Grissini torinesi - křupavé tyčinky

Tyhle vyhlášené italské chlebové tyčinky se podávají jako antipasti - předkrmy. Jsou lehce stravitelné a připravované taky ,aby nenarušovaly chuť pokrmu ke kterému se podávají.  Mohou se zdobit sypáním nebo se ingredience dávají přímo do těsta. Můžeme použít parmazán, bylinky, sušená rajčata, olivy, nebo je jen posypat solí. Prostě podle své chuti :) já pro tentokrát zvolila sušená rajčata a drcený rozmarýn. Pokud zvolíme posyp až nahoru, musíme tyčinky nejprve namazat rozšlehaným žloutkem s lžící vody.  Grissini se mohou buď namáčet do nějakého dipu nebo se třeba podávají obalené sušenou šunkou apod.


Časové údaje: příprava cca 30 min, pečení 15-20min

Ingredience na cca 40ks dle tenkosti tyčinek:
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 325 ml vlažné vody
  • 1 lžička sladového extraktu ( teoreticky se dá nahradit trochou medu nebo cukru ,ale nezkoušela jsem)
  • 500 g bílé hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce semolinové mouky ( zde stačí i polohrubá mouka )
  • ingredience podle chuti -  já zvolila sušená rajčata která nejsou naložená v oleji a drcený čerstvý rozmarýn

Droždí nasypeme do vlažné vody a necháme pět minut aktivovat, poté dobře promícháme. Přidáme sladový extrakt a opět promícháme. Přidáme mouku smíchanou se solí a olivový olej, vše vypracujeme v lepkavější těsto. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme 5-10min dokud těsto není hladké a pružné. Zakryjeme utěrkou a necháme dalších deset minut odpočinout. Pak opět hněteme pět až deset minut. Nyní můžeme zapracovat ingredience pokud jsme se tedy rozhodli pro ochucené těsto.Těsto vytvarujeme do obdélníku 30x20 cm silného asi 1,5 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme deset min odpočinout.

Plechy vymažeme olejem a vysypeme semolinovou moukou. Obdélník nakrájíme podélně na 4 stejné kusy a pak každý kus na 10 proužků. Každý proužek natáhneme/vyválíme na cca 25 cm dlouhou tyčinku. Proužky rozložíme asi centimetr od sebe na plech.  Pokud chceme můžeme tyčinky pomazat vejcem a posypat. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 15-20min. Tyčinky vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
Tyhle tyčinky jsou poměrně rychle hotové a jsou naprosto dokonalé na party nebo prostě k zobání k televizi :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Grisinni jsou strašně bezva - dělala jsem už celozrnné česnekové, s olivami a solí, s rozmraýnem a medem. A jak je teď vidím u tebe, dokřupava upečené, hned bych si dala!
    V podstatě všechny ingredience jsou doma, takže hurá, grisinni, těšte se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprostý souhlas, grisinni jsou jednoduché a ingredience jsou opravdu vždy doma:-) úspěch vždy zaručen...

      Vymazat
  2. Krásné, voňavé křup,křup, už jsem si vypěstovala jistou závyslost na tyto vynikajicí grissini. Máš je super...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je měla poprvé takže moje závilost je teprve v počátcích :)))

      Vymazat
  3. Jaj, ty se Ti tedy povedly! Vypadají luxusně!

    OdpovědětVymazat
  4. Pani, taky se uz do nich snad budu muset pustit! Vypadaji skvele :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně jsou snadné a k vínu, no co ti budu povídat jedna báááseň :)))))

      Vymazat
  5. krásne sa ti vydarili, tlieskam :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tymto sa rozhodne budem inspirovat .) vyzera to skvele, Grissini mame radi, halvne s roznymi dipmi.. myslim, ze aj rozmarin a paradajky skvele dochutili tie tvoje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, mě nejvíc chutnali s rajčátky,ale těším se na olivové a s parmazánem:)

      Vymazat
  7. Ahoj, skvělé recepty a máš u mě nominaci na Liebster Blog :)

    OdpovědětVymazat
  8. Můj táta je naprosto miluje, děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) není za co , jen udělej tátovi radost a napeč mu rovnou dvojitou dávku :)))

      Vymazat
  9. Dobrý den,můžete poradit? Ihned po upečení, ještě když jsou tyčky teplé, jsou pěkně křupavé, ovšem po několika hodinách změknou. Nevíte, čím to může být? Nebo to je normální jev? Domnívala jsem se, že budou křupavé celou dobu, jako kupované.Děkuji.Jana

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Jani, kupované obsahují i mnoho jiných látek díky nimž zůstávají křupavé delší dobu. Pokud chceš aby i domácí byly víc křupavé samozřejmě čím tenčí tím víc i delší dobu budou křupat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky