Focaccia plněná sýrem

Další recept na výbornou a tentokrát i velmi sytou variantu Focacci, náplní je nepřeberné množství a věřím, že i mnohem zdravější než tato,ale pokud nevíte co k večeři nebo k vínku, tohle jídlo je tou pravou volbou :)


Časové údaje: kynutí 90-120min, dokynutí 30min, pečení cca 30-40min

Ingredience na jednu focacciu:
  • 2 lžičky sušeného droždí nebo 15 g čerstvého
  • 350 ml vlažné vody
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 3 lžíce dobrého olivového oleje do těsta
  • 200 g gorgonzoly, rozdrobit na menší kusy
  • 200 g mozzarelly, nakrájené na kostky či plátky
  • hrst bazalkových lístků
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvý rozmarýn, zhruba tři snítky
  • 3 lžíce olivového oleje na pokapání

Nejprve rozdrobíme/nasypeme droždí do mísy s vlažnou vodou, necháme pět minut aktivovat a pak dobře promícháme. V jiné míse smícháme mouku se solí a přimícháme ji do vody s droždím a přilijeme 3 lžíce olivového oleje, tak nám vznikne lepkavější těsto, které vyklopíme na mírně pomoučněný vál a hněteme minimálně pět minut. Pak bychom měli dostat nelepkavé a pružné těsto.


Těsto vložíme do olejem vymazané mísy a necháme kynout než zdvojnásobí objem ( samozřejmě přikryjeme utěrkou nebo folií ). Poté rozdělíme na dva stejné kusy a necháme ještě deset minut odpočívat. Z každého kusu vyválíme placku velkou cca 24cm. Jednu položíme na olejem vymazaný plech a posypeme ji oběma druhy sýra a bazalkou. Poté překryjeme druhým plátem těsta a okraje dobře přitlačíme. Celé přikryjeme utěrkou a necháme kynout půl hodinky.

Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C, až bude trouba dostatečně horká vložíme do ní misku s vodou ( aby vznikla trochu pára a focaccia byla křupavější ). Poté do těsta uděláme menší důlky prsty, ale nesmíme těsto propíchnout. Posypeme solí, rozmarýnem a pokapeme olivovým olejem.Pečeme cca 30-40minut dozlatova. Jakmile chléb/placku vytáhneme potřeme ji slabou vrstvičkou olivového oleje a podáváme zatepla :) P.S - farcita znamená italsky nadívaný ...



Dobrou chuť

Komentáře

  1. I just love your blog. Maybe wanna follow each other?? Let me know. XOXO

    http://bblluusshh.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! Sice víno nepiju a nechutná mi, ale kdybych pila, tak by to byla úžasná kombinace :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i s vodou bude focaccia dobrá :))

      Vymazat
  3. Tak jo, já už ji konečně vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Janka, hneď by som si k tomu prisadla, úžasne to vyzerá! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta je krásná! Klasická focaccia nám všem doma chutná, tak se asi pustím i do téhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě brzo přidám další variantu :)

      Vymazat
  6. Tyjo, vůbec nevím, co mám o víkendu dělat dřív!! :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Dekuji za uzasny recept na vybornou a vcelku jednoduchou veceri, podavala jsem s lehkym cervenym vinem a s tapenadou z cernych oliv. Urcie focacciu brzo zopakuji.
    Marcela

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky