Linecké cukroví s rybízovou marmeládou

Myslím, že není větší klasiky než linecké cukroví,ale nějak si bez nich Vánoce neumím ani představit, zvlášť když jsou slepované babiččinou rybízovou marmeládou. Samozřejmě k slepování můžete použít i zajímavější marmeládky jako například goji, růžovou apod.,ale rybízová je prostě klasika :)Tenhle recept je tak trochu jiný díky použití vařených žloutků,ale jsou poměrně rychle měkké a chutnají báječně.

Časové údaje: příprava cca 20min, odležení 2h a pečení každého plechu cca 10min

Ingredience na cca 25 ks podle velikosti Vámi zvoleného tvaru:
  • 3 natvrdo uvařená vejce ( potřebovat budeme pouze žloutky )
  • 75 g moučkového cukru plus na poprášení
  • 185 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1/2 lžička mletí skořice
  • špetka mletého kardamonu
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g jemně mletých mandlí
  • hladká mouka na vál a marmeláda na slepování
Z uvařených a vychladlých vajec vyjmeme žloutky a propasírujeme je přes sítko do mísy. Přidáme moučkový cukr, máslo, vanilkový cukr a extrakt, sůl, mouku, mandle a koření, vše vypracujeme v hladké těsto, zabalíme do folie a dáme na dvě hodinky do lednice.

Na pomoučněním vále vyválíme těsto nejlépe přes folii ( zabráníme lepení těsta na vál ) a to na cca 3mm. Z těsta vykrajujeme kolečka ( jedny s otvorem a druhé bez ) a všechny přendaváme na plech vyloženým pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 185°C. Pečeme mírně dozlatova a necháme úplně vychladnout, Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou a před servírováním pocukrujeme moučkovým cukrem.




Dobrou chuť

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Me vzdycky fascinuje,ze v kazde rodine je recept jiny. U nas se dedi recept 7/14/21/2 - cukr/tuk/mouka/zloutky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že lineckých receptů je xy :)) A pokaždé jsou mooc dobré

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Jano, přeji klidné prožití svátku a hodně dalších prima nápadů na blogu.

      Vymazat
    2. Díky moc :) Tobě také krásné a klidné svátky a čím dál tím víc čtěnářů!

      Vymazat
  4. Ty Tvé jsou též krásné a rybízová je prostě super...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) celkově je rybízová pro mě asi ta nejlepší marmeládka, možná ještě višňová :)

      Vymazat
  5. naše obľúbené, máš ich krásne :-) Janka, prajem krásny víkend! :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Asi neznám snad nikoho kdo by neměl rád linecká, větší klasika asi ani neexistuje:)

      Vymazat
  7. jéé,taky jsme pekli linecké. :)
    já se jich vždycky můžu ujíst - tedy těch čerstvě vytažených z trouby a suchých - mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já mám nejradši až pěkně s marmeládkou:)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky