Minestrone

Minestrone je klasická velmi oblíbená italská polévka, název pochází z italského Minestra - polévka a díky příponě -one je překlad " velká polévka" . Tudíž polévka,která má zasytit, najít tradiční recept je jako hledat jehlu v kupce sena. Co kraj to trochu jiné ingredience. Tradičnější je varianta husté zeleninové polévky, mezi nejčastější ingredience patří rajčata, fazole, mrkev, celer, řapíkatý celer, cibule a další zelenina nebo luštěniny. Zelenina se vybírá podle sezony, co je k mání čerstvé. Dalším doplňkem mohou být těstoviny, rýže. Nemusí být ovšem jen varianta vegetariánská, ale mleté hovězí, vepřové či jejich směs jsou také velmi obvyklé a to zvláště v severní části Itálie nebo v zimních obdobích.


Já osobně dávám přednost vegetariánské verzi s luštěninou nebo těstovinou a samozřejmostí je k polévce dobré pečivo a rajčatový základ. Jako luštěninu nejčastěji používám bílé fazole nebo cizrnu. Co podle mě nesmí v dobré minestrone chybět je řapíkatý celer a cuketa s mrkví. Tak teď jdeme na můj nejoblíbenější recept, suroviny jsou více odhadem, takže si je uzpůsobte dle vašich chutí a počtu porcí.


Ingredience na cca 4 porce:
  • 2 litry dobrého zeleninového vývaru ( nebo 2 litry vroucí vody s dvěma zel.bujony )
  • 1 střední cuketa, nakrájená na větší kousky
  • 2 kousky řapíkatého celeru, nakrájené na menší kusy
  • sůl
  • pepř
  • bazalka, trocha čerstvě nasekané
  • 1 konzerva loupaných, krájených rajčat
  • olivový olej
  • 1 žlutá cibule, na jemno nakrájená
  • polovina brokolice, rozebraná na menší růžičky
  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 1 plechovka cizrny
  • 1/2 dobrého, kvalitního protlaku
  • 1-2 stroužky česneku
V hrnci rozehřejeme olej, lehce na něm osmahneme cibulku, pak přihodíme mrkev, celer, cizrnu a celé lehce osmažíme asi pět minut. Pak přihodíme cizrnu, česnek prolisovaný a cuketu. Vše minutu promícháme, zalijeme rajčaty v konzervě, protlakem a vývarem,promícháme a necháme dusit do měkka. Na poslední chvíli přihodíme brokolici, necháme maximálně pět minut. Poté dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Popřípadě ještě přidáme protlak či špetku cukru jeli potřeba. Nyní už jen opečeme kousky dobré bílé bagetky, pokapeme ji olivovým olejem a servírujeme skvělou, zdravou a vydatnou obědovou polévku :)


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani výtečné minestrone, krásně zahřeje a zasytí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji :) Já minestrone miluji, je to má nejoblíbenější polévka :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky