Domácí guláš

Tenhle recept jsme si časem vypilovali s přítelem k naší chuťové dokonalosti. Guláš oba milujeme a i když nad ním možná někdo ohrne nos , že je to hospodské obyčejné jídlo, podle mě to tak docela není pravda, jídlo je to domácí a úžasně vydatné, plné chuti :) Na guláš asi neexistuje jednotný recept, co kuchař to nějaký experiment , tu trochu koření, tady něco jinak..takže třeba někoho inspiruje ta naše varianta domácího gulášku. Ke guláši já osobně mám nejradši dobrý chléb, takže k němu peču tenhle Domácí s žitnou moukou.


Na guláš pro 4 osoby:
  • 350 g hovězího masa - záměrně nepíšu jaké, každému chutná jiné, pravý guláš je z kližky,což mě ovšem nechutná, takže kupuji hovězí zadní
  • 4 velké žluté cibule  nebo 5 středních
  • 2 litry kvalitního silného hovězího vývaru nebo cca 3-4 hovězí bujony smíchané s horkou vodou
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 menší stroužek česneku
  • 2 - 4 lžičky mleté červené papriky
  • 1,5 lžičky mleté uzené papriky - dodá skvělou chuť
  • hladká mouka na zahuštění, pokud chcete zdravější variantu tak doporučuji mouku rýžovou 
Nejprve si nakrájíme na větší kusy cibuli, ano čtete dobře na větší kusy, nemusí to být najemno, protože omáčku budeme mixovat ponorným mixérem.  Pokud vám nevadí chuť sádla použijeme pod cibuli sádlo,pokud ho stejně jako já nemáte rádi a čichově ho analyzujete kdekoli lépe než německý ovčák drogy tak ho vyměňte za máslo s olivovým oleje. Na něm osmažte cibuli pěkně dozlatova,ale pozor čím pomaleji tedy na mírném ohni tím lepší chuť!

Nyní přidáme hovězí maso vcelku, opečeme ze všech stran, přidáme uzenou i normální mletou papriku ( množství normální je dle vaší chuti a podle toho jakou chcete mít výslednou barvu guláše ), rychle promícháme a zalijeme vývarem ( ideální pokud je horký ). Trochu osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme dokud maso nezměkne. Určitě ještě budeme postupně přilévat horkou vodu.

Když je maso měkké, vyndáme ho na prkénko a nakrájíme na kostičky. Mezitím "omáčku" v hrnci zredukujeme na požadované množství a ponorným mixérem rozmixujeme kousky cibule. Přidáme jeden maličký stroužek česneku ( prolisovaného ) a omáčku zahustíme moukou. Pozor na hrudky, oheň zmírníme a mouku si nejprve v maličkém hrnečku smícháme s trochou vody na pastu bez hrudek. A až poté nalijeme do guláše. Nyní dochutíme solí, pepřem a popřípadě ještě paprikou. Vhodíme maso, prohřejeme a můžeme podávat s dobrým pečivem :)



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Takový novoroční gulášek příjde vždy vhod, Jani za jedničku udělala jsi mi velkou chuť :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recept! Zrovna včera jsem dělala guláš podle Vaňka, tak ho manžel má dneska k večeři a ráda si zapíšu další recept ;)

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Receptů na guláš je asi nespočet, já nějak zamrzla na téhle naší ověřené klasice :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky