Cibulová a mandlovo -česneková pomazánka

Tyhle dvě pomazánky Vás možná neuchvátí napohled podle fotky,ale za to chuťově určitě, obě jsem objevila nedávno a od té doby jsou mé nejoblíbenější :) Cibulová je z kuchařky Dity P. a druhá vznikla tak trochu náhodou,když jsem se pokoušela napodobit řeckou kupovanou, ne že bych se jí moc přiblížila,ale za to vznikla úplně nová a moc dobrá pomazánka, která se skvěle chodí i k namáčení různých chlebových tyčinek.

Ingredience na česnekovo-mandlovou pomazánku ala Cucinare :
  • 1 1/2 palice česneku
  • olivový olej
  • cca 250 g klasické , obyčejné lučiny bez příchuti
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1-2 lžičky kvalitního rajčatového protlaku
  • 100 g loupaných mandlí
  • sůl
  • pepř

Nejprve si vyloupeme stroužky česneku a předehřejeme si troubu na 180°C . Stroužky dáme do malé zapékací misky a zakápneme lehce olivovým olejem. Dáme do trouby a pečeme cca půl hodinky,aby byl česnek krásně měkký a může být u místy lehce nazlátlý. Mezitím si v mixeru umixujeme na jemno mandle ( není to úplně hladká mouka,ale takový hrubší konzistence ), k mandlím pak hodíme upečený česnek a vše umixujeme na pastu. Tu pak smícháme s tvarohem a lučinou na hustou směs. Tu pak lehce osolíme, opepříme a přidáme protlak, nejprve jednu lžičku, zamícháme a ochutnáme. Podle chuti pak můžeme ještě dosolit, dopepřit a popřípadě přidat druhou lžičku protlaku. Pozor protlak nesmí být slazený! Tahle pomazánka u mě ještě o fous vede nad cibulovou jelikož se podle mě výborně hodí ke Grissini ( chlebové tyčinky ).

Ingredience na cibulovou ala Dita :
  • olivový olej
  • 2 -3 velké žluté cibule
  • 200-250 g husté zakysané smetany
  • 60 g termizovaného sýra ( nejlépe gervais )
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

V pánvi rozehřejeme na středním ohni olivový olej cca jednu až dvě lžíce a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Opékáme cca 15 minut dozlatova a často mícháme aby se cibule nepřichytila. Hotovou cibuli necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pak smícháme zakysanku, sýr, cibuli, nasekanou hrst pažitky a vše ochutíme solí a pepřem. Vznikne nám úžasně nasládlá a jemňoučká pomazánka zároveň. Hodí se ideálně na opečené tousty nebo bagetku třeba i k pivu :)

Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky