým máslem a posypané parmazánem ):
  • 200 g ricotty
  • 25 g strouhaného parmazánu
  • 10 g bramborového škrobu
  • sůl.
  • pepř
  • 1 žloutek
  • 2-3 plátky toustového chleba ( zbaveného kůrky a nakrájeného na maličké kostičky )
  • trocha hladké mouky na zahuštění ( já dala odhadem asi 2-3 lžíce ,ale záleží na tom jak máte řídkou ricottu )

Ufff ingredience už máme všechny a teď honem na postup. Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si těsto na knedlíčky. Ricottu smícháme v misce s parmazánem, škrobem a žloutkem. Pak ochutíme solí a pepřem, je dobré trochu ochutnat , těsto by mělo být lehoulince přesolené, jelikož mouka a toustový chléb tu slanost hodně stáhnou. Toustový chléb nejprve zbavíme kůrky a pak nakrájíme na opravdu malé kostičky a vmícháme do těsta. Nejprve takto vmícháme jen dva plátky a pokud je ricotta hodně řídká přidáme ještě plátek. Misku překryjeme folií a dáme na 30 min do lednice odpočinout, tak toustový chléb nasákne vlhkost a směs se zahustí. Mouku přidáváme až po půl hodince a to podle potřeby, celkově má být těsto vlhčí takže nepřidávejte asi víc než 3 lžíce mouky.


Troubu už bychom měli mít rozpálenou, takže si do zapkací misky dáme opláchnutá a osušená cherry rajčátka, posypeme na plátky nakrájenými stroužky česneku ( jen 2 ks ) a pokapeme olivovým olejem. Vložíme na 30 min do trouby, zde rajčátka krásně pustí šťávu a budou dopolévky dokonalá. Po 20ti minutách posypeme rajčata třtinovým cukrem a necháme ještě deset minut péct.

Když jsou cherry rajčátka v troubě a těsto na knedlíčky se chladí ,měli bychom začít s přípravou samotné polévky. Nejprve si na jemno nakrájíme chilli papričku zbavenou semínek a prolisujeme k ní jeden stroužek česneku ( střední nebo i větší velikosti ). V hrnci rozpálíme dvě lžíce oleje, vsypeme chilli papričku s česnekem a smažíme jen tak dvě minutky, aby česnek nestihl zhořknout. Poté vlijeme dvě konzervy rajčat a vodu ( já to dělám tak že vodu naliji do konzerv a tak vypláchnu zbytek dobré štávičky co tam zbyla ). Promícháme, osolíme, opepříme  a na velmi mírném plameni necháme vařit do té doby než budeme mít hotová cherry rajčátka.  Bazalku zatím nepřidáváme, jelikož se jedná o jemnou měkkou bylinku , která vařením ztrácí rychle chuť .


Když jsou hotová cherry rajčátka, vložíme je spolu s uvolněnou šťávou a česnekem do cedníku, ten umístíme nad hrnec s polévkou a rajčata do ní propasírujeme ( nejlépe to jde spodní částí naběračky ). Promícháme a část polévky umixujeme do hladka ponorným mixérem, ale jen část - v polévce jsou nějaké kousky pěkné. Přisypeme bazalku a necháme chviličku na mírném plameni ohřát, poté pokud je třeba dochutíme solí a pepřem,chuť polévky má být jen jemně sladká ( což zde podpoří pocukrovaná cherry rajčátka ) a spíše hezky nakyslá po rajčatech. Takže s cukrem šetřete.

Na knedlíčky si připravíme do hrnce osolenou vodu a budeme je vkládat až do vroucí vody. Vyndáme těsto z lednice a pokud je to nutné mírně zahustíme moukou. Směs by měla být stále vlhčí,ale musí se z ní dát v pohodě tvarovat knedlíky. Knedlíčky tvarujeme dokulata a ve velikosti max. pinpongového míčku ( tuhle velikost jsem dodržela,ale asi by se mi líbíly o něco menší ). Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 10-15 min dle velikosti, já vařila 11 min a byly akorát. Knedlíčky vyndáme a necháme 3-5 min stát v klidu na talíři, získají tak pevnější strukturu, po vyndání jsou křehčí. Poté už jen ohřejeme polévku a vložíme do ní knedlíčky. Chuť knedlíčku ve spojení s rajčatovou polévkou je skvělá !!! Určitě knedlíčky zkusím i jako předkrm s máslíčkem a parmazánem, moc mi chutnaly a i polévka byla lepší než tu co jsem zatím měla v restauracích, byla chuťově bohatší. Za což asi vděčí cherry rajčátkům a chilli papričce.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Rajčatovou polévku miluji a knedlíčky též,a o vůni bazalky nemluvě,ottimo brava!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo bazalka je asi moje nejoblíbenější bylinka..její vůně je božská :)

      Vymazat
  2. wau, zbožňuji rajčatovou polévku, k tomu ty nočky, hmm dala bych si líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě zkus tyhle noky, jsou moc dobré, to se Apetitu povedlo:)

      Vymazat
  3. taky se přidávám do zástupu milovníků rajčatové polévky a vlastně čehokoliv z rajčat, takže tohle je pro mě určitě super tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že rajčata budou jednou z nejoblíbenějších surovin nejen v Itálii :)))

      Vymazat
  4. úžasne vyzerá, tú vôňu cítim až sem, moji chlapi ju síce nechcú, ale ja, s dcérkou paradajkovú polievku máme veľmi radi, páči sa mi tvoj recept a krásne fotky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, naštěstí pro tuhle polévku mám doma parťáka:) Horší je to s minestrone kterou miluji :)

      Vymazat
  5. Tak ta vypadá fakt úžasně! Hned zítra jdu pro ricottu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) určitě napiš jak chutnalo..

      Vymazat
  6. tá polievka vyzerá výborne, a tie knedlíky, no super nápad :)

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Děkuju :) Doufám,že se ti recepty budou líbit :))

      Vymazat
  8. No ne, dneska jsem koupila ricottu! :D Vypada naprosto skvele :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že budou nočky / knedlíčky chutnat :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky