Scones s rozinkami

Scones jsou typické vdolečky s velkou tradicí ve Skotsku , podávají se tradičně k čaji jako sladká tečka :) A jejich výhoda? Jsou jednoduché, vypadají krásně a jsou taaaak dobré. Ideální je zadělat těsto jeden den večer a péct druhý den ráno, pěkně teplé k snídani :) Přesně takhle jsem je podávala dnes ráno..ta vůně která provoní celou kuchyni  je prostě úžasná..Hned se vstává líp..teda tomu kdo nepeče a jen si pochutnává,ale co bychom pro své drahé polovičky neudělali :)

Ingredience na cca 10 - 12 ks podle velikosti:
  • 120 g rozinek, namočených tři hodiny v rumu nebo amarettu :)
  • 360 g hladké mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 90 g moučkového cukru
  • strouhaná kúra z 1/2 citronu
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • smetana ke šlehání a dobrá jahodová marmeláda s většími kousky k podávání , ideálně domácí od babičky :)) Díky babi!
Mouku smícháme s práškem do pečiva. V jiné míse smícháme máslo s cukrem, pak přidáme vejce, mléko, kúru - těsto musí být bez žmolků, takže vejce radši přidávejte po jednom a dobře zašlehejte! Poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a vše spojíme v krásně pevné těsto do kterého přidáme okapané rozinky. Zabalíme do folie a dáme do druhého dne do lednice.


Troubu předehřejeme na 200°C a těsto vyndáme na pomoučněný vál, kde z něj vyválíme placku o síle cca 2cm. Z té potom vykrajujeme kolečka o průměru 5-6 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby péct dozlatova na 15-20 min. Těsto hodně vyběhne a krásně zezlátne, někde i trochu praskne ,ale to vše dodává na domáckém vzhledu :) Zda jsou hotové můžeme vyzkoušet špejlí, pak vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.


Mezitím si do tuha ušleháme smetanu a připravíme marmeládu. Můžeme podávat ještě lehce vlažné, tak mi chutnaly nejvíc nebo až úplně studené, rozkrojené a naplněné marmeládou se šlehačkou :) Mňam. Ideálně doporučuji jíst po půlkách, nesnažte se náplň přiklopit ...nebo budete mít marmeládu i pod stolem. Dobré jsou i druhý den, další dny už jsou tvrdší. Ale stejně nevydrží ani do druhého dne, protože přece ještě máme nejen snídani,ale i čaj o páté ?:)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Krásný <3 Taky je teď v nejbližší době plánuju dělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už je plánuju pár let,ale vždy jsem na ně nějak zapomněla :)

      Vymazat
  2. Zitra je delam k snidani uz podruhe, nevahejte, jsou naprosto skvostnee!!!:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zitra je delam k snidani uz podruhe, nevahejte, jsou naprosto skvostnee!!!:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nechci být chytrá, ale scones se mají dělat ze zmrzlého másla a těsto se musí překládat, aby to bylo jako croissanty :) a pak to jsou scones

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě v pohodě :) pokud chceme být úplně původní tak nejprve se chystaly bez kypřicího prášku. Dělaly se z vloček a pekly se na plotně, pak se rozkrájely na čtvrtiny ve tvaru trojúhelníku. Takže až později se začaly dělat jinak a i v jiných zemích než jen ve Skotsku. Máslo by mělo být studené, zmrzlé být nemusí. Překládat se však nemusí, jedná se totiž spíše o vdolečky. Na guláš také nedohledáš původní recept. A u scones je to stejné, jinak se dělají v Anglii a trošku jinak jinde. Ale klidně pošli odkaz na tradičnější recept, nechám se inspirovat. Já prošla několik receptů takže ano tento recept se může jmenovat Scones bez problémů :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky