Hovězí pupek na víně

Je mi předem jasné, že se nikomu v tomhle vedru nechce trávit hodiny a hodiny v kuchyni a vytvářet hutná jídla,ale když prostě dostanete chuť po letních salátech na pořádný kus masa s knedlíkem je i vedro vedlejší :) Navíc už mám nějakou tu chvilku doma v mrazáku domácí kus hovězího pupku a chtěla jsem z něj připravit něco dobrého, napadla mě tedy klasika - hovězí na víně nikdy nezklame a s hrnečkovými knedlíčky je to jídlo víc než luxusní :))) Pro ty z vás,kteří nemají ponětí co je to ten hovězí pupek, jedná se o měkkou část hovězího břicha bez kosti. Část masa u nás navíc velmi opomíjenou, i když je to výborný a poměrně levný kousek, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost! Hodí se na vaření, grilování i pečení.

Recept na hrníčkové knedlíky najdete zde jen k nim přidejte právě v receptu zmiňovanou petrželku.

Časové údaje: příprava cca 15 min, pečení masa 3-4h ( peče se při velmi mírné teplotě )

Ingredience pro 2 osoby:
  • cca 400 g hovězího pupku bez blan ( poproste o jejich odstranění v řeznictví )
  • olivový olej
  • 250 ml červeného vína
  • kousek celeru ( bulva )
  • 2 střední mrkve
  • pepř
  • sůl
  • 2-3 velké červené cibule
  • špetka cukru
  • kvalitní rajský protlak ( cca 1 lžíce )
  • kousek másla
Trouby předehřejeme na 150°C. Maso nakrájíme přes vlákna na pruhy široké asi 2,5 cm, z obou stran zlehka osolíme a opepříme. Pak stočíme do šneků a propíchneme špejlí - maso takto upravené by si mělo zachovat víc šťávy ( nevím co je na tom pravdy,ale vypadá to hezky tak proč ne :)))))

Zeleninu si očistíme a nakrájíme na malé kostičky. V pekáči nebo hrnci v kterém budeme po celou dobu vařit i péct ( musí snést teploty trouby ) si rozehřejeme olivový olej  a zeleninu na něm opečeme pomalu dohněda. Pak přilijeme všechno víno a přidáme protlak, za občasného míchání  necháme tekutinu odpařit. Do vzniklé omáčky vložíme maso, vše promícháme abychom ho obalili omáčkou, zaklopíme a dáme péct do trouby na cca 3-4 hodiny. Občas jen zkontrolujeme zda je dost tekutiny, ale nebojte při takhle nízké teplotě nebude potřeba maso ani podlévat, jen ho občas obraťte. Po cca dvou hodinách zkuste do masa zlehla píchnout jak moc je ještě tvrdé a uvidíme kolik času bude ještě potřeba. Knedlíky doporučuji dělat až když je maso téměř úplně měkké.



Jakmile je maso hotové, vyndáme ho na talíř, přikryjeme alobalem a je načase nachystat omáčku.Zeleninu i s omáčkou propasírujeme a pak vratíme zpět do pekáčku ( zbylou zeleninu v pasírovači nebo cedníku samozřejme vyhodíme ), přilijeme půl malého šálku hovězího vývaru , promícháme, necháme prohřát a přidáme kousek másla pro zjemňění chuti. Můžeme ještě samozřejmě dochutit solí, pepřem a špetkou cukru. Maso i knedlíky nandáme na talíře a vše přelijeme omáčkou. Myslím, že až se vám tohle úžasné masíčko bude na jazyku přímo rozplývat neodoláte a půjdete si přidat :))))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Ja sa chystám tiež teraz v lete urobiť kôprovú omáčku s hovädzím vareným pre môjho brata, ktorý si na to neskonale chutí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já koprovku už neměla řadu let, takže bych ráda ochutnala:))

      Vymazat
  2. Jani, vyzera to skvele, tento sposob varenia - pecenia mam rada, a velmi nam chuti tiez .-) a aj koprovu omacku by som si veru dala... ste mi narobili chute dievcata...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Tak si stačí vybrat a pustit se do koprovky nebo nějaké dobré omáčky, dnešní deštivé počasí tomu nahrává ....

      Vymazat
  3. Víno + hovězí + pomalé vaření nebo pečení = nejlepší kombinace ze všech! Zase si mi nadělala chutě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že si to popsala naprosto přesně:)) plus troška vína do skleničky :))))

      Vymazat
  4. ... mi se v těch vedrech občas chce trávit dlouhou dobu v kuchyni :)... Každopádně, Jani, seš holka šikovná! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, pomalu dušené maso na víně ze mě dělá uslintanou bezduchou trosku, která s dočista vylízaným talířem prosí o přídavek. Nádherné fotky, skvělý recept a neuvěřiteolně vám závdiím domácí pupek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) myslím, že už nám z toho dobrého jídla roste i jiný domácí pupek:)))))

      Vymazat
  6. Ach to je nádhera! Vedro nevedro!

    OdpovědětVymazat
  7. Opět jeden bezva recept, který nemá chybu, a červené dodá tu pravou chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) jojo červené je dobrý pomocník při vaření

      Vymazat
  8. Jeee, nekontrolovatelne se mi zacaly tvorit sliny :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky