Podzimní čaj a vše o zázvoru

Myslím, že se zázvorem už se dnes minimálně v podobě čaje setkal asi kde kdo,a v poslední obě se i čím dál tím více prosazuje v receptech a to hlavně těch asijských. Pojďme si o něm říct něco víc. Plus si ukážeme jak na báječný podzimní čaj. 

Závor - Zingiber officinale je kořen získaný z oddenků rostliny nesoucí stejný název. Jedná se o rostlinu vyšlechtěnou, takže se ve volné přírodě nenachází. Pokud byste se pídili po jejím rodišti je to trochu složitější, není totiž tak úplně známo. Ale nejvíce poznatků o jeho užívání a pěstování je dochováno z Číny, odkud prý pronikl dále do Indie. Jeho celková historie sahá mnoho tisíc let zpět a to dokonce i do Egypta, Říma apod. Co do vzhledu , my asi nejvíce známe variantu žlutou, existuje však také tmavý až černý  zázvor. Nevím jak vy ,ale já znám jen ten jeden a co jsem pátrala po fotkách nikde nic :/ Každopádně oba dva mají stejné využití a jsou stejně léčivé.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1zvor_%28ko%C5%99en%C3%AD%29

Zázvor se před konzumací či úpravou zbavuje tenké slupky, pod kterou se skrývá jasně žlutá barva zázvoru, určitě ihned ucítíme typickou štiplavo-citrusovou vůni. Co se týče vaření má mnoho stranné využití jak čerstvý tak sušený a jak už bylo řečeno používá se hlavně do Asijské nebo Indické kuchyně.  

Pár receptů se zázvorem najdete například zde : Čínské nudle, Kuře s omáčkou Satay, Karotkové cupcake .

Hlavním důvodem proč je ovšem tento kořen tak oblíbený není jeho schopnost zpestřit jídlo,ale jeho léčivé vlastnosti,které jsou víc než zajímavé. Zázvor celkově pozitivně ovlivňuje celé naše zažívání, pomáhá lépe trávit jídlo a zrychluje metabolismus tuků. Má prohřívací účinek na celý organismus ,což všichni zmrzlíci stejně jako já ocení, má vysoké antibakteriální účinky, působí na nadýmání, nevolnost, mírně povzbuzuje organismus, rozpouští hleny, je protizánětlivý, pozitivně upravuje celý krevní oběh a mnoho dalšího! Je tedy ideálním pomocníkem v boji proti nachlazení a chřipce, mám osvědčené, že pokud onemocnění zachytíte v jeho počátcích vystačíte si opravdu jen s klasickým zázvorovým čajem! A to 3-4x denně vlažný, u někoho kdo má citlivější zažívání bude stačit maximálně třikrát.

Recept na klasický zázvorový čaj :

Návod na léčivý čaj je víc než snadný, potřebujeme jen kvalitní bio med, citron, horkou vodu a zázvor. Zázvor oloupeme, na jednu porci jeden nebo když chceme čaj zabiják i tři centimetry a nastrouháme hodně na jemno. Lépe se tak uvolní léčivé látky, dáme do čajového sítka - já doporučuji tuhle vychytávku od Tescomy - Porcelánové sítko, je z porcelánu, tudíž neničí látky jako kovové a navíc má i pod tácek,kterým se čaj přikryje při louhování!! Což je důležité, jinak utečou do vzduchu léčivé silice!!! Platí to u kterého koliv čaje a pozor sražená pára na pokličce ,kterou přikryjete čaj je plná silic tak ať vám nesteče mimo hrnek. Takže v sítku máme nastrouhaný zázvor, ted už jen zalijeme horkou vodou, přiklopíme a necháme patnáct minut. Poté vyndáme sítko, přidáme šťávu z poloviny nebo celého citronu a vrchovatou lžičku medu, vše zamícháme a popíjíme. Nejen , že tenhle čaj je funkční záležitost,ale hlavně je taaak dobrý :)

Další využití zázvoru kde ho známe nejvíce jsou:
  • zázvorové bonbony - nejlepší jsem zatím sehnala u vietnamců :) Mňam, jsou super silné a fakt dobré, stáli mě asi 35 ,- 
  • zázvorová limonáda - nejlepší je udělat si ji doma, recept brzy dodám 
  • nakládaný zázvor - asi znáte jako přílohu ze sushi barů, já je miluji,ale stačí malé množství, je to fakt síla
  • již zmíněné čaje a čajové směsi
  • vaření
  •  zázvorové pivo - ještě jsem neměla tu čest ochutnat 
  • různé limonády, čokolády apod. 

Tak a teď ještě recept na můj Podzimní čaj se zázvorem, to pokud už Vás omrzelo pít jen klasiku :) 

Ingredience na jednu konvičku :
  • bio med podle chuti
  • šťáva z jednoho citronu
  • malá hrst sušeného rakytníku
  • malá hrst sušené aronie
  • cca 4 cm čerstvého oloupaného zázvoru
  • horká voda
Všechny ingredience jsou plné vitamínů. Vezmeme to souhrnně jako celkový čaj - díky zázvoru je na nachlazení, chřipky, povzbuzuje, pomáhá při zahlenění. Díky rakytníku se jedná o vitamínovou bombu, vhodnou opět v době nachlazeních, při rekonvalescenci a nakonec Aronie, je plod ,který zlepšuje imunitu, má kladný vliv na cévy a výrazně detoxikuje. Nezapomínejme ani na med , plný minerálů, vitamínů a díky cukru i energie. Citron asi netřeba chválit za obsah vitamínu a to hlavně C a schopnosti zlepšovat imunitu. Pokud si chcete počíst něco víc o rakytníku , podívejte se na Rakytník - poklad podzimu a pokud neznáte plod Aronie něco málo informací najdete v receptu Smoothie z aronie .


Nyní se vrhneme na samotný recept, nejprve si nakrájíme zázvor na větší kousky, asi se divíte proč jednou říkám , že je lepší strouhat a podruhé krájet - strouhat je lepší vždy,ale my máme v plánu zázvor nechat po celou dobu pití čaje hezky louhovat na dvě konvičky a pokud bychom strouhali ,vyplavaly by nám kousky do hrnečku, když bude na větší kusy nepropadne a stále bude sedět hezky dole a vyplavovat do čaje čím dál tím víc prospěšných látek :) Takže šup se zázvorem na dno konvičky a zalijeme jedním větším hrnkem horké vody, přiklopíme a necháme.

Mezitím do hrnku vedle  dáme do sítka - ideálně porcelán viz odkaz výše nebo jen nějaké větší sítko do kterého se vejdou obě hrsti plodů najednou, zalijeme horku vodou a necháme 10 min přiklopené louhovat. Tekutinu z plodů přilijeme k zázvoru do konvičky, namočené plody vsypeme do malého hrnce a zalijeme opět jedním hrnkem vody a celé vaříme pět minut. Tekutinu opět zcedíme do konvičky a vše zalijeme horkou vodou , tak aby byla plná.


Proč tak složitý postup? Z plodů se cenné látky získávají nadvakrát abychom z nich dostaly maximum, jednou klasické zalití čaje dostane látky ,které jdou snadno vylouhovat při zachování max vitamínů, po druhé z nich dostaneme i látky hůř "rozpustné". Takže z plodů máme maximum užitku. Když čaj v konvičce trochu zchladne přilijeme citronovou šťávu a osladíme podle chuti medem. Vznikne nám krásně zabarvený čaj, plný chuti!! Chuť je zde opravdu výborná, ovocná, svěží a díky zázvoru pikantní a prohřívající. Tento čaj je výborný jak teplý tak i studený a v létě bude s kostkami ledu a plátky citronu nepřekonatelný !!

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani tak tento čajík určitě krásně zahřeje, prostě pohladí na duši :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na dušičce udělá moc dobře ,ale i krásně voní :)

      Vymazat
  2. Zkusím něco takového doma, vypadá to zdravě a chutně a vůbec :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluji domácí ovocné čaje , je to velký rozdíl oproti těm klasickým co si koupíme již hotové

      Vymazat
  3. já jsem velký fanda zázvoru, od čaje jsem přešla k vaření i pečení a používám ho čím dál častěji jako dochucovadlo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky měla přes čaje k vaření :)

      Vymazat
  4. Jsem zázvorovej fanatik. Ale obávám se, že ty léčebné účinky při rýmičce moc nepociťuju. Moje rýma už je asi vůči zázvoru odolná:/ Takže stejně vždycky sáhnu i po kapkách (ale vybírám alespoň ty nejmíň dráždivý - Nasic je podle mě dobrá volba).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No taky mi někdy přijde, že už na mě trochu přestává působit, třeba je to jako s kávou, čím víc ji člověk pijde tím menší na něj má povzbuzující účinky :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky