Amarant

Amarant nebo-li Laskavec pochází z tropických oblastí Ameriky a pěstovali ho už staří Mayové, Inkové a Aztékové. Jedná se tedy o jednu z nejstarších známých zemědělských plodin. Roste například v Andách ve výškách kolem 1.500 - 3.500 m.n.m.,ale dále se také v menším množství vyskytuje v Asii nebo Indii. Právě Inkové a Aztékové tuto plodinu považovali za posvátnou - říkalo se jí například zlato Inků, posvátné zrno apod. V oblibě totiž byla nejen pro své léčebné účinky,ale také pro snadné pěstování - je to trochu plevel :) Indiáni tuto rostlinu nazvali amarant což by volně přeloženo mělo znamenat - nesmrtelný. 


http://zdrava-vyziva.doktorka.cz
Rod Amaranthus obsahuje více než několik desítek druhů. Jedná se o rostlinku, která se dokáže adaptovat jak v tropech tak i ve velehorách, takže tak trochu nesmrtelná je :) Dorůstá do výšky 3-4 metrů a každá rostlina produkuje kolem 50-60 tisíc semínek. Díky její nenáročnosti na pěstování, tomu, že se dá pěstovat téměř kdekoliv, má mnoho pozitivních účinků a navíc je velmi výživově bohatý ,považuje se Laskavec za plodinu budoucnosti. 

Co je tedy vlastně Amarant zač? No není to tak úplně obilovina,ale využití má právě podobné obilovinám a to s unikátními výživovými vlastnostmi oproti jiným klasickým obilovinám. Hlavním výhodou v dnešní době je její bezlepkovost! Obsahuje vysoké procento bezlepkové obiloviny a to kolem 18%, navíc o mnoho víc bílkovin než jiné obiloviny a díky jejich složení se i více podobná živočišným proteinům ( stejně jako quinoa ). Jejich  skladba je unikátní právě v obsahu skladby esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí samo vyrobit. Dá se také říct, že na amarant skoro neexistují alergie, nemusíme se tedy bát dávat ho i malým dětem. Navíc je i velmi dobře stravitelný a obsahuje vysoké procento vlákniny. Co se týče škrobů obsahuje převážně polysacharidy, které jsou tělem vstřebávány postupně a vyniká i nízkým glyk.indexem, takže i při dietě se jedná o vhodnou potravinu. Obsahuje samozřejmě také mnoho vitamínů řady B,dále vitamín C a E. Z minerálů se jedná například o železo, zinek a vápník.

http://www.ireceptar.cz

Preventivně Amarant působí na snižování hladiny špatného cholesterolu, preventivně působí proti zácpě, je bezlepkový a navíc se skvěle hodí při redukčních dietách.Dále vhodný pro diabetiky, díky pomalému uvolňování cukrů, dále je vhodným zdrojem obilovin pro vegetariány, vegany,ale samozřejmě pro všechny co se zajímají o to co jedí :) Navíc se využívá také jako potravina pro hospodářská zvířata nebo některé odrůdy i jako okrasné rostliny do zahrad. 

Použití v kuchyni je různé, semínka jsou velmi maličká a pevná, jako trochu větší mák.Chuť má lehce oříškovou, barva je taková jakoby smetanově nažloutlá. Většinou se konzumují vařené, dušené nebo dokonce i pražené. Někdo je má rád pouze jako přílohu uvařené ještě s jinou obilovinou, nebo třeba do rizota apod. Zde se většinou vaří 1 díl semínek na 2 díly vody, vaříme zhruba kolem dvaceti minut. Pokud bychom laskavec trochu převařili, je z něj dobrá kaše na sladko. 
Dále dnes již koupíme i amarantovou mouku, kterou přidáme do směsí s jinou, například do palačinek nebo různých buchet.Na zahuštění polévek, sladkých omáček atd. Koupit můžeme také v podobě vloček apod. kdy je přidáváme od musli , jogurtů ..Všech skvělých účinků můžeme také využít ve formě oleje, který můžeme přidávat do salátů, a kamkoliv do studené kuchyně nebo prostě jen tak po lžičkách jako doplněk stravy. 
Garten-Amarant (Amaranthus caudatus)
http://de.wikipedia.org

Co se týče kosmetického využití oleje, je víc než široké.  Především má silný antioxidační účinek, kůži zvláčňnuje, zvyšuje pružnost, hydratuje, samozřejmě jako téměř všechny přírodní oleje působí i na prevenci předčasné tvorbě vrásek. Používá se především v kosmetice vhodné pro suchou, atopickou, citlivou a stárnoucí pleť. U nás jako první s přidáním amarantového oleje do kosmetiky přišla česká značka Ryor. Takže sami jak vidíte , že Laskavec je víc než multifunkční rostlinka, která stojí o pozornost :) Přiznám se, že jsem několikrát zkoušela jako doplněk v musli,ale moc mi nezachutnal, takže pro mě ideální mouka a přemýšlím i o koupi oleje a to i z kosmetického hlediska. 

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky