Luxusní cibulová pizza s kozím sýrem

Tenhle recept od Dity P. mám snad ze všeho nejraději, jedná se o naprosto luxusní pokrm ,který nadchne všechny milovníky kozího sýra a dobrého pohoštění k vínu! Tato pizza se hodí k dobrému červenému vínu a mohu Vám zaručit, že se tento recept stane Vaším pokladem na všech párty, návštěvách apod. :) Ta chuť domácí cibulové marmelády podpořená červeným vínem, zjemněná kozím sýrem a to vše zakončené křupavým těstem...hmmmm :)


No první je potřeba udělat si domácí cibulovou marmeládu, na recept budete potřebovat zhruba polovinu uvedeného množství,ale marmeláda se vždycky hodí, tak proč si jí neudělat do zásoby? :)



Ingredience na cibulovou marmeládu:
  • 2 kg červené cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 140 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1-2 lžíce posekaných čerstvých tymiánových lístků
  • sůl
  • pepř
  • 750 ml dobrého červeného vína
  • 200 ml portského vína
  • červený vinný ocet podle chuti
Nejprve oloupeme cibuli a nasekáme na tenké plátky / půl měsíčky.  Ve větším hrnci rozehřejeme olej a máslo, přidáme cibuli, cukr, tymián, sůl a pepř, vše dobře promícháme a na mírném ohni přiklopené vaříme cca 25 - 30min. Občas je samozřejmě nutné promíchat. Poté přidáme červené víno, portské ,prolisovaný česnek a trochu vinného octa. Za občasného mícháme necháme odpařit minimálně polovinu tekutiny, prostě směs musí být pěkně hustá a připomínat marmeládu. Jakmile bude mít směs správnou hustotu, ochutnáme a podle chuti přidáme cukr, sůl, pepř nebo ocet. Směs poté plníme vychladlou do vyvařených sklenic, uzavřeme víčkem a obrátíme dne vzhůru. V lednici uchováváme max tři měsíce, nebojte moc dlouho vám tam stát nezůstane :))))

Ingredience na 1 velkou pizzu:
  • 1 lžíce sušeného droždí ( například Alnatura z dmky )
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 250 ml vlažné vody
  • 380 g hladké mouky 
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje plus 4 lžíce na pomazání pizzy
  • cibulová marmeláda , viz recept výše ( množství je individuální , prostě pizza musí být komplet pokrytá tenčí vrstvou,ale nesmí vykukovat těsto )
  • 200 g kozího sýra ( váleček, konzistence podobná brie sýru )
  • 100 g tvarohového kozího sýra
  • pepř
  • čerstvý tymián
Do mísy nasypeme droždí, cukr, trochu mouky a vody, utvoříme kvásek a necháme deset minut na teplém místě vzejít. Mouku promícháme se solí a přidáme ke kvásku, vlijeme zbylou vodu a lžíci olivového oleje, vše zaděláme v hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na cca hodinku.




Troubu předehřejeme na 220°C. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyválíme na tenčí placku. Placku potřeme olivovým olejem a cibulovou marmeládou. Váleček kozího sýra nakrájíme na tenká kolečka a poskládáme na pizzu, tvarohový kozí sýr rozdrobíme na nepokrytá místa a vše zasypeme trochou pepře a tymiánu.

Vložíme do trouby a pečeme cca 15minut dozlatova. Ihned podáváme, pizza je dobrá jak teplá tak studená,ale chutě samozřejmě lépe vyniknout když je jídlo vlažné.



Dobrou chuť



Komentáře

  1. Jani tak takovou pizzu by mi můj pizzaiolo asi neudělal, tak si asi budu muset udělat sama, chutě zajisté intrigantní...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to taková pizza nepizza,ale výsledek dokonalý :)

      Vymazat
  2. Cibuli můžu na všechny způsoby, ale udělat pizzu čistě s ní, to mě ještě nenapadlo. Musí to být vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  3. toto musí byť fakt luxus! cibulovú marmeládu som ešte nejedla, ale musím to napraviť, veď samé dobré ingrediencie tam idú...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je ideální třeba k hermelínu, je to rychlé , jednoduché a zas to ozvláštní jídelníček :)

      Vymazat
  4. cibulky bych se ujedla, dělávám podobný koláč, náš nejoblíbenější, takže věřím, že tohle musí být taky pecka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cibule je snad ta nevděčnější ingredience!

      Vymazat
  5. tak to by som rada ochutnala, robíš mi chúťky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle jídlo naprosto miluju - kombinace cibulové marmelády a sýra je prostě neodolatelná :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky