Těstovinový salát po sicilsku

Pokud jako já nemáte v práci mikrovlnku a nechcete pořád dokola jíst hotovky nebo rádoby lepší jídlo z restaurace,které stejně občas chutná jako školní jídelna, nebo prostě máte jen chuť na rychlé a zdravé jídlo je tento salát to pravé. Je rychlý, zdravý a podává se studený, tedy mikrovlnka není potřeba, a nebojte zasytí dokonale.

Časové údaje: vaření 8-10min, příprava cca 10-15min

Ingredience pro 2-3 osoby:
  • 100g těstovin, nejlépe penne v suchém stavu na osobu
  • sůl,pepř
  • 1 konzerva tuňáku ve vlastní šťávě
  • sušená rajčata
  • kapary ( opláchnuté od soli nebo přecezené od kyselého nálevu )
  • černé olivy ( může být i směs černých a zelených )
  • trocha sušeného oregána
  • čerstvá, nasekaná bazalka a petrželka
  • cherry rajčátka
  • extra panenský olivový olej
Ingredience použijte odhadem podle toho co vám jak chutná, jen doporučuji nevynechat kapary , nejsou zde až tolik cítit,ale krásně ladí s ostatními surovinami. Jen se sušeným oregánem opatrně, radši nejprve ochutnejte a pak popřípadě přidávejte koření. Nejprve dáme vařit osolenou vodu na těstoviny, pokud chcete mít salát ještě o něco zdravější / dietnější použijte ty od Havlíčka ( celozrnné semolinové ). Těstoviny dáme vařit podle návodu aby byly al dente.

Mezitím si do mísy nakrájíme ostatní ingredience - kapary na malé kousky, cherry rajčata na poloviny/čtvrtinky, nasekáme bylinky, olivy na poloviny a sušená rajčata na menší kousky. Vše promícháme, přidáme okapaného tuňáka, bylinky a oregáno. Když máme těstoviny uvařené, slijeme je a propláchneme studenou vodou abychom zastavili tepelný proces a zůstaly nám krásně tak akorát. Vsypeme je do mísy a všechny suroviny promícháme, poté opepříme, osolíme a přidáme olivový olej, nyní ochutnáme a podle chuti ještě doladíme.



Dáme vychladit nebo klidně rovnou podáváme i v pokojové teplotě je jídlo moc dobré. Nebo dáme pěkně do krabičky a šup do práce :)))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. super recept Jani, určitě do budoucna využiju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak snad bude chutnat, mě zaujal víc než takové ty klasiky s nějakou zakysankou apod. Takhle totiž skvěle vynikly chutě všech surovin:)

      Vymazat
  2. Jani skvělý recept, těstovinový salát je v itálii velmi oblibený, ale musím se Ti přiznat, že jsem ho ještě nikdy nejedla :-) Asi to bude tím ,že mi studené tětoviny moc nechutnají, dala bych si recept v tepelné úpravě, jinak použité
    suroviny s těstovami jsou super...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, tak on tenhle recept bude podle mě moc dobrý i v tepelné úpravě , určitě si ho tak i někdy připravím a posypu ho ještě třeba nějakým dobrým sýrem :)

      Vymazat
  3. úplne podľa mojich predstáv :)

    OdpovědětVymazat
  4. robievam podobný, je to výborný šalát a vrelo odporúčam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nad dobře připravení salátky :) A variant je nepřeberné množství :))

      Vymazat
  5. Asi bych se taky do nej mohla pustit, i kdyz si ho s nim radsi jeste zatepla, studenym testovinam taky moc neholduju :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) koukám, asi je více hlasů pro tepelnou úpravu, musím jí zkusit :)))

      Vymazat
  6. Jani, už jsem podle tebe vařila doma třikrát a pokaždý byly talíře vylízaný do posledního "drobečku". Jsi moje virtuální kuchařinka ;-)).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé to je pěkné, díky moc:) Není lepší pochvaly než být virtuální kuchařka :)))))

      Vymazat
  7. s tím tuňákem to musí chutnat úžasně! Studené nebo teplé, snědla bych to hned :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě tuňák zde udělá chuť, že pak ani není potřeba nějaký dresing:)

      Vymazat
  8. Tak už vím, co si příště vezmu do prácem :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky