Hrnečkové knedlíky s rajskou omáčkou

Myslím, že větší českou klasiku si asi kromě svíčkové neumím představit. Přiznám se, že rajskou dělám opravdu jednou za uherský rok a většinou jako teď pro návštěvu. Nyní jsem recept oprášila kvůli rodičům, chtěli české menu na sobotu , tak jsme si řekla proč ne. Samozřejmě polévka byla knedlíčková , jak jinak :) A jako hlavní chod hrníčkové knedlíky, které mám nejradši ze všech variant, protože nejsou oslizlé a spodní kousek je dokonale nasáklý máslíčkem ( vede se u nás o něj boj :)))) s domácím hovězím masem s rajskou omáčkou a jako dezert mě inspirovala Sašulka a její naprosto peckově rychlý Jablečný koláč se zakysanou smetanou. Slibuji , že do tohoto koláče se zamilujete hned dvakrát, napoprvé kvůli jeho nenáročnosti a napodruhé až ho uchutnáte..ten slavil u rodičů obrovský úspěch!! Tatínek si tak nenápadně dopřál tři nášupy:)

Ted už k hlavnímu receptu, knedlíky dělejte až budete mít hotovou omáčku s masem, jsou rychle připravené a vaří se cca 30 min, tak ať jsou k jídlu teplé ( rychle chladnou ). K vaření je nutné mít připravený široký hrnec a starší,obyčejné hrnky v kterých budeme vařit knedlíky. Dále doporučuji mít hovězí maso z lepšího zdroje než z klasického supermarketu, jelikož popis -  maso z mladého býčka je sice všude ,ale vařte to pak dva dny a dvě noci aby to bylo měkké!! Použít se dá hovězí zadní a nebo třeba falešná svíčková, tu jsem měla já od babičky, má na vesnici známé řezníky,takže maso bylo opravdu z mladého býčka, rychle hotové a chuťově dokonalé. Nezapoměňte maso se nejprve vaří v celku a až pak se krájí, je takhle šťavnatější, takže si u řezníka vemte celý flák masa. Velikost je podle počtu strávníků, na každého by měl vyjít zhruba centimetrový plátek masa ( po uvařená se maso krapet smrskne, takže za syrova cca 1,5 cm ). Jinak tento recept jsem si za léta poskládala asi ze tří receptů dohromady ,takže Vám už opravdu nepovím odkud ho mám, něco z blogů a asi z Apetitu :)


Časové údaje: příprava knedlíku cca 10 min, vaření knedlíků cca 30 min, příprava omáčky a masa 20-30min a vaření podle masa odhadem určitě hodina až dvě.

Ingredience na omáčku s masem pro cca 4-5 osob :
  • kvalitní kus hovězího masa ( velikost podle počtu osob ) - ideálně hovězí zadní, falešná svíčková apod.
  • 1 balení konzervovaných rajčat ( 400-450 g ) - ne s bylinkami!! Ideálně Valafruta nebo z dmky, kde jsou levnější,ještě bio a na chuť mi přijdou sladší
  • trocha másla
  • 1 menší cibule
  • 1 střední mrkev
  • malý kus celeru
  • 1 malá petržel
  • 4 kuličky černého pepře
  • 3 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • špetka nebo dvě skořice
  • kůra z poloviny bio citronu ( čerstvá !! )
  • trocha citonové šťávy
  • špaldová mouka na zahuštění ( můžete použít i klasickou bílou,ale špaldová je o něco zdravější )
  • 1 litr hovězího vývaru ( domácí nebo ze 2-3 bujonů ) plus horká voda na podlívání
  • trocha třtinového cukru
  • 100-130 ml červeného vína
  • 1 menší rajský protlak ( hledejte bez cukru!! a stačí opravdu taková ta malá plechovčička )
  • pepř, sůl
  • trocha čerstvého tymiánu
  • trocha olivového oleje
  • pokud zrovna máte tak i perník na strouhání pro zlepšení chuti ( já ho opět zapomněla koupit :)
Uff tak to bychom měli ingredience..Takže jdeme na to,nejprve si na malé kostičky nakrájíme cibuli, očištěnou mrkev, celer i petržel. Na talířek si připravíme koření - bobkový list,skořici,  citronovou kůru, celý pepř a nové koření. V litru horké vody si rozpustíme hovězí bujony a maso očistíme od blan nebo většího kusu tlustého masa. Ale pozor nekrájíme ho na plátky!! Ve větším hrnci ( tak aby se vám tam vešlo celé maso ) si rozpustíme kus másla s dvěma lžícemi olivového oleje, na něm zpěníme cibulku a pak přidáme i ostatní zeleninu a za stálého mícháme vše osmažíme lehce dohněda, pak přidáme koření a maso. Maso obracíme aby se lehounce opeklo ze všech stran a tím se zatáhlo, je pak více šťavnaté. Jakmile je maso opečené ze všech stran ,přilijeme víno a necháme cca pět minut za občasného míchání dusit. Pak přidáme konzervu rajčat, protlak a vše zalijeme vývarem. Zamícháme, aby se ingredience lépe spojily a pokud není maso celé ponořené přilijeme ještě dostatečné množství horké vody. Vždy horké, jinak bude maso tvrdší a bude se déle vařit.  Vše přiklopíme poklicí a vaříme do té doby než bude maso měkké, vždy po nějaké době si celé maso vyndáme na prkénko a zkusíme vydličkou zda je hotové, vidlička musí do masa zaplout jen s menším odporem, pokud už se nám maso zdá měkké můžeme ho nakrájet na plátky podle počtu strávníků.


Nyní nastal čas dodělat omáčku, maso máme bokem vyndané, nakrájené na plátky a přikryté alobalem, aby úplně nevychladnlo. Množství omáčky by mělo  být tak akorát, nelze úplně přesně popsat množství, počítejte tak se dvě naběračkami na osobu, omáčky by nemělo být víc ,aby chuť byla koncentrovanější. Připravte si bokem čistý hrnec do kterého přes cedník přelijeme omáčku, v cedníku se nám zachytí kusy koření a rozvařené zeleniny, přijít o její chuť by byla škoda, takže zeleninu do omáčky propasírujeme - prostě a jednoduše v jedné ruce máme cedník se zeleninou a do druhé vezmeme naběračku a tou zeleninu drtíme/ mačkáme přes  síto. Kdo má doma pasírovač je to jasné :) V cendíku by měla zbýt směs zeleniny z které už nedostaneme ani kapku šťávy. Omáčku přendáme na sporák a na středním plameni zahřejeme, nyní je na čase ochutnávání, určitě bude nutné přidat sůl, trochu pepře a třtinový cukr. Vše podle naší chuti, můžeme také přidat citronovou šťávu aby měla omáčka lepší říz, dále pokud máme strouhneme do omáčky i trochu perníku, dodá to zajímavější šmak:) Pak už jen špetku tymiánu, pozor opavdu jen trochu, tyminán je velmi výrazné koření,které by přehlušilo chuť celé omáčky. Když jsme s chutí spokojení, rozšleháme si trochu mouky se studenou vodou vedle v malém hrnečku. Pozor na hrudky, směs mouky a vody musí být úplně hlaďoučká, pokud si nejste jistí nebo máte hrudky tak jsou dvě možnosti -  buď začněte znovu nebo přelijte mouku s vodou přes síto. Tuto směs zašleháme do omáčky, hustota musí být tak akorát ani ne extra řídká a ani ne tak aby v ní stála lžíce :))) Když máme zahuštěno, vložíme od omáčky zpět maso a ještě tak pět minut prohříváme, aby se mouka dobře zavařila. Omáčku vypneme a zašleháme do ní kousíček ( asi ve velikosti vlašského ořechu ) másla pokojové teploty, dodá to omáčce zajímavější a jemnější chuť. Tento krok je nejlepší udělat až budete mít na talíři naservírované knedlíky, takže až budete omáčku ohřívat.



Když máme omáčku  a maso hotové, je na čase si připravit knedlíky. Nejprve si do velmi širokého hrnce nalijeme do dvou třetin vodu a tu dáme vařit na sporák ( hnečky s knedlíky přidáváme až do vroucí vody ).

Ingredience pro cca 4-5 osoby  - do 4-5ti hrnečků :
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 starší rohlíky
  • 1 lžička soli
  • máslo na vymazání hrnečků ( ideálně v pokojové teplotě, ať se vám s ním dobře pracuje )
  • dále můžeme přidat 2 lžíce nastrouhané mrkve nebo nasekanou petrželku či pažitku  ( dle chuti , né vše najednou vždy jen jednu ingredienci )
Žloutky si oddělíme od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh. Mléko vlijeme do mísy, k němu přidáme žloutky a sůl, vše dobře promícháme metlou. Rohlíky si nakrájíme na malé kostičky. Do mléka nasypeme mouku a promícháme. Pak opatrně přidáme sníh a nakonec rohlíky s mrkví.  Těsto necháme chviličku odpočinout a mezitím si vymažeme hrnky máslem.

Hrníčky plníme těstem do dvou třetin,jelikož během vaření získají na objemu. Naplněné hrníčky přikryjeme alobalem a pořádně utěsníme. Když se nám voda v hrnci vaří ,naskládáme do něj opatrně všechny hrnečky, pozor neopařte se, ideálně hnrečky držte v rukavicích!! Voda by měla sahat cca dopoloviny nebo  třičtvrtě hrnků. Do rychlovarné konvice si připravte vodu, během vaření budete asi muset přilít, udržujte hladinu do poloviny hrnků. Knedlíky vaříme určitě půl hodiny, někdy i o pár minut více. Po půl hodině odkryjte jeden alobal a píchněte do knedlíku špejli až na dno, pokud vytáhnete čistou je hotovo :)

Nyní vyndejte všechny hnrky, odstraňte alobaly a okraje knedlíků uvolněte obyčejným nožem, pak půjdou snadno vyklopit na prkénko kde je nakrájíme na plátky.


Nezbývá než ohřát omáčku s masem a servírovat, ideální je dát tak tři plátky knedlíčků, maso a přelít omáčkou.Zbylé knedlíky dávám do misky na stůl a každý si dle chuti přidá kolik potřebuje :)))) Doufám, že Vám tahle omáčka bude chutnat :) Já si pochutnala až se mi dělaly boule za ušima a nebyla jsem u stolu sama kdo pěkně nahlas mlaskal:))))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Taky hlasuji pro hrnkový knedlík!

    OdpovědětVymazat
  2. obľúbené jedlo pre mojich chlapov, krásny recept! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) to já mám rajskou ráda hodně,ale třeba koprovku nebo svíčkovou už moc ne..já prostě miluju rajčata a kdekoliv jsou tak to je moje.)))))

      Vymazat
  3. Tak to jsi mi nadělala chutě,na hrnečkové knedlíky se chystám už delší dobu,a s rajskou pak to je pohádka)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je zkus, myslím, že pokud máš ráda hutnější a neoslizlé knedlíky bude to láska na celý život, a jaké jsou jen tak s vajíčkem hmmmmm:)

      Vymazat
  4. Já dělám hrnkové v mikrovlnce:)..a malej mi je jí samotné,jak jsou dobré...M*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm já nějak s mikrovlnkou moc nikdy pracovat neuměla a ted ji v novém bytě ani nemám, ale určitě je to super rychlovka co? :)

      Vymazat
    2. ..perfektní, když se mi nechce vyvářet, jsou dobrá varianta:)...M*

      Vymazat
  5. tak rajskou můžu, jenom nejím knedlíky, takže si ji dávám, pro někoho divná kombinace, s rýží :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S rýží už jsem to párkrát viděla..ale ty knedlíčky mi na tom prostě chutnají snad nejvíc :) A zkusila jsi někdy hrnkové nebo spíš jako z výživového hlediska je nejíš? Jako je to kalorická bomba,ale pozor bílá rýže taky:) Já rýži miluji na jakýkoliv způsob, jen jí u nás doma jím jen já, takže jí nemám tak často jak bych chtěla:(

      Vymazat
  6. krásna klasika, to milujem! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo klasika, to je jako řízek to neomrzí :) Alespoň chlapy určitě ne..

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky