Pain au fromage - sýrový chléb

Tento sýrem vonící chléb pochází z jižní Francie a tradičně  se připravuje v peci  na vyhasínajících uhlíkách, pec tedy nemám,ale v troubě to jde taky :) Ve Francii se podává jako svačinka casse-croute ( v překladu ulomená kůrka, jelikož chleba se láme a má více kůrky než klasický chleba a to díky svému typickému   tvaru ). Ideální je k červenému vínu, sušené šunce a olivám. Tento "očkatý" chléb existuje ve dvou variantách buď častější se sýrem nebo i s olivami, rozhodla jsem se pro sýrovou variantu ,která kuchyň prosytila dokonalou sýrovou vůní.



Časové údaje : řídké těstíčko 20min, kynutí těsta 1,5 h, dokynutí cca 45min a pečení cca 25 min

Ingredience na 4 placky :
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 350 ml vlažné vody
  • 500 g hladké bílé mouky
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250g sýra Gruyére ( prosím nekupujtet levnější, pokud nechcete tak moc utrácet udělejte olivovou variatu 150g černých oliv nakrájených na kolečka ) - najemno nastrouhaný
Postup je víc než lehký, jen se předem omlouvám, že je zde málo fotek, tenhle recept by si určitě zasloužil podrobnější focení jen jsem nějak zapomněla :((  Do mísy nalijeme 100ml vlažné vody a vsypeme do ní droždí, necháme pět minut aktivovat a dobře promícháme. V další míse smícháme mouku se solí , do mísy s vodou dolijeme zbytek vody tj.250ml vlažné vody, přidáme olej a trochu mouky se solí jen dokud nevznikne řídké těstíčko, to přikryjeme folií a necháme 20min kynout.

Pak přidáme zbývající mouku a  vypracujeme ve vlhké,ale pevné těsto. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme cca 10min dokud nepřestane lepit, když přestane lepit zapracujeme do něj sýr nebo olivy dle našeho výběru. Trochu sýra si můžeme nechat i na posypání hotových placek.  Těsto zpracujeme do bochníku, vložíme do čisté mísy a necháme přikryté kynout cca hodinu a půl.


Když je těsto pořádně vykynuté, stlačíme ho pěstí a rozdělíme na 4 stejné kousky, ty vytvarujeme do bochníčků a necháme ještě deset minut kynout. Mezitím si troubu předehřejeme na 200°C  a 4 plechy si vymažeme olivovým olejem ( nezaměňovat s pečícím papírem, chce to plech vymazaný olejem !! ). Každý kousek těsta vyválíme zhruba na oválnou placku o šířce 5mm a tu přesuneme na plech. Do každé placky uděláme 5 zářezů ostrým nožem a ty prsty lehce roztáhneme, tím docílíme tradičního tvaru a více kůrky. Každou placku přikryjeme a necháme cca 45 min dokynout. Poté dáváme po jedné do trouby péct dozlatova, trvá to asi necelou půlhodinku.

Pak už jen vyndáme a necháme vychladnout na mřížce, chléb nekrájíme,ale ulamujeme si dle chuti :)Myslím, že je to příjemná změna oproti klasickým chlebů a vaše hosty to určitě zaujme.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Vypadá opravdu lákavě, i tvarem moc zajímavý,a jestli je pěkně křupavý bude určitě výborný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Křupavý je hodně to bylo skvělé,jen mě by možná víc chutnala olivová varinata,ale známí byli ze sýrové chuti nadšení.A je to super fakt jen tak k vínu prostě kecáte a trháte si kousky ochuceného chleba:)

      Vymazat
  2. úplne súhlasím čo napísala Sonia! :-).... a rada by som ochutnala!

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, skvělá varianta na chléb. Určitě vyzkouším, protože mám zrovna pečicí chlebové období, nedávno jsem zkoušela ciabbatu. Jen místo Gruyeru nastrouhám parmezán, takže to bude francouzsko-italský chlebík :))

    OdpovědětVymazat
  4. Díky :) taky jsem přemýšlela nad tím jaké by to bylo s parmazánem tak určitě dej vědět :)) Ciabbatu jsem zatím neměla odvahu zkusit , vím, že těsto na ní je extrémně lepkavé a hůř se s ním pracuje,ale jinak ji miluji takže musím taky konečně zkusit.

    OdpovědětVymazat
  5. Šlo by to namíchat i s celozrnnou moukou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě šlo, jde všechno :))) Ale upřímně tady u tohohle si myslím, že je ideální mouka bílá, aby vynikla hlavně chuť ingrediencí,ale zas za pokus to určitě stojí a bude to i zdravější varianta, takže šup do toho a pak určitě napiš jak chutnalo :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky