Skořicovo-datlový chlebíček

Poslední dobou je nějak málo času na vaření  i blog :( tak, jsem ráda, že Vám dnes mohu představit nový recept a to ještě na dokonalou sladkou dobrůtku. Jedná se o originálně připravený skořicovo-datlový chlebíček, který zaujme svým tvarem, jednoduchostí,rychlou přípravou a hlavně svou dokonalou vůní,která Vám zalije celou kuchyni :) Chlebíček je nejlepší lehce vlažný a měl by se sníst cca do tří dnů, ne kvůli tomu, že by se kazil jen pak rychleji osychá. Ale nebojte ,zmizí tak rychle , že ani nestihne vychladnout. My z něj byli opravdu nadšení :)



Časové údaje: příprava cca 15min a pečení 20-35 min

Ingredience na jeden chlebíček pro cca 6 osob :
  • 40 g změklého másla
  • 250 g hladké bílé mouky
  • 25 g moučkového cukru         ( stačí  i polovina )
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší vejce
  • 75 g mléka ( je to necelých sto mililitrů,ale opravdu zvažte , ať je to přesné )
Ingredience na náplň:
  • 50 g změklého másla
  • 100 g vypeckovaných sušených datlí ( pokrájených na menší kousky , nebo kolečka , jak chcete )
  •  75 g cukru muscovado ( jedná se o nejtmavší hnědý třtinový cukr, je jakoby mazlavý a má výraznou chuť, já měla z Mark and Spencer ten je hodně tmavý a mazlavější )
  • 1 lžička skořice
  • cca 2 lžíce rumu


Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva, dobře promícháme a prsty do směsi zapracujeme změklé máslo. V další misce rozšleháme vejce s mlékem dokud se nespojí a poté přidáme do směsi s máslem. Rukama vypracujeme krásné pružné těsto. To přendáme na lehounce pomoučněný vál a rozválíme  na obdelník zhruba 4-5mm silný , 35cm na dlouhý a 20cm široký.



Nyní si smícháme všechny ingredience na náplň, nejlépe a nejrychleji to jde rukama. Cítíte už teď tu vůni? :) Směsí potřeme obdelník a smotáme jako klasickou roládu ( stočíme ), rolujeme trochu pevněji. Pak ostrým nožem podélně rozřízneme na dvě části, ty šněkovitě spleteme řezem nahoru, viz obrázek, který vydá za tisíc slov :)))) U konců vždy těsto k sobě trochu přimáčkneme.

Přendáme na plech vyložený pečícím papírem,vložíme do trouby a pečeme cca 20-35min dozlatova. Nedivte se , že se řezy krapet roztáhnou, rozjedou a na některých místech může náplň i mírně vytéct. Když máme upečeno, vyndáme a necháme tak 5-10min vychladnout a už můžeme podávat, nejlépe s horkou čokoládou nebo kávičkou.. Pečivo je to dost sladké,ale ta kombinace je tak úžasné, že mi to vůbec nevadilo a chlebík měl i velký úspěch u návštěvy.



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. :) a ještě jak je snadný a rychlý !

      Vymazat
  2. jé ten vypadá hezky, zkusím s celozrnnou moukou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Určitě zkus, já napoprvé chtěla dodržet recept,ale příště také budu dělat třeba se špaldovou, myslím, že to tomu může přidat i lehce oříškovou příchuť a navíc to zas bude o fous zdravější..myslím, že můžeš vynechat i cukr v těstě,ale to radši zkus až napodruhé podle své chuti :)

      Vymazat
  3. Skvělé,krásně vypadá a určitě i tak chutná a v kombinaci s horkou čokoládou, prostě pohádkové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky..nejlepší je jak zkaramelizuje cukr , rum a datle tak je to prostě dokonalá chuť..a jedno tajemství- ošálila jsem i kamarády co nejí datle, že jim nechutnají tady je ani neodhalily a mooooc si pochutnávaly :)

      Vymazat
  4. Cokoli s datlemi je dobrota, takže určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, i když já je nejradši mlsám jen tak nebo ještě s fíkama :))))

      Vymazat
  5. wau, to vyzerá super a viem si predstaviť tú úžasnú vôňu, keď sa piekol. A nádherné fotky! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) a je taky moooc dobrý a jednoduchý

      Vymazat
  6. to musí byť nádherne voňavé :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo,krásně to provoní celou kuchyň:)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky