Zdravá snídaně s Goji

Tento článek není receptem,ale inspirací na zdravou snídani a dobrým tipem na nákup,samozřejmě se zde i dozvíte co to Goji je :) Goji nebo-li Kustovnici čínskou jsem znala již dlouho jako sušené plody či doplňky stravy,ale nedávno mi kamarádka koupila pomazánku z Goji ( čti godži ) což jsem ještě nezkoušela a mile mě překvapila, samotné plody mají velmi zvláštní sladko - něco :) chuť a pomazánka díky přidané fruktóze má chuť naprosto výbornou. Vyrábí ji firma Klášterní officína, která toho prodává hooodně zajímavého viz jejich stránky - http://klasterofficina.cz. Jejich pomazánky nejsou slazené klasickým cukrem,ale fruktózou,která je vhodná i pro diabetiky, mají velký podíl ovoce, nejsou  přidaná barviva, ani konzervanty nebo stabilizátory. Takže si myslím, že je to výborný dárek nebo jen zdravý a originální tip na doplnění spíže.


http://i.iinfo.cz
Teď co to vlastně ta Goji je, jedná se o plod keře Kustovnice čínské ( Lycinum chinese ) ,která roste v Himalájském podhůří, je to trnitý keř s převislými větvemi s drobně fialkovými květy. Plody jsou malé bobulky jasně červené barvy, používají se hlavně sušené ,kdy jsou velké asi jako sušené rozinky. Chutí připomínají šípky, brusinky, jablka - prostě nejlepší je ,když zkusíte sami ochutnat, jedná o zvláštní chuť ,která vám nejlépe zachutná na podruhé a potom se jí nebudete moct nabažit :) V Číně jsou navíc používány již kolem roku 100 našeho letopočtu a od té doby jejich popularita rozhodně neklesá ba naopak, stále více se rozšiřuje její používání i do jiných částí světa. 


http://adaptogeny.cz/
Goji jsou považovány za super potravinu, jelikož obsahují mnoho užitečných látek. Obsahují 18 druhů amynokyselin, 21 stopových prvků ( například zinek, železo, vápník, selen atd. ), jsou také velmi bohatým zdrojem karotenoidů. Dále samozřejmě obsahují mnoho vitamínů C, B1, B2, B6 a E či provitamín A. Mají velmi vysoký obsah antioxidačních látek, což jsou  látky neutralizující volné radikály. Podle tradiční čínské medicíny mají navíc neutrální povahu a působí na meridiány jater a ledvin, dále vyživují krev.Celkově tedy mají  protirakovinné, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Podporují regeneraci organismu, čímž i trochu zpomalují stárnutí  a zvyšují obranyschopnost organismu, posilují zrak a zlepšují krvetvorbu. Prostě jedná se o ovoce ,které bychom si měli určitě do jídelníčku zařadit.


Doporučuje se konzumovat 3xtýdně cca dvě polévkové lžíce, samozřejmě pokud nám chutná ,můžeme si dopřát i více, jedná se o potravinu né lék. Mohou se přidávat do cereálií, kaší, jogurtu nebo jen tak samotné. Ideálně je plody nejprve opláchnout studenou vodou a buď ihned konzumovat nebo je nejlépe nechat ve vodě namočené cca deset minut, čímž se zlepší chuť a  stanou se i lépe stravitelné. Tradičně se z nich dělá čaj - s 3/4 vody svaříme po dobu 3 minut cca 3lžičky kustovnice. Scezený čaj se poté zvolna popíjí. Nebo plody přelijeme horkou vodou a necháme dvacet minut přiklopené. Plody jsou v menším množství vhodné i pro děti,ale lépe než samostatné jako součást pokrmů.

Myslím, že informací máte víc než dost takže pokud vás plody zaujaly ,není nic snazšího než si je koupit a zdravě mlsat :) Dnes jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy, někdy i v lékárnách nebo dobře zásobených supermarketech. Já jsem si je zamilovala a mlsám je jen tak nebo teď díky kamarádce i jako zdravější a zajímavější marmeládku na toustech k snídani :) a co teprve jako ozvláštnění vánočního cukroví !

Dobrou chuť


Komentáře

  1. občas si ich kupujeme, ale tú pomazánku nepoznám, ďakujem za tip , určite sa po nej poobzerám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že pokud zabrousíš na jejich stránky zaujme tě tam víc než tahle pomazánka,alespon mě určitě :)))))

      Vymazat
  2. ahoj Jani, super přínosný článek. Pomazánku jsem ještě neměla, kustovnici občas koupíme, ale bohužel mi moc nechutná, i když vím, jak je prospěšná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko myslím, že ty jíš tak zdravě , že pokud ti kustovnice nechutná je to úplně jedno :)))) Mě nejprve přišla divná ,ale po pár kouskách jsem si ji zamilovala ,myslím, že v marmeládě sladkost přebíjí tu zvláštní chuť. Ale na jejich stránkách najdeš třeba pomazánku z růží apod:)

      Vymazat
  3. Jani velmi zajímavé čtení, musíme se přiznat, že jsem tyto plody ještě neochutnala,a tak budu muset asi rozšířit mé gastro obzory, ale ta marmeláda vypadá velmi chutně ke snídaní bude opravdu výborná. Díky za tip a měj se faj...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co :) Určitě ochutnej, jsem zvědavá zda zachutná, pak dej vědět :)

      Vymazat
  4. Tiež som to ešte neochutnal, dobrý tip!

    OdpovědětVymazat
  5. aj ja papam goji, davam si ho do cajiku a potom si lahodne vychutnavam jeho zdravu chut, ale ano, toto nepoznam, vdaka za tip .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do čaje nebo samotné je to určitě zdravější ,ale marmeládka má asi víc využití :)

      Vymazat
  6. počula som už o tom, ale ešte neskúšala. Kde sa to dá vobec kúpiť?
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes už velmi běžně ve všech zdravých výživách, po netu nebo někdy i v supermarketech

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky