Povídání o kávě II.

Tak a s menším zpožděním, jsem tu zas se seriálem o kávě, v prvním díle jsem Vás seznámila co to ten kávovník vlastně je a kde roste. Nyní už půjdeme trochu hlouběji, představíme si různé druhy kávy. Asi nejčastější rozdělení je na Arabiku ( Coffea arabica ) a Robustu ( Coffea canephora ). 

Arabika
Arabika patří mezi lepší a kvalitnější druhy kávy, je tedy i samozřejmě o něco dražší. Roste ve vyšší nadmořské výšce než její kolegyně Robusta, je náročnější na pěstování a úrodu dává až po šesti letech ! Tvoří tedy jen 75% světové produkce.  Asi se budete divit,ale tento druh kávy obsahuje méně kofeinu než Robusta. Existuje mnoho druhů Arabiky, druhy se od sebe liší nejen specifiky při pěstování,ale hlavně svou chutí a kyselostí, které ovlivňuje i její další zpracování, pražení a mnoho dalších faktorů.

Základní druhy Arabiky:
  • Arabika Typica = základní druh, velmi nízká produkce,ale nejkvalitnější
  • Arabika Bourbon = produkce je již o něco vyšší než u prvního typu, kvalita stejná
  • Arabika Caturra = vysoká pridukce i kvalita, náročná na péči, chuťově vrazná kyselost
  • Arabika Mundo Nuovo = kříženec Bourbonu a Typicy, odolná a nenáročná, vysoká produkce
  • Arabika Maragogype = nízká produkce, má velmi velká zrna
  • Arabika Pacamara = nízká produkce, má výraznou květinou vůni
  • Arabika Geisha = nejžádanější pdrůda, vynikající chuť, je sladší a s tony lesního ovoce

http://content.edgar-online.com/edgar_conv_img/2012/03/15/0001193125-12-117485_G313819FWP_06.JPG



Robusta
Tato káva je nejrozšířenější pro svou levnější cenu a je proto tedy nejvíce k dostání právě v supermarketech. Je také bohužel méně kvalitní! Na pěstování je mnohem méně náročný než předešlá Arabika a plody dává již cca po třech letech. Kofeinu jak jsme si výše řekli obsahuje více, někdy i dvakrát tolik! Má výraznou hořkou chuť a jakoby silnou zemitou chuť. Nejvíce se k nám dováží z Vietnamu, kde má pro růst ideální podmínky,ale odsud je většinou horší kvality.

http://www.nescafe.co.uk/upload/arabica_vs_robusta2_960.png

Dalším rozdělením je tzv. Výběrová káva, tuto kávu koupíte pouze ve vybraných Coffee shopech apod. Zde by měla také být v té nejlepší kvalitě a hlavně čerstvá. Nároky na výběrovou kávu jsou mnohem vyšší než na běžnou a musí je splnit do puntíku! U této kávy je důležitá informace kde vyrostla, jak se zpracovala a jak pražila, je to jako s vínem. Výběrové kávy mohou mít i různá ocenění - medaile :)  Mezi takové například patří káva Jamaica Blue mountain, Hawaii Kona,Kopi luwak či Kopi Tongkonan.  Každá se liší hlavně chutí. Což většinou poznají lidé co se kávě trochu věnují pro nás bude zajímavé popovídat si o druhu Kopi luwak.

Kopi Luwak ( Cibetková káva )
Podle druhého názvu ji asi všichni známe víc :) Pochází z Indonésie, a název nese po zvířátku Ovíječ, což je menší cibetková šelma. A co má káva spojeného s šelmou ? No nevím jestli chcete znám odpověď :))) Tato šelmička je velmi mlsná a pochutnává si jen na nejvyzrálejších kávových třešních. Když projdou celým jejím zažívacím traktem, což je určitý druh fermentace , kterým se natráví jen dužina,ale kávové zrno je neporušené a nestrávené..tudíž vyjde ven v trusu. Tento trus se pak sbírá a následně se kávová zrna pracně očistí a dále upravují. Že je to trochu nechutné se asi shodneme,ale tento postup přírodní fermentace má prý na kávu zajímavé chuťové účinky,kterých se jinak nedocílí a hlavně zvířata si přirozeně vybírají jen ty nejkvalitnější plody/kávu a k nám se tedy dostane jen prvotřídní káva! Samozřejmostí je velmi nízká produkce a tím pádem i velmi vysoká cena, která se může vyšplhat i na 800-1000Kč za jeden větší šálek.  Káva má výraznější hořkou chuť, která připomíná čokoládu s karamelem :)

http://www.gastroplus.cz/wp-content/uploads/2012/05/untitled.jpg


Toť k různým druhům kávy, příště si povíme víc o sklizni a jejím zpracování. 

Komentáře

  1. Jani díky za zajímavé čtení, zvířátko je sice velmi milé, ale tuto výbornou kávu bych zrovna nemusela i z toho důvodu, že kávu už několik let nepiju ...:-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky