Torta Sbrisolona - italský ořechový koláč

Tímto receptem mě  inspiroval Emanuele Ridi v jednom ze svých pořadů, jedná se o drobenkový koláč/dort,který je na přípravu velmi lehký a navíc chuťově víc než zajímavý. Přirovnala bych ho sladkostí spíše k cukroví a tak pokud ho upečete počítejte s tím, že sami ho opravdu nesníte:) Ideální je na nějakou oslavu apod. , kdy si dá každý kousek a ještě jedno upozornění - drobenkový se mu neříká jen tak pro nic za nic :))))

Ingredience :
  • 200 g hladké bílé mouky
  • 200 g hladké kukuřičné mouky ( je opravdu zapotřebí, nezaměňovat )
  • 200 g neloupaných mandlí, nasekaných na menší kusy
  • 1 žloutek
  • 200 g třtinového cukru ( v originálním receptu je klasický bílý )
  • 200 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z jednoho citronu
Troubu předehřejeme na 180°C. Menší plech nebo dortovou formu o velikosti 22-24cm vymažeme máslem. V míse smícháme všechny sypké ingredience - obě mouky, cukr, van.cukr, mandle a kůru. Potom přidáme žloutek a zapracujeme změklé máslo, těsto bude mít podobu drobenky. Drobenku vysypeme do formy a mírně uhladíme,aby byla všude stejná vrstva. Dáme zapéct do trouby a pečeme cca 45 min dokud povrch mírně nezezlátne.



Necháme vychladnout a podáváme po menší kouscích, které ještě můžeme posypat moučkovým cukrem, což už moc nedoporučuji, samo o sobě je těsto dost sladké. Myslím, že jakmile dort ochutnáte zamilujete si tu chuť kukuřičné mouky a mandlí  stejně jako já :)



Dobrou chuť

Komentáře

  1. jedním slovem úžasný! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný dortík,též peču s malou variantou, dávám lehce pražené mandle a jednu lžíci anýzového likéru, mňam...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm anýzový likér jsem ještě nechutnala, zatím jen anýz do aromalampičky:) A s opraženými by chuť mandlí mohla ještě více vyniknout, díky za tim. Možná třeba i likér amaretto co ?:)

      Vymazat
  3. aj mne sa veľmi páči! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky