Dýňové rizoto

Ano s dýní si jen tak pokoj nedám, jakmile ji v obchodě vidím vezmu si minimálně dvě do zásoby. Je to prostě multifunkční surovina, která se dá udělat na sto způsobů a je vynikající :) Jak jsem se zmínila již ve vánočním článku, oslovila mě jedna firma se kterou jsem spolupráci prostě nemohla odmítnout, ne že by to pro mě byla novinka, to určitě ne, právě naopak je v mé kuchyni stálicí již pěkných pár let, tak jsem si řekla proč se o ní nezmínit trochu víc :)

Co by to tak asi mohlo být za firmu ...jedná o rizoto...a co je jednou se základních surovin na krémové italské rizoto?? :) Ano kvalitní sýr , ideálně ten co zraje 12 měsíců a přezdíváme ho český parmezán - sýr Gran Moravia! Jeho chuť je o něco jemnější než tradiční italský parmezán což mi naprosto vyhovuje, cena je také o něco nižší a přitom kvalita je nejvyšší co může být. Jak píši kupuji ho již řadu let,ale pravidelně až poslední půl rok, pracuji totiž nedaleko jejich velké pobočky s italskými surovinami na Václavském náměstí, takže když dojde není nic snazšího než si zaběhnout do prodejny, vzít si kus jaký potřebuji, k tomu většinou vezmu jejich čerstvé máslo a sušená rajčata..no co Vám budu povídat, láká mě sem nejen sýr..a co můžu doporučit jsou jejich plněné bagety!! Jsou obří a plné čerstvých surovin, já mám nejradši s mozzarellou a sušenou šunkou....a cenově jsou přijatelnější než bagety od Paula a chuťově bych řekla o fous lepší. No a teď už k receptu na dýňové rizoto.


Ingredience pro 2 osoby:
  • 1 velká hrst na malé kostičky nasekané dužiny z dýně - ideálně muškátové
  • 1 velká hrst strouhaného sýra Gran Moravia
  • trocha čerstvé posekané petrželky
  • 150 ml suchého bílého vína
  • cca 1-1,5 šálku rýže Arborio - kulatozrnná
  • 1/2 malé žluté cibule
  • cca 500ml silného zeleninového vývaru
  • kousíček másla ( cca ve velikosti vlašského ořechu )
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
Nejprve si nakrájejte cibuli na jemno, rýži propláchneme studenou vodou a přecedíme. V hrnci rozpalíme olivový olej, přidáme cibuli a dýni, obojí za stálého míchání restujeme asi pět minut, poté přimícháme rýži. Je nutné stále míchat, aby se rýže nepřichytila,ale jen trochu osmažila a jakoby zprůhledněla ( doufám, že je tohle slovo ve slovníku :).


Po čtyřech minutách přilijeme víno a necháme za stálého míchání odpařit. Mezitím si ohřejeme vývar , kterým podléváme rýži dokud nezměkne.Doléváme vývar vždy maximálně po jedné sběračce a necháme odpařit, ochutnáme a popřípadě zase přilijeme. Pokud by vývaru bylo málo , klidně ke konci podléváme horkou vodou.


Když je rýže měkká necháme vývar téměř odpařit, pozor musíme míchat častěji,aby se nám rizoto nepřichytilo. Teď nastala chvíle vmíchat sýr, lehce opepřit a popřípadě dosolit dle chuti. Vmícháme nasekanou petrželku a vypneme pod hrncem teplo. Ted přidáme máslo a už jen rychle servírujeme na talíře.Dýňové rizoto má krásně jemnou krémovou chuť a i když je to jídlo kalorické , je velmi zdravé! Takže si bez výčitek pochutnejte :)

Dobrou chuť



Komentáře

  1. Ja som bol v tom ze ryzu na risotto nepreplachujeme aby nestratila skrob ktory zarucuje jeho kremovitost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je pravda díky za upozornění. Příště nepropláchnu :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky