Zelené zdraví - ječmen

V dnešní době "návratu k přírodě" kdy frčí vše co je Bio,Eco, Nature apod., už snad není nikdo, kdo by neznal pojem Zelené potraviny. Jedná se většinou o zelený/mladý ječmen, Chlorellu či Spirulinu. Dnes bude řeč právě o zeleném ječmenu, který je většinou k dostání ve formě sypkého jemného prášku,ale dá se sehnat i ve formě tabletek. Samozřejmě lepší využitelnost je ve formě prášku smíchaného s vodou, kdy se všechny důležité látky začnou vstřebávat již v ústech a né až v žaludku. Ale hezky popořádku, nejprve si představíme tuto "kouzelnou" potravinu/rostlinu.

Mladý ječmen patří mezi zelené trávy a její historie sahá cca 7.tisíc př.n.l. a první poznatky jsou nejspíše z Asie. Ječmen se samozřejmě vždy využíval hlavně pro zrní a relativně nedávno se začal pěstovat pro své cenné látky v období, kdy vyrůstá a je ještě celé zelené a bohaté na mnoho cenných látek. V tomto cyklu má totiž ječmen mnoho vitamínů a minerálů jako tmavo-zelenolistá zelenina. Pokud je tedy ječmen sklizen v tomto stádiu má  úplně jiné složení než v dospělosti. Tyto mladé
lístky , vysoké sotva 20cm jsou hotovým výživným pokladem a to nejen díky již zmíněným vitamínům,minerálům,ale také pro vysoký obsah chlorofylu. Poskytují nám proto důležité a v každodenní stravě vzácné látky,aby náš organismus mohl dobře fungovat. Velký boom zelených potravin celkově je díky jejich zásaditým schopnostem na naše tělo...Ale pozor i když bylo o tomto tématu napsáno nemálo publikací a mnoho lidí na tyto zásadité účinky nedá dopustit, musíme si říct holý fakt,který byl nedávno díky časopisu Nová Regena publikován ,je ten , že žádná potravina nemá tu moc změnit nám pH ( maximálně pH moči )!! Nebudu zde popisovat jak a proč,ale určitě pokud se zajímáte o téma kyselin a zásad si tento článek prostě nemůžete nechat ujít, zde je na něj odkaz - článek o pH. A určitě se nemusíte bát , že by článek psal nějaký klasické lékař ,kterému se nelíbí , že se lidé snaží léčit doma a s větším úspěchem se vrací k přirozenému zdraví, ba naopak článek je psán alternativním člověkem, který rozhodně nelobuje za antibiotika apod.:)) Pokud si teď klepete na čelo a říkáte si - a proč mi tedy zelené potraviny pomohly s tím a s tím,když si tady vykládám jak nemají zásaditý efekt? Odpověď je víc než jasná, stačí zapojit selský rozum :) Ječmen je naprosto úžasná potravina, která nám dodává tak cenné látky a hlavně čerstvé, plnohodnotné,které nám v běžné stravě chybí a máme jich málo, jsou to látky,které nám nemůže dodat chemicky vyrobený multivitamín. A když tělu tyto látky chybí nemůže bojovat se svými neduhy apod. , prostě zelené potraviny jsou takovým kvalitním palivem pro náš organismus díky němuž si můžeme nastartovat samoozdravné procesy. Prostě a jednoduše pomáhá né díky zásaditému efektu,ale pro své cenné látky,které nám dodává :)


Zelené potraviny nyní zažívají boom i díky americké dámě Ann Wigmore, která si velmi zdravou stravou a vysokými dávkami zelených potravin vyléčila své onemocnění. Ann se vyléčila konzumací syrové rostlinné stravy, syrových listů a šťávy z bylin i výhonků ječmene.Její zásluhou se veřejnost seznamuje s The Living Foods Diet - živoucí stravou. Ann poté v roce 1958 zakládá Hippocrates Health Institute v Bostonu. Její následné působení a rozvoj v oblasti syrové stravy spolu s bojem proti principům konvenční medicíny jsou základním kamenem celé nové éry vitariánství a přírodní medicíny.Díky vysoké oblibě jsou dnes v některých juice barech nabízeny zelené juicy s mnoha příchutěmi. Né však chemickými,ale přírodními, nápoj můžete bez problémů míchat s různými čerstvě vylisovanými šťávami podle své chuti a fantazie. U nás například nově začalo tyto nápoje nabízet i Fruitisimo nebo třeba vegetariánské restaurace :)


Ječmenná tráva je považována za jednu z nejhodnotnějších zelených potravin, obsahuje totiž 18 aminokyselin a to včetně těch ,které si naše tělo neumí samo vytvořit. Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.Důležitý je hlavně obsah enzymů,které jsou základním katalyzátorem téměř všech chemických procesů probíhajících v našem těle.Strava bohatá na tyto "živé" enzymy nám dělá víc než dobře,ale tepelnou úpravou přichází o mnoho těchto cenných enzymů. Proto je výhodou i tento zelený prášek,který je šetrně zpracován a zachovává si tedy veškeré látky v tom nejlepším stavu.Mezi nejdůležitějšími možno zmínit vysoký obsah beta karotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek. Mladá ječmenná tráva obsahuje 11x více vápníku než kravské mléko, 7x více vitamínu C než pomeranč a 5x více železa než špenát.Pro nás je ovšem největším přínosem ječmene jeho obsah chlorofylu. Studie prokazují vliv chlorofylu na stimulaci růstu tkání a tvorby červených krvinek atd.

http://www.gw-int.net/cs/jecmen
O kvalitě nápoje nerozhoduje pouze složení,ale i jeho zpracování. Ječmen musí být hlavně velmi šetrně zpracován a to krátkým sušením které nepřesáhne 32°C. A tuto teplotu nesmíme překročit ani my při přípravě doma, ječmen je tedy nutné míchat nejlépe se studenou nebo maximálně vlažnou vodou, džusem apod.  Dále ječmen musíme skladovat v suchu, temnu a nevystavovat ho vysokým teplotám. Výhodou je , že neobsahuje lepek :) Je také velmi důležité kde je ječmen pěstován , půda musí být bohatá na minerály a výhonky nesmí být chemicky ošetřené! Složení se liší firmu od firmy,ale jen mírně, zde je například složení firmy GreenWays , čímž ji nechci nijak protěžovat, firem je mnoho a každý si musí vybrat co mu vyhovuje a co mu přijde kvalitní, sama jsem zkusila víc firem,některé s menším nadšením a jiné z větším. A určitě nejsem dostatečně kvalifikovaný odborník abych Vám něco doporučovala. Zelené potraviny jsou dnes velkým byznysem  a ne vždy co je nejdražší je i nejkvalitnější a naopak. Složení firmy GW jsem zvolila jen díky jeho pěknému zpracování.Velmi důležité je také zpracování travní vlákniny, kterou naše tělo neumí strávit. Zákazník zaplatí za nápoje z vylisovaných travin asi o polovinu vyšší cenu, než za nápoje s vlákninou.Je to dána vyššími náklady na odstranění vlákniny a dalšími důvody, naše tělo však lépe využije šťávu vylisovanou bez vlákniny, vše máte hezky vysvětlené zde. Nemá cenu přepisovat nebo zkracovat tento velmi kvalitní článek, proto si ho raději přečtěte , je zde spousta dalších informacích o ječmeni,ale některé berte mírně s rezervou, a nezapomeňte ,že žádná rostlina nebo potravina není sama o sobě zázrakem či samo spásná jak se nám někteří prodejci snaží vsugerovat :)

V čem nám tedy může zelený ječmen pomoci ( může znamená že ke zdraví nestačí jen něco pít, polykat apod,ale musíme se zamyslet celkově a ječmen může být jednou složkou ):
  • detoxikuje
  • podporuje střevní peristaltiku, pomáhá při zácpě
  • celkově působí antioxidačně
  • díky chlorofylu může zlepšovat svěžest dechu a ovlivňovat kladně i tělesné pachy
  • zlepšuje psychiku a celkově ozdravuje díky minerálům a vitaminů náš organismus
  • je vhodný i pro bezlepkovou dietu

Jak je to s dávkováním ? Jelikož je ječmen potravinou a né lékem, nemůžete se jím předávkovat!:) Záleží na vašem rozhodnutí kolikrát denně budete nápoj popíjet, samozřejmě pokud si ho dáte občas nemá takový efekt na zdraví,ale brokolici nebo jinou zeleninu taky nejíte denně, takže je to na vás. Minimálně se prodejci shodují na dávce dvakrát denně lžičku nápoje rozpustit ve vodě apod. Ideálně je pití nalačno , což se v zimě nedá až tak doporučit kvůli popíjení se studenou vodou - dle čínské medicíny bychom si hodně ochladili organismus, takže je dobré dát si v zimě první dávku někdy dopoledne,al ne třeba úplně nalačno a hned ráno. Ideální je rozestup hodiny až dvou mezi ječmenem a jídly. Je také třeba zmínit jeho zvláštní vůni,která někomu připomíná posečenou trávu a pro někoho je větší překážkou v konzumaci, pro tyto jedince je ideálem míchat ječmen s citrusovými šťávami apod, které zlepší chuť a i vylepší vůni,ale časem si zvyknete a budete si ječmen vychutnávat jen ta s vodou :))



Návod - ideálně do shakeru nasypte vrchovatou lžičku ( nejlépe nekovovou ) ječmene, zalijte studenou vodou nebo juicem, zavřete a dokonale protřepejte. Poté vypijte jako takový větší panák nebo si šťávu nalijte do větší sklenky s juicem apod. Já jsem si zvolila například, čerstvou šťávu z dvou pomerančů, jedné limetky, jedné mrkve a citronu plus ječmen :)

Nezbývá než Vám popřát dobrou chuť nebo vlastně spíš NAZDRAVÍ:))))


"Musíme našemu tělu poskytnout bohatou výživu ze zeleniny
, listů, ovoce a klíčků semen a luštěnin.
Když se taková strava sloučí s dostatečným odpočinkem, aktivitou a zdravým pozitivním přístupem,
i ty nejzávažnější zdravotní problémy budou překonány"
-- Ann Wigmore



Zdroje : http://www.lifefood.cz/strava/mlady-jecmen.html, kniha zelené potraviny, http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004100501,http://www.gw-int.net/cs/jecmen,http://www.zelenepotraviny.wz.cz/mlady-jecmen.html

Komentáře

  1. Jani, děkuji za zajímavé čtení, určitě velmi zdravé a prospěšné zdraví, škoda jen, že v těchto věcech nemám výdrž...:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač:) sama zelené potraviny užívám,ale mám mezi užíváním i delší pauzy:)) Ale když beru dýl pravidelně vždy se opravdu cítím líp..

      Vymazat
  2. super přínosný článek :-) už nějaký čas o koupi uvažuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se líbí, dal docela práci:) A doufám, že pomůže v orientaci v nepřeberném množství informací,které mnohy nejsou nic víc než nafouklá reklama jako u všeho, tobě zas děkuji za recenzi Mixit, úplně mě to navnadilo :))

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky