Lívance s borůvkami,tvarohem a vanilkovou omáčkou

Ano čtete dobře, tohle a ještě mnohem víc skrývá recept z nejnovějšího Apetitu pod taktovkou jednoho z porotců Master chef. Hned jak jsem uviděla fotku sbíhaly se mi sliny, krásně vyfocené a trošku jiné pojetí než standartně dělám, respektive složitější :) Já většinou lívanečky dělám buď jen s borůvkovou omáčkou nebo se skořicovým cukrem. Ale tohle byla výzva a navíc to taaaak krásně vypadalo, což se mi tedy až tak napodobit nepovedlo a i jsem udělala asi dvě pidi změny,jinak je recept stejný jako v časopise.


Časové údaje : celková příprava 80min ( kynutí 1h a během toho si chystáme omáčky  plus 20 min na smažení a nandání )

Ingredience pro 4 osoby ( cca 3-4 lívanečky na osoby, dle velikosti lívanců ):
  • 200ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 2 vanilkové cukry ( nejlépe dělané doma nebo přírodní )
  • 200 g polohrubé mouky 
  • sušená citronová kůra, cca lžíce
  • 15 g čerstvého droždí
  • kapka rumu na dochucení
  • olej nebo ghí na smažení ( olej např. slunečnicový nebo třeba kokosový, ne olivový atd, to by změnilo chuť )
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
  • 3 žloutky
  • 250 g borůvek
  • 100ml červeného vína
  • třtinový cukr
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • citronová nebo limetková šťáva dle chuti
  • kůra z jednoho citronu ( zde je nutná čerstvá )
  • moučkový cukr na ozdobení plus pár celých borůvek
Nejprve si nachystáme těsto, všechny ingredience ( droždí, mléko, 2 van.cukry, 2vejce, rum, sušenou kůru a mouku ) smícháme dohromady, těsto přikryjeme utěrkou a necháme 60min kynout. Zhruba 15min před uplynutím času na kynutí si začneme chystat omáčky. Nejprve si uděláme borůvkovo - borůvky dáme spolu s vínem do kastrolku a přivedeme k varu. Vaříme než se trochu vypaří víno a borůvky změknou, poté přidáme třtinový cukr dle chuti, ale radši to moc nepřežeňte, celé jídlo je dost sladké. Vypneme a rozmixujeme tyčovým mixerem na jemné "pyré" a ještě na 2 minutky prohřejeme,dáme stranou.



Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem dle chuti, přidáme čerstvou citronovou nebo limetkovou kůru a dochutíme šťávou z daného ovoce. Chuť tvarohu by měla být sladkokyselá,ale i tak jemná, se šťávou opravdu opatrně! Do čistého kastrolku nalijeme smetanu, přidáme vanilkový cukr a extrakt nebo rozříznutý vanilkový lusk.Smetanu přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku a opatrně zašleháme rozšlehané žloutky, poté vrátíme na plotnu. Nyní musíme pečlivě míchat, aby se krém nesrazil a jen pěkně zhoustnul, vařímě při nižší teplotě. Jakmile trochu zhoustne, vypneme a můžeme smažit lívanečky.

Na rozpálenou pánev dáme trošku oleje a vrchovatou lžíci vykynutého těsta jemně rozetřeme lžící.Lívanečky smažíme s obou stran dozlatova , pozor jde to velmi rychle :) Lívanečky servírujeme mírně pocukrované moučkovým cukrem s kopečkem tvarohu a oběma omáčkami, buď omáčky do sebe můžete prolnout viz foto :) nebo je dejte do malých kalíšků na  talíř spolu s lívancemi. Prolnutí všech těch chutí je víc než dokonalé, smekám před tvůrcem  receptu :))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Myslím, že to vypadá naprosto božsky!! Ani v Apetitu to určitě nebylo hezčí (tvoje vypadá opravdově a ne jak ty umělé výtvory v časopisech :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuji mockrát :)) Taková pochvala víc než potěší!:)

      Vymazat
  2. Luxusní lívance, kynutý jsem snad ani ještě neměla:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kynuté jsou asi ty nej,alespon pro mě :) Určitě můžu doporučit :)))

      Vymazat
  3. Nezůstal ještě nějaký? Kynuté jsem taky ještě neměla, ale jinak jsou lívanečky jídlem mého dětství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaprášilo se po nich bleskovou rychlostí:))) To já zas mám jídlo dětství krupicovou kaši a palačinky:)

      Vymazat
  4. to vypadá tak nádherně ;) perfektní záležitost :)

    OdpovědětVymazat
  5. mňaaam... a tá posledná fotka je dokonalá :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky