Hamburger podle Dity P.

Když jsem listovala kuchařkou Dity poprvé, nemohla jsem příteli zatajit, že je tu další varianta jeho oblíbeného hamburgeru, zatím jsme vždy dělali hambáč podle Olivera a tak tenhle byla výzva zda ho trumfne. Takže tu máme zápas Dita versus Oliver :) Hádejte kdo vyhrál ??? U mě Oliver a u přítele Dita, takže konečný verdikt je na vás, my je budeme poctivě střídat:))


Časové údaje: příprava 20-30min, smažení 15min

Ingredience pro 4 osoby:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1,5 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl
  • pepř
  • 1 menší cibule nadrobno nakrájená
  • olivový olej
  • 4 plátky čedaru
  • 4 ham.žemle
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 středně velká červená cibule ( nakrájená na tenká kolečka )
  • 4 velké plátky rajčete nebo cherry rajčátka dle chuti
  • cca 4 listy ledového nebo římského salátu
  • kečup
  • 3 lžíce másla
  • 300-400 g žampionů
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • menší hrst čerstvé petrželky ( nadrobno nakrájená petrželka )
Nejprve si připravíme žampiony na víně :) Ano taky mi to přišlo trochu divné dávat žampiony na víně do hamburgerů,ale je to  naprostá dokonalost , rozhodně nevynechávejte. Houby si nakrájíme na tenké plátky a osmahneme je na rozpuštěném másle smíchaném s olivovým olejem lehce dohněda. Pak je osolíme , opepříme, přilijeme červené víno a vše dusíme cca 5-10minut. Až šťáva zhoustne a žampiony jsou měkké přidáme citronovou šťávu, petrželku a promícháme. Po minutě vypneme a dáme stranou.



Do mísy dáme mleté maso, worcesterskou omáčku, sůl, pepř a cibuli, vše prohněteme rukama. Masovou směs rozdělíme na 4 stejné porce a z nich vytvarujeme trochu silnější placičku/karbanátek.  V této fázi bychom měli mít i připravené ostatní suroviny, rajčata i červenou cibuli pěkně nakrájenou na kolečka a salát natrhaný. Rozpálíme si grilovací pánev s trochou olivového oleje a maso smažíme cca 5-7 minut z každé strany, někdo má rád, když jsou "karbanátky"  vevnitř lehce narůžovělé, pokud máte kvalitní maso tak proč ne :) Těsně před tím než bude maso hotové dáme nahřát žemle - buď do trouby nebo jako já na topinkovač. Maso si dáme na talíř, přikryjeme alobalem ,aby zůstalo teplé a jdeme rychle připravovat suroviny na žemle. Na spodní stranu namažeme majonézu  a na ní plátek čedaru, pak maso, žampiony, rajče, cibule, list salátu a horní část žemle pomažeme kečupem, přiklopíme a rychle servírujeme ať je maso ještě teplé.

No nevím jak vy,ale já jsem měla sakra problém dostat tenhle obří hamburger do pusy:)))) Pochutnali jsme si a byly jsme mastný doslova až za  ušima.. Tak jaký je verdikt souboje Dita versus Oliver ?:)


Dobrou chuť


Komentáře

  1. mňaaam :) skvelá varianta :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Člověk nemůže žít stále zdravě a dietně, čas od času si musí i božsky zahřešit,bezva sestava chutí...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je pravda..jen jak tak přemýšlím já snad furt jen hřeším:)

      Vymazat
  3. perfektné! :-).....hlavne ten záver nemá chybu :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky