Vánoční štola s marcipánem

Nápad zkusit upéct štolu vznikl díky tchánovi,který toto velmi sladké pečivo miluje. Přiznám se ,že na mě je moc sladká..takže mám radši naši českou klasickou vánočku než tuto tradiční drážďanskou dobrůtku. Ale když se má o Vánocích dělat ta radost :)))

Dívala jsem se tedy po netu na různé recepty a zjistila , že v klasické tradiční štole není marcipán, ale jen kandované ovoce, rozinky a mandle už jsou také jak kdy. Mě se ovšem s marcipánem moc líbila, takže jsem si vybrala k pečení recept na mandlovou štolu s marcipánem. Jen jsme ho tam dala o něco méně, líbí se mi totiž, když narazíte jen na menší kousek marcipánu místo velkého kusu uprostřed.


Nejvíc se mi líbil recept na mém oblíbeném blogu Catalina peče, takže díky za něj :) Receptu jsem se držela, jen jsem udělala štolu větší z dvojité dávky, jelikož si chtěl přítel kus nechat :) A marcipánu jsme dala jen 100g, další změnou je ,že jsem omylem dala méně rozinek což je škoda :/ pravá štola je rozinkami nabitá, mě se jich v syrovém těstě zdálo už dost tak jsem je všechny nedala, což mě pak trochu mrzelo,jelikož na řezu se tak té pravé nepodobá, na chuť mi chutná víc, protože není díky menšímu podílu rozinek tak brutálně sladká,ale na pohled to není ono...alespoň víc co jinak až jí budu péct podruhé. Jinak chuťově je dokonalá, není suchá a je opravdu moc a moc dobrá. Musím se přiznat , že mi mnohem víc chutná než ty kupované, je taková trochu jiná a o něco méně sladká.

Ingredience na 1 větší štolu :
  • 170 g rozinek přes noc namočených v rumu
  • 50 g sušených brusinek
  • 80 - 100 g kandované citronové a pomerančové kůry
  • 150 ml vlažného mléka
  • 50 g čerstvého droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 cukru krupice - doporučuji nenahrazovat třtinovým cukrem, jinak bude štola mco tmavá a ovoce tak nevynikne
  • 220 g másla
  • špetka soli
  • směs koření ve stejném poměru polovina lžičky od každého - kardamom mletý, muškátový ořech
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 marcipánu
  • rozpuštěné máslo na potírání asi 80 g
  • moučkový cukr an pocypání
Nejprve si ohřejeme na pokojovou teplotu mléko, do mísy nadrobíme droždí, zasypeme trochu naváženého cukru, přidáme lžíci mouky a trošku ohřátého mléka aby nám vzniklo těstíčko, to necháme 15 minut kynout.
V rendlíku ,kde máme zbytek mléka pomalinku rozpustíme zbytek másla, odstavíme stranou a necháme zchladnout. V jiné velké míse smícháme mouku, koření, sůl a zbytek cukru, dobře promísíme. Nakonec vše smícháme - vykynutý kvásek, moučnou směs a mléko s máslem, přidáme vanilkový extrakt a zpracujeme  v hladké a pěkně po másle lesklé těsto. To uložíme do čisté mísy, zakryjeme folií a necháme kynout zhruba 1-2 hodiny, dle našich časových možností.



Až těsto vykyne zapracujeme do něj mleté mandle, kandovanou kůru, brusinky a dobře okapané rozinky, můžeme přidat lžíci mouky, lépe se s těstem pracuje. Zakryjte a nechte kynout dalších 30 minut na teplém místě. Pak z něj vyválíme silný obdélník a na jednu stranu vložíme váleček z marcipánu -  rozválíme ho do válečku ,aby vyšel téměř na celou délku štoly. Na jedné strašně tedy přehneme těsto štoly přes marcipán, bude tady tak o něco vyšší jak má u správné štoly být, okraje dobře přimáčkneme a celkově si tvar porovnáme jak potřebujeme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme čistou utěrkou a zase necháme půl hodinky kynout.

Teď nastal čas si předehřát troubu na 180°C, jakmile uplyne 30minut posledního kynutí, dáme štolu péct na 10min při této teplotě, pak ztlumíme na 160°C a dopečeme , cca 45 minut. Měla by mít nazlátlý povrch a při píchnutí špejlí do nejvyššího bodu by měla špejle vyjít čistá. Rozpustíme si máslo a přichystáme moučkový cukr. Když je štola upečená, vyndáme ji z trouby a ihned potřeme rozpuštěným máslem - pozor nutné je spotřebovat všechno!! :) Nebojte, štola ho do sebe vcucne jako nic. Když máme všechno máslo spotřebované je na čase pořádně štolu přes síto pocukrovat, pak minutku počkat a pocukrování ještě zopakovat tak se nám vytvoří cukrová krustička jako na kupované štole. Catalina poté radí po vychladnutí dát  do sáčku a týden ji nechat rozležet na chladném místě, bude podle mě pak mnohem vláčnější, no jenže na to u nás nebyl moc čas, takže hned druhý den se ochutnávala a krájela. I tak byla výborná, kousek máme ještě teď což je ten týden a je den ode dne lepší, takže rozležení pokud to čas dovolí rozhodně doporučuji!! :)

Dobrou chuť

Co vy a štola, pekli jste letos ?:) 

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky