Thajská polévka s kokosovým mlékem

Na thajskou polévku ala Tom yum Goong se chystám už dlouho, ale na řadu přišla až po dvou dnech oslav s přemírou alkoholu :)) No prostě to chtělo dobrou silnou pikantní polévku,která by spravila chuť. A proč píšu ala? Protože jsem se tentokrát opravdu nepídila po historii této polévky, po tom co by doopravdy tradičně měla obsahovat,ale jen jsem spojila tři recepty a vybrala si z nich to co mi chutná a polévku vyladila podle své chuti. A navíc asi největším rozdílem je , že do klasické patří větší tygří krevety a já použila malé, mám totiž radši víc malých než pár velkých krevet, mě prostě v polévce ty velké nechutnají.



A teď už k ingrediencím, polévka je hotová do 20ti minut a to úplně s přehledem. Takže to chce mít všechny suroviny nachystané předem, vše pěkně nakrájené a už jen postupně do hrnce přidávat. Sehnat všechny vhodné suroviny je trochu problém,ale dá se. A pokud máte poblíž nějaký thajský, čínský nebo prostě asijský obchůdek směle jděte většinu nakoupit tam. Hned u první ingredience ,která je ve všech receptech na tuto polévku jsem narazila - Kafírové listy, já neznalec Asijské kuchyně jsem nevěděla, ale google pomohl a zjistil mi, že se jedná o citrusové listy, no nesehnala jsem takže tam prostě nejsou. Ale pro Vás zběhlé asijskou kuchyní když tak přidejte 2 kafírové listy a to hned na začátku spolu s citronovou trávou.



Ingredience na cca 1-1,5litr polévky :
  • 1 litr rybího vývaru nebo jen voda ( vývar domácí )
  • 2 stonky citrusové trávy, mírně roztlačit plochou stranou nože a nakrájet na 4 cm kousky
  • cca 2 cm kousek oloupaného zázvoru ( nebo galangalu )
  • 4 žampiony, oloupané a nakrájené na plátky
  • pár kousků hlívy ústřičné, nakrájené na menší kousky
  • další houbou může být i jidášovo ucho nebo shiitake, opět nakrájené na kousky
  • loupané krevety, buď tradičně pár tygřích nebo ty malé koktejlové
  • limetka
  • kokosové mléko , cca 1/3 plechovky 400ml
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • čerstvý koriandr, hrst
  • 1 větší chilli paprička, nakrájená na jemno i se semínky ( polévka bude pálivější )
  • sladká chilli omáčka, pouze 1 lžička nebo maximálně dvě
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • sůl
  • Tom yum pasta , já použila téměř celou na necelá dva litry polévky, ale přidáváme postupně podle chuti
  • 2 jarní cibulky, pouze zelená část nakrájená na jemno
  • 10 ks cherry rajčátek, nakrájených na poloviny
Taaak to by bylo všechno, je toho dost co? No citronovou trávu doporučuji sehnat v Makru nebo Marks and Spenceru. Jinak už všechno seženete zhruba i v každém větším supermarketu. Příprava je rychlá a lehká, jen postupně přidáváte suroviny. Postup si netradičně uděláme v bodech pro větší jednoduchost.
  1. Do hrnce nalijeme horkou malinko osolenou vodu a přidáme zázvor, citronovou trávu a popřípadě kafírové listy , vše necháme vařit 6 minut, poté můžeme tyto suroviny vyndat nebo pro efekt nechat v polévce,ale citronová tráva se stejně nejí..já tedy vyndala
  2. Nyní přidáme nakrájené houby ( směs podle naší chuti ), chilli papričku a česnek. Opět vaříme 5 minut
  3. Pak krevety, tom yum pastu, chilli omáčku, rajčata a zavaříme 3 minuty.
  4. Naposled už jen jarní cibulku, kokosové mléko,  šťávu z limetky ( podle chuti ) , koriandr, rybí omáčku a vše dobře promícháme a necháme tři minuty povařit. 
Nyní polévku vypneme a chuťově doladíme , já určitě ke konci přidávala limetkovou šťávu a pastu Tom yum včetně rybí omáčky. Takže si dolaďte jak potřebujete a už můžete jen servírovat :)



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Do téhle polévky jsem se zamilovala a už jsem konečně sehnala všechny ingredience, takže se do ní můžu pustit!

    OdpovědětVymazat
  2. U nás je tedy nepostradatelný vyprošťovák po alkoholovém opojení silná česnečka, ale tohle zní velice zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To u nás většinou také, jen bylo nějak večer moc chuťověk s česnekem a další česnekovou výraznou chuť jsem už pozřít nemohla :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky