Dýňový dort s pusinkou

Recept je poměrně složitý,ale zato velmi efektní a opravdu zajímavý, předem musím upozornit , že dort je extra sytí a hooooooodně sladký, pokud nechcete dosáhnout této extrémní sladkosti, již navrch nedávejte bílky :) Dort je také vhodný pro větší společnost, nepočítejte s tím, že ho zvládnete sníst ve 4 lidech. Ale i když se zdá , že dort má hodně ALE je opravdu dobrý a jeden max dva kousky bych si zase někdy ráda připomněla, takže až ho budete péct ráda přijdu na kafíčko :))))

Zdroj : Albert recepty

Časové údaje: příprava pyré cca 45min, 7h30min chladnutí těsta, pečení dohromady cca 1h30min-2h

Ingredience na dýňové pyré:
  • 600 g dýně 
  • olivový olej
Ingredience na těsto:
  • 160 g hladké mouky
  • 1/2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 115 g másla
  • hladká mouka na poprášení
 Ingredience na náplň:
  • 3 velká vejce
  • 420 g dýňového pyré
  • 300 g kondenzovaného mléka
  • 165 g třtinového cukru, čím tmavší tím lepší barva 
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • 3/4 lžičky sušeného zázvoru
  • špetka soli
  • 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
 Ingredience na pusinku:
  • 400 g krupicového cukru
  • 8 velkých bílků pokojové teploty
  Nejprve si připravíme těsto - mouku, cukr a sůl smícháme dohromady, přidáme máslo a vypracujeme v těsto připomínající drobenku. Přilijeme 30ml studené vody a spojíme v těsto,které je kompaktní,ale nelepí se. Když se zdá moooc suché můžeme ještě maličko vody přidat,ale nesmí lepit. Těsto zabalíme do folie a dáme na hodinku do lednice.

Když máme těsto odleželé předehřejeme si troubu na 180°C a na lehce pomoučněném vále nebo lépe mezi foliemi vyválíme těsto dotenka. Zhruba na pokrytí koláčové formy o průměru 22cm plus na boky tak cca centimetr nebo centimetr a půl. Pokud se vám nedaří vytvořit pěknou placku,klidně těsto do formy vymačkejte. Zakryjeme folií celou formu a dáme do lednice na další půlhodinku. Pak přes těsto dáme pečící papír,který zatížíme suchými fazolemi a pečeme 15min. Poté odendáme fazole s papírem a pečeme dalších 15-20min. Formu s těstem vyjeme a necháme vychladnout.




Mezitím si nachystáme dýňové pyré, dýni zbavíme slupky, rozkrájíme na menší kusy,které poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Kousky dýně lehce zakápneme olivovým olejem a dáme péct do již rozehřáté trouby na 180°C ( stejně jako bylo těsto, takže dýni už můžeme mít nakrájenou a nachystanou a hned jak vyndáme těsto dáme péct dýni ). Pečeme půl hodiny, pak změklou dužinu dáme do mixéru a umixujeme dohladka. Dáme stranou vychladnout.

Nyní smícháme všechny suroviny na náplň ( jedná se o hustou směs ) a nalijeme ji na zchladlé těsto do formy. Uhladíme a dáme péct do trouby na 160°C cca hodinku. Aby byla náplň tuhá, pak vyjmeme a necháme úplně vychladnout. Až když je náplň chladná překryjeme ji folií a dáme přes noc ( min.6h ) do lednice.

Nyní už zbývá jen ozdobit pusinkou. Bílky vyšleháme s cukrem v žáruvzdorné míse nad vroucí vodou cca 4minuty na nejnižší výkon, pak 6minut na střední a cca 7-10min na nejvyšší. Musíme získat krásně lesklý a velmi tuhý sníh, který poklademe na dort, buď do jedné hladké vrstvy nebo do kopečků, jak se vám jen bude chtít :)) Pak dáme do trouby pod gril na chviličku jen než trochu pusinka ztuhne a maličko zezlátne.

Konečně hotovo a můžeme podávat, myslím, že je to šííleně moc práce,ale dort je opravdu moc zajímavý a dobrý. Takže až se budete někdy hooodně nudit a chtít zkusit opravdový podzimní dort směle do toho:)))



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani, dort vypadá náramně dobře. Ke kafíčku jako zákusek ideál! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani je skvělý,tyto podzimni dortíky jsou pochoutka a ta pusinka se Ti krásně povedla...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, je fakt, že chuť náplně byla taková podzimně vánoční ..hmmm :)

      Vymazat
  3. téda Jani, ten vypadá úžasně

    OdpovědětVymazat
  4. wow Janka, vždy milo prekvapíš! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky