Tapenáda a ciabatta s grilovanou zeleninou

Tapenáda je něco jako pesto,akorát z černých oliv. Jedná se o pastu ,kterou italové s oblibou používají na opečené krajíčky bílého chleba - tzv.crostini , jedná se o chuťovky v baru nebo předkrmy. Pravé crostini jsou ze starého bílé chleba pokapaného z obou stran olivovým olejem a pak opečeného v troubě. Podávají se v různých příchutích a jednou z velmi známých je právě tapenáda s černých oliv. Tato tapenáda se dá ovšem použít i na těstoviny místo pesta nebo právě jako tady k přípravě zajímavé večeře. Recept na tapenádu jsem získala z jedné pravé italské kuchařky již kdysi dávno , takže název po mě nechtějte a nápad na ciabattu mám z letního speciálu Apetitu.




Ingredience na tapenádu ( vznikne cca 375 g hotové tapenády, kterou snadno uchováme v lednici ve vzduchotěsné krabičce cca měsíc ):
  • 250 g černých vypeckovaných oliv
  • 50 g filetů ančoviček ( bez příchutě, jen v rostlinném oleji , prodává třeba i Globus )
  • 1 lžíce kapar
  • 2 menší stroužky česneku
  • cca 15 lístků bazalky
  • 1 citron - nastrouhat z něj kůru i vymačkat šťávu ( citronovou šťávu přidáváme postupně a ochutnáváme, nevlijeme ji hned všechnu )
  • 190ml olivového oleje ( kvalitnější ať zbytečně nezkazí chuť výsledné tapenády )
A teď postup jednodušší než facka :) Všechno dáme do mixéru a umixujeme na hladší pastu, přendáme do misky a máme hotovo.


Ingredience na ciabattu se zeleninou pro dvě osoby:
  • 1 malý lilek
  • 2 malé cukety
  • olivový olej
  • 2 střední ciabatty
  • olivová tapenáda 
  • sušená rajčata ( zde jsou vhodná již naložená , měkká ne jen ty sušené bez oleje )
  • plátky ementálu či jiného kvalitného sýra výraznější chuti
  • sůl
  • pepř
  • sušené koření - bazalka, oregáno, petrželka ve stejném poměru
Nejprve si zapneme troubu na gril cca 200°C. Cukety a lilek si omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme 20minut vypotit. Pak otřeme papírovou utěrkou a z každé strany potřeme olivovým olejem smíchaným s troškou soli a sušeným kořením. Takto ochucenou zeleninu opečeme dohněda na pánvi z obou stran ( můžeme i v troubě na grilu či na grilovací pánvi ).

Ciabatty podélně rozřízneme a na obou řezných stranách potřeme tapenádou. Na spodní stranu ciabatty dáme plátek ementálu, na něj plátky cukety a lilku. Pak přidáme sušená okapaná rajčátka a lehounce opepříme, přiklopíme ciabattou a dáme vše zapéct na chviviličku do trouby pod gril, jen než se sýr roztaví a chléb lehce změkne.


Ihned podáváme. Já jsem si opravdu strašně moc pochutnala, skvělé a zdravé jídlo plné dokonalých chutí :)) Opravdu si chuťové pohárky užily :)))))))) Mňam.


Dobrou chuť



Komentáře

  1. JAni, to je úplná bomba!!! Viem si tú dobrotku ihneď predstaviť. Urobím niekedy dcére, sa zamilovala do čiernych olív :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :))) Jako tohle budeme doma dělat určitě dooost často, je to naprosto skvělé !!:))) další jídlo ,které můžu zařadit do best of :)))

      Vymazat
  2. Já taky děkuji za recept, tapenádu určitě vyzkouším, protože taky miluji černé olivy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo tapenáda je fakt moc dobrá i jen tak na těstoviny posypané parmazánem:)

      Vymazat
  3. Tohle vypada luxusne :) Pro masozravce bych si tam jeste umela predstavit susenou sunku, ale lilek a cuketu miluju, a susena rajcata jeste vic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm ta šunka by tam taky seděla:)My jsme strašně mlsný :))))

      Vymazat
  4. Ahoj Jani, tak toto je rpesne kombinacia chuti, ktorym sa neda odolat .-) Milujem vsetky ingrediencie, ktore si pouzila! Urcite to bolo velmi chutne a urcite niekedy vyskusam aj ja, vdaka za napad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda,když recepty chutnají a ostatní je rádi vyzkouší :)) Tak přeji dobrou chuť

      Vymazat
  5. Janka, vyzerá to výborne, neviem si síce predstaviť tú chuť, lebo som to ešte nejedla, ale ty si to tak lákavo a perfektne pripravila, že by som neodolala....a krásne fotky, ako vždy! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc:) Pokud máš ráda olivy a sušená rajčátka určitě by ti to zachutnalo.Já jdu akorát využít zásoby tapenády na špagety s parmazánem:))))

      Vymazat
  6. děkuji, vypadá to skvěle - určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky