Rozmarýnové kuře s pečenou zeleninou

Tento recept je můj oblíbený na tzv.jídlo z jednoho hrnce/pekáče, jsou zde naprosto úžasné chutě upečené zeleniny a šťavnatého kuřete. Navíc je toto jídlo i velmi snadné a téměř se o ně nemusíte starat:) A hlavně vypadá dokonale na talíři.


Časové údaje: příprava cca 20min, pečení 90min

Ingredience na cca 2-3 porce:
  • polovina kuřete s kůží
  • čerstvý rozmarýn, cca 1-1,5 lžíce na jemno posekaných lístků
  • 4-5 stroužků česneku
  • 4 neoloupané česneky
  • sůl
  • pepř
  • kus másla
  • 2-3 mrkve ( podle velikosti  a chuti )
  • 2-4 brambory se slupkou ( opět podle chuti )
  • 2 cukety ( počet není přesně daný, záleží na vás )
  • olivový olej
  • čerstvý tymián, cca 1 lžíce lístků plus nějaké větvičky vcelku

Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C. Kuře pokud je třeba očistíme, na některých místech vytvoříme hlubší zářezy a celé kuře dobře osolíme a opepříme. Rozmarýn, lístky tymiánu, 4-5 stroužků ( oloupaných ) česneku dáme do mixéru a přihodíme kus změklého másla,vše promixujeme, jde to pomaleji a občas musíme směs setřít ze stěn. Mělo by nám vzniknout ochucené máslíčko. Vzniklou směs vetřeme do zářezů a pod kůži kuřete.


Všechnu připravenou zeleninu nakrájíme na kostky cca 3-4cm velké. Zeleninu vložíme do připraveného pekáče spolu s nevyloupaným česnekem a větvičkami tymiánu. Zeleninu opepříme a osolíme, zakapeme dobrým olivovým olejem a rukama promícháme. Vrstvu urovnáme a na zeleninu dáme kuře kůží nahoru. Kuře mírně zakapeme olivovým olejem a dáme do trouby. Po 15 minutách kuře podlíváme výpekem. Kuře by mělo být hotové podle velikosti cca do hodiny.

Jakmile je kuře hotové vyndáme ho z trouby, naporcujeme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím přepneme troubu na gril 200°C a mírně opečeme zeleninku ( cca 5min ). Na talíře naservírujeme opečenou zeleninu  a na ní porci kuřete přelité výpekem. Mňam úplně se mi zase sbíhají sliny :)))

Dobrou chuť

Komentáře

  1. vynikajúce :) takéto recepty z jedného pekáča milujem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Voňavé, sťavnaté se zeleninkou udělala jsi mi chutě, zítřejší večeře rozhodnuta...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo zeleninka na tom byla snad úplně nejlepší:)

      Vymazat
  3. zboznuji jak se stava zeleniny a kurete v pekaci proboji. Tu vuni si dokazu dokonale predstavit

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký článek!:)
    PS: Moc ráda bych tě pozvala na svůj nový blog, který je věnován hlavně fotografování. Dále u mě můžeš najít už i první proměnu! A brzy i recenze, outfity a tak podobně.
    Pokud se ti u mě bude líbit, tak budu moc ráda, když se staneš pravidelným čtenářem.
    Přeji hezké ráno!:)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, tak tohle kuře, ač ho jinak moc nejím, bych si dala. S tou spoustou zeleniny to bude určitě dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) já poslední dobou kuře jím taky méně, spíš krůtí,ale tohle byla dobrůtka

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky