Božský hamburger s domácí bulkou a slaninou

Tak dlouho jsme tu neměli variantu na výborný hovězí Burger a navíc konečně i s receptem na domácí sezamovou bulku :) Poprvé jsem vyzkoušela domácí hamburger pečivo a nikdy více kupované, to je taková dobrota!!! Božská krmě! Nejprve si ukážeme recept na bulky, držela jsem se postupu podle Koko. 


Ingredience na cca 5 bulek nebo 6 menších:
  • 280 g hladké mouky
  • 170 ml vlažné vody vody
  • 20 ml dobrého slunečnicového oleje ( může být i olivový )
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 a půl lžičky cukru krupice
  • 2 lžičky nerafinované mořské soli
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vody s dobře rozšlehaným vejcem na potření
  • sezam na posypání
Droždí rozdrobíme do vlažné vody s cukrem a necháme deset minut vzejít kvásek, poté vmícháme mouku, sůl, vejce, olej a vše zpracujeme v krásně dost lepivé těsto, ideální zpracování je  robotu, docela lituji , že ho nemám :D je to fuška a jsem zapatlaná až za ušima ,ale povedlo se. Lepivé těsto vložíme do čisté, lehce olejem vymazané mísy, přikryjeme folií a necháme dvě hodiny kynout. 



Vykynuté těsto po dvou hodinkách vyklopíme na pomoučněnou plochu a hněteme asi pět minut rukama, rozdělíme na počet bulek - 5 až 6. Vytvarujeme bochánky a na plechu vyloženém pečícím papírem necháme pod utěrkou kynout 20 minut. Mezi bulkami samozřejmě musíme nechat nějaký ten prostor, aby se neslepily, budou kynout! Troubu předehřejeme na 200°C a nakynuté bulky potřeme vajíčkem s trochu vody a posypeme sezamem. V troubě pečeme dozlatova asi 10-15 minut. Poté už jen dáme na mřížku. V době dáváme bulky do trouby máme již připravené vše na plnění hamburgrů, když vyndáme bulky začneme opékat maso. 


Ingredience hamburger pro 5 osob:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1,5 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl
  • pepř
  • 1 menší červená cibule,  nadrobno nakrájená
  • olivový olej
  • 4 plátky čedaru
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 velké plátky rajčete
  • cca 4 listy ledového nebo římského salátu
  • kečup
  • zkaramelizovanou cibulku - cca 3 červené cibule na tenké plátky, máslo, třtinový cukr
  • cca 10 plátků slaniny
Na masovou směs si smícháme kvalitní mleté hovězí maso, na jemno nakrájenou malinkou červenou cibulku, sůl, pepř a worcester. Se solí opatrně, worcester je sám o sobě dost slaný, vyplatí se zkusit kousek masíčka upéct na pánvi, zdali je dobře ochucený. Maso dáme odpočívat na hodinku do lednice. 

Mezitím si nachystáme cibulku , na jemné plátky nakrájíme červenou cibulku a pěkně pomalinku jí osmahneme na troše másla dozlatova, pak přidáme trochu třtinového cukru a rychle mícháme až zkaramelizuje, trvá to chvilku. Dáme stranou a nakrájíme si všechny ostatní suroviny - rajčata na kolečka a otrháme lístky salátu. 

V tuto chvíli vyndaváme bulky z trouby a na pánev dáváme rozdělenou masovou směs na placičky do burgeru a opékáme dozlatova z obou stran. Na jiné pánvi do křupova opečeme slaninku. Rozkrojené bulky potřeme na spodku majonézou a na horní polovině dobrým kečupem. Na majonézu navrstvíme zkaramelizovanou cibulku, pak rajčátko, salát, opečené masíčko, na něj plátek čedaru, slaninu a přiklopíme horní polovinou bulky :)  A už jen rychle servírujeme a zaručuji Vám, že to blaho v puse budete  chtít mít co nejčastěji, tak dobrý tenhle hamburger je :)


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Podle Koko jsem taky dělala příteli bulky k hamburgru a taky byl z nich paf, nevěřil, že tak hezké jdou udělat doma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se ještě chystám právě na ty její lesklejší a dokonalejší bez sezamu :) Ale chuťově jsou opravdu božské :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. To mi povídej, právě dnes bych si jeden dala :)

      Vymazat
  3. Wow, miluju domácí hamburgery! Myslím, že si o víkendu zase udělám radost troškou toho hovězího :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím také brzo zopakovat a zkusit zase malinko jinou chuť :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky