Žitný chléb

Tento jednoduchý chléb bez kvásku dělám poměrně často, je docela rychlý a zvládne ho opravdu každý. Poměr mouky si můžeme libovolně zvolit, také můžeme experimentovat s druhy mouky - špaldová, žitná, trochu pohankové nebo klasickou bílou je jen na Vás. Já většinou volím půl na půl žitnou s klasickou pšeničnou, protože takhle mi nejvíc chutná jako příloha k domácímu gulášku :) Co se týká tvaru je jen na Vás zda zvolíte kulatý bochníček nebo oválnou větší bagetu jako já.

Ingredience na 1 středně velký bochník:
  • 2 lžičky sušeného droždí nebo 15 g čerstvého
  • 350 ml vlažné vody
  • 250 g žitné hladké mouky
  • 250 g bílé hladké pšeničné mouky
  • 1,5 lžičky nerafinované mořské soli
Droždí nasypeme ( zvolila jsem sušené bio  ) do 350ml vlažné vody, dobře rozmícháme a necháme pět minut aktivovat. V jiné míse smícháme obě mouky se solí a trochu přidáme do vody, tak aby vzniklo velmi řídké těstíčko. To přikryjeme folií a necháme 20minut kynout. Poté vmícháme zbylou mouku a zapracujeme na pomoučněném vále v těsto. Hněteme minimálně 8-10minut, poté i přestane lepit.


Opět vložíme do čisté mísy, zakryjeme folií a necháme dvě hodiny kynout. Poté vyklopíme na vál, prohněteme a zpracujeme do požadovaného tvaru. Vložíme na pečícím papírem vyložený plech, přikryjeme  utěrkou a opět necháme kynout 45minut. Nyní si předehřejeme troubu na 200°C. Do vykynutého bochníčku uděláme šikmé zářezy. Do trouby vložíme misku s vodou, zavřeme a necháme pět minut. Takto se nám vytvoří trochu pára v troubě což je ideální pro krásně křupavou kůrku. Po pěti minutách vložíme chléb a stále necháme misku s vodou uvnitř. Po 8minutách misku vyndáme a pečeme chleba ještě asi 30-40min. Chléb při poklepu na spodní stranu musí dobře dunět, tak poznáme, že je chléb dobře upečený. Když si nejsme jisté, špejle to jistí :)


Poté necháme upečený pecen vychladnout na mřížce aby se nám nezapařil. A už jen servírujeme :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. žitný chlebík jsem pekla hodněkrát, ale moc se mi nedaří...vždycky je tvrdší než z obchodu :( mě by to nevadilo,ale tatka rýpe, že nebude jíst beton (však mu ho nikdo nenutí :D). Zkusím tvůj, vypadá hezky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle je krásně měkký,ale nevydrží samozřejmě tak dlouho jako tradičný kváskový chléb

      Vymazat
  2. Aj ja pečiem žitný alebo žitno-špaldový, ale z kvásku, nie z droždia a dávam doňho veľkú lyžicu kmínu, to proste musí byť :) Tá chuť je nezameniteľná. Každopádne, domáci chlebík je nad všetky chleby z obchodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na kváskový nic nemá :) ale ještě jsem se nějak neodhodlala ...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky