Falešný prejt

Máte rádi prejt,ale už nějakou dobu nejíte maso nebo prostě chcete změnu ? Tenhle recept jsem našla v Apetitu již před nějakou dobou a je naprosto skvělý, chuť je velmi podobná opravdovému prejtu z masa a s dobrým chlebem je to skvělá večeře. A i když můj přítel byl velmi skeptický co to v kuchyni vytvářím a , že to stejně jíst nebude, tak pak byl nadšený a šel si ještě přidat. Recept je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.

Časové údaje: příprava cca 15min, doba namáčení fazolek a krup ideálně přes noc,vaření cca 60-120min podle toho zda máme tlakový hrnec

Ingredience pro 4-5 osob :
  • 1 1/2 žluté cibule ,najemno nasekané
  • 200 g fazolek adzuki
  • 200 ječných krup
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • sojová omáčka
  • trocha sušené majoránky
  • špetka mletého zázvoru
Nejprve je nutné namočit fazole a kroupy, každé zvlášť do studené vody, ideálně přes noc. Druhý den obojí propláchneme pod studenou vodou a dáme vařit. Obé dáme zvlášť do hrnce ( kroupy budou rychleji hotové , proto nemíchejte s fazolemi dohromady ) se studenou vodou, přivedeme k varu a kroupy mírně osolíme ( fazole nesolíme), obé vaříme na mírné teplotě do změknutí. U krup to bude 30-40min, jde to rychle když jsou právě dlouho namočené. U fazolek to bude tak kolem 2h, pokud máte tlakový hrnec zkrátí se doma jen na půl hoďky.  Jakmile je oboje měkké přecedíme a dáme stranou do talíře.

Na oleji osmažíme cibulku dozlatova, pak přidáme adzuki, rozetřený česnek, zázvor a trochu sojové omáčky ( přidáváme raději pomaličku a necháme si prostor pro závěrečné dochucení ), mírně osolíme, zamícháme a maličko podlijeme vodou.  Pod pokličkou dusíme 10-15min.

Poté přisypeme kroupy a majoránku, vše promícháme a bez poklice vaříme ještě asi pět minut. Pokud je třeba trošinku přilijeme vodu, jídlo nesmí plavat ve vodě,ale spíš musí být na dně trošinka šťávičky/omáčky.  Trochu směsi rozmixujeme ponorným mixérem, promícháme a dochutíme pepřem, solí a sojovou omáčkou,která zde ve spojení s ostatními surovinami vytváří jakoby masovou chuť. Stále ochutnáváme a přidáváme co je třeba , klidně i česnek ,aby nám pokrm co nejvíc připomínal klasický prejt. Pokud se nám jídlo zdá moc suché přidáme trochu olivového oleje, já nakonec přidala asi lžíci.Podáváme s chlebem a popřípadě kysaným zelím.

I když recept vypadá zvláštně a třeba ani nevěříte, že jídlo je podobné byť jen zdánlivě prejtu, nebojte a zkuste ho, nejen ,že budete přecpaní,ale i mile překvapení :))

Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky