Tradiční Kuba

Vím, že tyto Vánoce na blogu nenajdete moc aktuálních svátečních receptů, za což se omlouvám a slibuji, že další svátky se polepším..holt letos se na mě vyřádil stres, hodně práce, mnoho změn atd. v podobě vleklých chřipek, během kterých jsem neměla náladu na víc než pečení již vyzkoušených receptů,které na blogu již jsou...Tak jsem se rozhodla Vám přinést recept na tradiční české sváteční jídlo ,kterým je Houbový staročeský Kuba! Většina z Vás asi toto jídlo zná i z dětství, pro mě bylo novinkou, nikdy jsme ho doma nedělali. Podle tradic se Kuba má podávat k obědu na Štědrý den, jelikož je tradicí , že do večeře se nesmí podávat nic z masem. Hlavní ingredience do tohoto staročeského jídla jsou kroupy a houby! Jedná se o levné a na vaření snadné jídlo. Musím uznat, že ze mě asi nebude úplný milovník tohoto jídla,ale dýchlo to na mě takovou tou tradicí, takže určitě si ho uděláme na sváteční vánoční úterý :)

Ingredience pro cca 5-6 lidí:
  • 250 g ječných krup - ty si musíme namočit den dopředu do studené vody, ideálně během máčení dvakrát vyměníme vodu, budou tak rychleji uvařené a lépe stravitelné
  • 120 g sušených hub - doporučuji směs nebo jen hříbky, které jsem použila já
  • sůl
  • drcený kmín
  • pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 žluté cibule, na jemno nasekané
  • 1 lžíci sádla pokud chcete být tradiční, já sádlo nemám v oblibě pro jeho vůni takže jsme nahradila máslem
Houby namočíme cca hodinku předem do vroucí mírně osolené vody s lžičkou kmínu, přikryjeme pokličkou a necháme pěkně bobtnat. Houby zalijeme tak aby byly ponořené! Kroupy přecedíme a dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené a vaříme doměkka v osolené vodě, v průběhu ochutnáváme abychom je nerozvařily, pak slijeme přes cedník a dáme stranou.


Cibule osmahneme v jiném hrnci na troše másla dozlatova, přidáme kroupy a houby spolu s vodou ve které se máčely, vše zamícháme a necháme prohřát na mírném ohni bez pokličky. Prohříváme dokud se všechna voda neodpaří, mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.  Do směsi vmícháme prolisované česneky, majoránku, pepř a dochutíme solí. Když jsme s chutí spokojení přendáme směs do zapékací mísy ,kterou zlehka vymažeme máslem a 20-30 minut zapékáme v rozpálené troubě. Na povrchu by měla být lehká krustička. Když je hotovo můžeme podávat, na talíři můžeme dozdobit osmahnutou cibulkou na kolečka nebo čerstvou majoránkou či petrželkou.


Dobrou chuť

Co vy a Kuba, děláte - neděláte?


Komentáře

  1. U nás se kuba nikdy nevařil, táta ho nemá rád a tak máme na štědrý den k obědu vždycky jen polévku s játrovými knedlíčky. Nedodržujeme tradice :(
    Každopádně tvůj kuba vypadá strašně dobře :) Zkusím si ho asi k obědu uvařit trochu jen pro sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá zda bude chutnat nebo ne..jako asi to u mě nebude rozhodně číslo jedna,ale jsem ráda že jsem vyzkoušela :)

      Vymazat
  2. U nás se taky nikdy nedělal, ale máme tu pytlík jáhel, tak to letos zkusím :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky