Tarte flambée - sýrový koláč se slaninou

Tarte flambée je cibulový francouzský koláč s kterým zabodujete nejen na Silvestra :) Jedná se o pořádnou kalorickou bombu,ale k silnějšímu vínku je to naprosto ideální mňamka!


Časové údaje: příprava 15min, kynutí 2h, pečení cca 10min

Ingredience na tři tenoučké placky :
  • 400 g hladké bílé mouky
  • 9 g sušeného droždí ( tj.jeden balíček, dobré koupíte od zn.Alnatura )
  • špetka soli
  • 200 g slaniny , nakrájené na kostičky
  • 3 žluté velké cibule, nakrájená na tenká půl kolečka
  • 200 ml créme fraiche ( velmi tučná zakysaná smetana, snadno k sehnání )
  • sůl,pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 200 g nahrubo nastrouhaného ementálu
Nejprve smícháme droždí se 2 lžícemi vlažné vody , přikryjeme utěrkou a necháme pět minut vzejít kvásek.  Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kvásek a 200ml vlažné vody, vše dobře promícháme vařečkou v husté těsto, to vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme dokud není těsto měkké a nelepivé. Poté dáme do čisté mísy, překryjeme folií a necháme dvě hodiny kynout.


Jakmile těsto dostatečně nakyne, rozehřejeme troubu na 200°C  a těsto rozdělíme na tři stejné kusy. Každou část vyválíme na velmi teňoučkou placku, čím tenčí tím lepší!!Na tvaru vyváleného těsta moc nezáleží, hlavně aby bylo krásně tenké. Těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a hojně propícháme vidličkou. Créme fraiche osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem, nebojte se ochutit pořádně ať je tarte flambée dobré.  Ochuceným créme potřeme těsta , pak posypeme slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Pak už jen pečeme v troubě dozlatova asi deset minut.

Placky poté ihned krájíme radýlkem na pizzu a podáváme. Tarte je krásně křupavé a plné chutí.Myslím, že si tuhle francouzskou variantu pizzy určitě zamilujete :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jano, podobný jsem už kdysi jedla a byl vynikající, tak děkuji za recept. Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On se prodával na Prague Food Festivalu asi minulý rok nebo tak nějak, tak třeba si ho měla tam :) Mě hutná jak je těsto krásně tenké a křupavoučké,alle je to opravdu těžké jídlo.

      Vymazat
  2. Sbíhají se mi sliny, jen se na to podívám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to určitě co nejdřív vyzkouším! Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My plánujeme tuhle mňamku co nejdřív zopakovat je to prostě klasika, která se neomrzí :)

      Vymazat
    2. Takže byl v neděli. No, mizel rychlostí blesku :-). Jednu placku jsem udělala Quattro Formaggi a tedy mana nebeská! Snad se brzy dostanu k sepsání.
      Jani, ještě jednou díky za inspiraci!

      Vymazat
    3. Jéé tak to jsem ráda, taky jsem přemýšlela, že bych zkusila jinou příchuť :) tak se těším na recept

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky